“Спящата красавица” на сцената на Софийската опера - БНТ - ноември 14, 2014
14 ное 2014

“Спящата красавица” на сцената на Софийската опера - БНТ - ноември 14, 2014

Софийската опера връща на сцената си неостаряващата балетна класика на Чайковски “Спящата красавица”. Премиерата на пищната постановка ще е безспорното събитие в балетния афиш за този сезон. Постановката е в режисьорската версия на примабалерината Маша Илиева, която си е поставила за цел да освежи и съкрати спектакъла, без от това да пострада безсмъртната хореография на Мариус Петипа.

Всяка уважаваща себе си трупа държи да има в репертоара си постановка на “Спящата красавица” Театрите в света се надпреварват чий спектакъл ще е по-пищен и ще покаже на сцената по-изящни танцьори. Този балет на Петипа е учебник по стил и школа.

Маша Илиева: ”Имах голямото щастие да завърша в Ленингард, Петербург – люлката на този стил балет и когато го правих не се мъчих. Но сега малко ми е мъчно, защото трябва да обясниш на една прима колко е труден стилът, защото за един лебед е лесно да ходи с ръцете нагору надолу, но тук и походката е по различен начин”.

Многото солови партии в този балет помагат на всяка трупа да изгради свой състав от танцьори с отлична техника. Най-тежка обаче е задачана на примата, която изпълнява централната партия на принцеса Аврора. Познавачите на този балет са безкомпромисни и забелязват всяко отклонение от установените през вековете детайли. Премиерата в Софийската опера се пада на Марта Петкова. Въпреки многото централни роли, тя признава, че ще й трябват години, за да стане наистина добра в тази роля

Марта Петкова: “Направила съм я през моята призма, по моя начин. Всеки ми помогна да я потърся така както ще е най-добре в моето тяло, на моето лице. Никой не ми даде съвет аз съм го правила така, направи го и ти. Търсили сме нещата спрямо мен”.

Вълненията преди премиерата са завладели и последния човек в театъра. Оркестър, балет и технически служби са в пълна готовност, за да не разочароват взискателната балетна публика тази вечер.

Автор: Миглена Стойчева

Видео от предаването и връзка към публикацията