Софийската опера и балет открива сезона на детските представления с премиерата на мюзикъла "Бременските музиканти" - София, 14 октомври /Ирина Зебилянова, БТА/
15 окт 2014

Софийската опера и балет открива сезона на детските представления с премиерата на мюзикъла "Бременските музиканти" - София, 14 октомври /Ирина Зебилянова, БТА/

Софийската опера и балет открива сезона на детските представления с джаз мюзикъла по музика на Александър Владигеров "Бременските музиканти", чиято премиера е на 17 октомври /петък/ от 18.00 часа. Това каза днес пред журналисти акад.Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Той посочи, че от 2008 г., когато е започнала детската програма в операта, до момента са изнесени 930 детски оперни и балетни представления, видени от 76 511 зрители. Акад.Карталов припомни, че от 18 януари, когато е започнала поредицата Концерти за бебоци", над 2200 бебета и техните родители са посетили спектаклите за най-малките.

 Мюзикълът "Бременските музиканти" от Александър Владигеров, написан през 1971 г., следва класическата сюжетна линия на приказката от Братя Грим. Историята е за магаре, куче, котка и петел, остарели и станали безполезни за стопаните си. Едно по едно животните бягат. Събират се случайно и решават да отидат в града, където ще станат музиканти и ще живеят свободно. По пътя обаче се натъкват на една къща, в която живеят разбойници /в мюзикъла те са разбойнички/. Благодарение на хитър план животните ги изплашват и изгонват от тяхната къща. Героите заживяват весело и щастливо в новия си дом.

Режисьор на спектакъла е Юлия Кръстева, диригент е Стефан Недялков, сценографията е на Павлина Ойстерхус, а хореографията е на Светлин Ивелинов.

"Целта ни беше да създадем жив и много раздвижен спектакъл, насочен за децата, но отворен и към възрастните", каза режисьорката Юлия Кръстева. За съвременното звучене на представлението допринася както музиката в изпълнение на духов оркестър, контрабас и китара, така и динамичната сценография и използваната мултимедия.

Историята започва с намигване към съвременните "играчки" - един таблет и една лапичка, която избира приказката "Бременските музиканти". На сцената се изсипват живи "иконки", а във финала на историята същата лапичка прибира приказката обратно в таблета.

Декорите непрекъснато се сменят и се прибират от самите актьори, които се държат в стила на своите герои, разказа хореографът Светлин Ивелинов. По думите му представлението изобилства от песни и танци и е комбинация между балетен и мюзикълен спектакъл. Костюмите на Елена Шопова доближават животните-музиканти по-близо до анимационните герои, а визията на разбойничките в спектакъла напомня тази на героите от "Карибски пирати".

Джаз мюзикълът "Бременските музиканти" е с продължителност около 70 минути и ще се играе на голямата сцена в операта.

      

/МХ/