13 сеп 2014

Чужденци на оперен туризъм у нас - в-к Телеграф, 10.09.2014

Операта готви 5 премиери през новия сезон


Стотици чужденци идват у нас на оперен туризъм, за да се насладят на родната интерпретация на вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“, дело на шефа на трупата акад. Пламен Карталов.

Меломаните членуват в различните Вагнерови общества по света и с нетърпение следят къде ще се играят творбите на немския композитор. У нас оперните почитатели от чужбина ще могат да се насладят на вагнеровата тетралогия още веднъж. Четирите опери от цикъла - „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ ще се играят отново догодина – на 4, 5, 7 и 9 юли. Билетите все още не са пуснати в продажба, но най-вероятно ще се продават между 8 и 100 лв. За улеснение на зрителите се продават и абонаментни цикли за четирите спектакъла, които вървят между 160 и 400 лв. в зависимост от категорията.

Ново

През новия сезон в афиша на Софийската опера ще има още едно произведение от Рихард Вагнер. На 26 февруари 2015 година е премиерата на най-често поставяната му опера - "Тристан и Изолда". Любителите на оперното изкуство ще могат да се насладят и на още четири нови заглавия в репертоара на трупата. На 17 октомври е премиерата на мюзикъла за деца на Александър Владигеров "Бременските музиканти". Премиерата на "Самсон и Далила" от Сенс-Санс ще се състои на 11 декември, а в главната роля публиката ще има удоволствието да види Надя Кръстева - камерзингерин на Виенската Щатсопер. На 25 май догодина пък ще бъде премиерният спектакъл на още една любовна сага - "Ловци на бисери" от Жорж Бизе. От 14 ноември почитателите на балета ще могат да се насладят на пищната сценография на Иван Савов за "Спящата красавица". Постановката е дело на Маша Илиева, а костюмите са на Мария Блажева.

Царевец

В края на сезона Софийската опера ще постави на крепостта "Царевец" първата българска историческа опера "Борислав" от композитора Георги Атанасов по едноименната пиеса на Иван Вазов. Пак там ще се играе и балетът "Дъщерята на Калояна" от Марин Големинов. И двете представления ще бъдат част от тържествата, посветени на 800-годишнината от въстанието на Асеневци.

Официалното откриване на сезона в Софийската опера ще бъда на 20-ти с „Дон Карлос“ от Верди.

Лора Ризова