БАЛЕТЪТ „ЗОРБА ГЪРКЪТ” – В „АРЕНА РУСЕ“ НА 30 ЮЛИ
04 юни 2015

БАЛЕТЪТ „ЗОРБА ГЪРКЪТ” – В „АРЕНА РУСЕ“ НА 30 ЮЛИ

27 години след световната си премиера, шедьовърът по музика на Теодоракис се представя дни след откриването на новата зала

Балетът на Софийската опера ще гостува с шедьовъра на Лорка Масине по музика на Микис Теодоракис „Зорба гъркът” на сцената на новата зала „Арена Русе” на 30 юли, четвъртък, от 19:30 часа. Творбата се свързва най-вече с нашумелия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г.), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е наведнъж и 120-хилядна публика – на открития  стадион в Рио де Жанейро. Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с голям успех по цял свят.

Автор на музиката е Микис Теодоракис – прочут гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. синът дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създават със сестра си Татяна Масине своя трупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на "Балета на 20 век" на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, "Ню Йорк Сити Балей", Театро Масимо в Палермо, "Миланската Ла Скала", Римската опера и др.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция. Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът.                                                                                                                                        
В България творбата е поставена от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс се превъплъщава известната българска балерина Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата изпълнителка на ролята, която е гледал до този момент.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба гъркът" в културната програма "2007 – Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Билети за спектакъла на „Зорба гъркът“ на 30 юли се продават в разпространителската мрежа на Ивентим и в деня на спектакъла – на касата на „Арена Русе“.