Ерих Вехтер в интервю за предаването „Събота 150“на БНР: Българо – немски - аржентински екип реализира блестящо френска опера - 06.12.2014
06 дек 2014

Ерих Вехтер в интервю за предаването „Събота 150“на БНР: Българо – немски - аржентински екип реализира блестящо френска опера - 06.12.2014

Ерих Вехтер в интервю за предаването „Събота 150“на БНР

Българо –немски-аржентински екип реализира блестящо френска опера

Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс на сцената на Софийската опера и балет

В областта на класическото изкуството глобализацията е започнала много по-отдавна. Езикът на музиката е универсален и още тя кара всички хора, които участват в пресъздаването на творбата да мислят в една посока.

Тематика на операта „Самсон и Делила“ за предателството е много актуална и днес. Това е вечна тема, но за мен основното е музикалното послание. Надявам се публиката да бъде завладяна от едни и същи чувства  и да запази чувството и на следващия ден. Основната задача на хората на изкуството е дадат нещо, което го няма в рутината на всекидневието.

„Самсон и Делила“ беше една от оперните творби, която направих много късно в моята кариера. За първи път я поставих преди 3 години. Ариите познавах много добре още от времето, когато бях начинаещ диригент в театъра, но не бях имал възможността да видя на сцената цялата опера. Творбата е много трудна и рядко се поставя на германската сцена.

Да дирижирам „Самсон и Далила“ е  голямо предизвикателство и същевременно голямо удоволствие!

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Връзка към публикацията