31 мар 2015

Именитият бас Кристиан Челебиев от Германия ще се представи като Филип Втори в Софийската опера и балет на 18 април - София, 30 март /Пенка Момчилова, БТА

Именитият бас Кристиан Челебиев ще се представи като Филип Втори на 18 април  в спектакъла на Софийската опера и балет "Дон Карлос" от Верди, постановка на Пламен Карталов, след триумфалните си гастроли в оперните театри на Барселона, Щутгарт, Висбаден, Хановер, Дармщад, Комише опер - Берлин, Лайпциг, Генуа, Триест, Катания, Рейкявик, Минск и други, съобщават от операта.

Кристиан Челебиев е роден в Щутгарт през 1966 г. и е завършил Университета за музика в града през 1989-1994 г.

Неговите впечатляващи гласови данни и завладяващ артистизъм го правят желан и търсен участник в творческия колектив на фестивала в Байройт от 2010 г.

Запомнящи се ще останат изявите му в неговите любими роли - Моцартовите Фигаро, Дон Жуан, Папагено, Росиниевите Дон Базилио и Бартоло, Вердиевите Крал Филип Втори, Захария, Рамфис, Вагнеровият Даланд от "Летящият холандец" и Ландграф от "Танхойзер" и други.

С нетърпение Кристиан Челебиев очаква следващите си дебюти в ролите на Скарпия от "Тоска" и главната роля на Мефистофел от едноименната опера на Бойто.

В "Дон Карлос" в София на Кристиан Челебиев ще партнират изтъкнатите солисти на първия ни оперен театър Мартин Илиев (Дон Карлос), Бисер Георгиев (Родриго), Петър Бучков (Великият Инквизитор), Ангел Христов, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева и други.

/МХ/