Камен Чанев: Има много по-големи неща от парите и проблемите и артистите трябва да ги показват - БНР - 09.02.2015 -  Автор: Даниела Бенишева
09 фев 2015

Камен Чанев: Има много по-големи неща от парите и проблемите и артистите трябва да ги показват - БНР - 09.02.2015 - Автор: Даниела Бенишева

Да пазим свободния дух и да ценим красотата, призовава известният ни тенор

В „Кой кой е…“ ви представяме Камен Чанев - най-известния български тенор зад граница.

Пял е на най-престижните сцени в света, сред които „Арена ди Верона”, виенската „Щатс опера”, „Театро Ла Фениче”, „Дойче опер” - Берлин, „Театро Лицео” - Барселона, оперния театър в Оман - Royal Opera House Muscat.

Роден в Сливен, той завършва Музикалната академия в София, а след това специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, при Александрина Милчева. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След няколко сезона се мести в Прага, където пее две години, преди да премине на свободна практика, защото по думите му "един голям певец не трябва да е на щат. Трябва да бъде свободен. Постоянната смяна на театрите дава чувството на състезателност и умението да си в кондиция ".

В края на януари и началото на февруари Камен Чанев зарадва многобройните си почитатели с гостуването си в Националната опера в четири класически заглавия "Риголето", "Дон Карлос", "Бал с маски" и "Тоска". 

Сценичният му календар е запълнен до 2018 година.

Чуйте радио срещата с Камен Чанев.

 

- От Борис Христов научих, че най-важното на сцената е интерпретацията. След това е гласът.
На сцената не си само певец, но и разказвач.

- Да си оперен артист е страшно тежко и трудно. Просто нямаш личен живот.

- Един голям певец не трябва да е на щат. Трябва да е свободен. Постоянната смяна на театрите дава чувството на състезателност и умението да си в кондиция. Постоянно да надскачаш себе си и да се доказваш пред всяка публика.

- Ако не пея три дни - започвам от нулата.

- Има много по-големи неща от проблемите и парите и артистите трябва да ги показват.

- Подкрепата на диригента си личи и по погледа, с една усмивка...