Българският "Ринг" поема към замъка на Лудвиг Втори - В. Труд/Виолета Цветкова/ - 23.01.2015
23 яну 2015

Българският "Ринг" поема към замъка на Лудвиг Втори - В. Труд/Виолета Цветкова/ - 23.01.2015

Средата на септември 2015 - в продължение на пет дни в германския град Фюсен, където се издига замъкът Нойшвайнщайн на крал Лудвиг Втори, ще се чува българска реч.

И български певци ще завладеят сцената на намиращия се там фестивален театър с 1360 седящи места. Всичко това е плод на сключен наскоро договор, който позволява

уникално турне
на Софийската
опера

с представяне на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в четири вечери - "Рейнско злато" на 12 септември, "Валкюра" на 13 септември, "Зигфрид" на 15 септември и "Залезът на боговете" на 17-и.

Идеята, разбира се, е на директора на трупата и режисьор на спектаклите акад. Пламен Карталов.

"Роди се случайно - разказа пред "Труд" маестрото. - Миналото лято, на път за Байройт, открих този театър. Седях в едно кафене, гледах близкото езеро, издигащите се отсреща кули на замъка Нойшвайнщайн и върховете на планината Алгой. Невероятна красота. Мислех си за Вагнер, за неговия покровител крал Лудвиг Втори и си казах: "Тук трябва да покажем нашия "Пръстен." Защо, ще ме попитате. Защото Вагнеровата тетралогия никога не е представяна там. Освен това навремето фестивалният театър е открит с мюзикъл, посветен на Лудвиг Втори, значи духът на човека, дал възможност на Вагнер да напише най-забележителните си творби, е там."

Академик Карталов се връща в София и мисълта за Фюсен, театъра и замъка не му дава покой. Правят

специална
брошура

с която Софийската опера да представи своя арт бизнес проект. Освен информация за спектаклите, отнели четири години работа на цялата трупа, в нея са поместени и отзиви на музикални критици от чуждестранни издания.

Най-голямо обаче е въздействието на публикуваните 49 мнения на зрители от цял свят, дошли да гледат българския "Пръстен" през миналото лято в София.

След няколко месеца договорът за гастрола вече е подписан - първата постановка на Вагнеровата тетралогия, осъществена в балканска държава, ще събира меломани там, където е прекарал младостта си

кралят
меценат

на гениалния композитор.
Театърът е с 1360 седящи места, а всеки ден Старият град на Фюсен и замъците се посещават от 10 000 туристи. Фактът никак не е маловажен, защото проектът не е само оперен. В сградата на красивия театър има специализирани площи, където ще бъдат представени възможностите за бизнес,

туризъм
и култура
в България

В проекта вече са се включили 11 фирми ("Албена" АД е основен спонсор), включително Германо-българската индустриална камара, ЦКС, Българската търговско-промишлена палата и др.

В списъка са и министерствата на културата и туризма, а президентът Росен Плевнелиев е патрон на събитието. Преди това обаче кметът на Фюсен - Пол Якоб, ще пристигне в София за премиерата на друг Вагнеров шедьовър - "Тристан и Изолда" през февруари. Като зимна прелюдия за есенната Вагнерова седмица в полите на Алгой.

"Тристан и Изолда" за първи път на родна сцена

Три оперни прими ще пеят водещата женска партия в операта "Тристан и Изолда", премиерна постановка на акад. Пламен Карталов в Софийската опера.

Мариана Цветкова, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска ще представят своята Изолда в представленията на 26 февруари, 1, 5, 8 и 11 март. В ролята на Тристан пък ще се редуват тенорите Мартин Илиев и Петер Свенсон. На сцената ще бъдат и други талантливи солисти на трупата, сред които Петър Бучков, Николай Петров, Баясгалан Дашням, Цвета Саранбелиева, Памен Папазиков, Красимир Динев и др.

На диригентския пулт ще се сменят Константин Тринкс и Велизар Генчев, а за цялата визия на спектакъла заслугата е на художниците Миодраг Табачки и Лео Кулаш и на майсторите на осветлението и мултимедията Андрей Хайдиняк и Георги Христов. Това е първата българска постановка на "Тристан и Изолда". "Невероятно красива музика, истинско удоволствие е да работим", твърди маестро Карталов.

връзка към публикацията