Операта “Борис Годунов” на открито пред “Александър Невски” - БНТ - юни 15, 2014
15 юни 2014

Операта “Борис Годунов” на открито пред “Александър Невски” - БНТ - юни 15, 2014

Площадът пред катедралния храм “Александър Невски” е затворен за движение. Купища метални тръби, дъски и плоскости са причината много столичани да правят дълги обиколки в търсене на друг маршрут. Защо мястото е опасано с ограничителни летни. Пред катедралата Александър Невски кипи усилено строителство. Желязното скеле расте  всеки ден. А забързани софиянци обикалят ограденото пространство и вече правят предположения какво ще се случи тук.

Режисьорът Пламен Карталов

Режисьорът Пламен Карталов

Наистина на 27, 28 и 29 юни пред храма Софийската опера ще покаже най-новата си суперпродукция -” Борис Годунов”.

- Основната част на храма от едната до другата страна на сградата всъщност е 50 метра. Аз в никакъв случай не исках да се реже от фасадата и затова бяхме длъжни да направим сцената толкова колкото е гледката към храма, – разказва директорът на Софийската опера и балет, режисьорът Пламен Карталов.

Столичната община проявила разбиране към желанието на Пламен Карталов да използва Александър Невски за естествен декор на действието.

- Сцената е голяма, – съгласява се Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата. – Наложи се да се монтира по-рано и затова площадът всъщност е малко по-различен, отколкото го познават софиянци и гостите на града

Сцената в строеж

Сцената в строеж

Известните неудобства с придвижването не будят недоволство у столичани.

По-добре да бъде заградено заради спектакъл, отколкото заради другите спектакли. Политическите спектакли имат много по-малко значение, казват някои.

Строежът не пречи на поклониците, които искат да си запалят свещичка в храма, нито на групите от туристи, които идват да го разгледат.

0615-otec tihon

Епископ Тихон

Епископ Тихон, председател на настоятелството на храм-паметника “Св. Александър Невски”, леко отбягва въпроса за конкуренцията между църковния хор и операта:

- Няма да правим конкуренция, макар че продължавам да твърдя, че всеки в своята област е на световно ниво. Те ще пеят, след като ние сме приключили.

Спектаклите на открито са посветени на тримата най-големи български баси. С тях се отбелязва  100-годишнитата на Борис Христов, 85 години от рождението на Николай Гяуров и се почита паметта на отишлия си преди месец Никола Гюзелев.

0615-nevski2

Репортер: Меглена Стойчева, оператор: Недялко Йорданов


видео към публикацията