Знаменателни прожекции на документални филми за Борис Христов във филмотечно кино "Одеон"
30 юни 2014

Знаменателни прожекции на документални филми за Борис Христов във филмотечно кино "Одеон"

Вторник, 1 юли, 17:45 ч.
МОЛИТВАТА НА БОРИС ХРИСТОВ на Магдалена Манолова

Документалният филм „Молитвата на Борис Христов“ е опит да се докоснем до човешките и артистични послания на българския бас, които той завеща на човечеството и на България. Опит да се запознаем с различния от познатия Борис Христов. Не е лесно да се намери ключа към явлението Борис Христов. Може би защото той е една необятна вселена. Вселена, съчетала в себе си божия дар – гласа, изключителния интелект и изследователска страст в стремежа да разкрие  тайнството на човешкото битие с изкуството си.  Борис вярва, че няма нищо по-красиво от човешкия глас, в него е цялата душа на човек. Пеенето за него е начин на живот, начин да изрази себе си. Филмът разтваря завесата пред „царя на басите“ от оперната сцена и молитвата на Борис в храма, пред олтара на православната вяра. Неговите емоции и вълнения при завръщането в Родината, сбъдване мечтата му да въздигне своята молитва  под купола на величествения храм, от където тръгва като момче да учи в чужбина. Архивни кадри връщат лентата във времето - завръщането на Борис Христов в България  срещата с приятели, работни моменти по време на записите на църковнославянските песнопения в Ал.Невски, неговата изповед и молитва в слово и музика. Композиторът проф. Александър Йосифов,  тогава  директор  на „Балкантон“ си спомня за създаването на уникалния звуков паметник на църковнославянските песнопения, за интересни моменти от „кухнята“  и разкриването на човека Борис в този процес. Отец Станой, консултант и свидетел на записите отблизо  разтваря завесата за магията на музицирането в храма. Негово преосвещенство епископ Тихон осмисля посланията към нашето време на завещаното от Маестрото. Избрани откъси от песнопенията и блясъка на храма създават атмосферата  на православната служба, на молитвата на Борис Христов.  


Сряда, 2 юли, 17:15 ч.
ГЛАСЪТ, КОЙТО МОЛИ БОГА ЗА БЪЛГАРИЯ на Росен Елезов

Един нов поглед към живота на големия оперен певец, който е изпълнен с редица превратности. Един драматичен разказ за оперната легенда и уникални кадри, с които само Българската национална телевизия разполага. Едно „арестувано” интервю на Борис Христов, дадено при последното му идване в България през 1985 г., което дълго не вижда бял свят... Едно тайно досие, под кодовото име „Гарибалди”, водено от агентите на бившата Държавна сигурност. Както и непоказван личен архив на неговия поклонник и близък приятел - актьора от Старозагорския театър Нино Луканов.


Четвъртък, 3 юли, 17:30 ч.
ПИСМО ОТ ТОСКАНА на Ема Константинова и Георги Тошев

Как може да се съхрани споменът за един човек, десетилетия след неговата смърт? Как споменът може да продължи един живот? Къде е границата на благоговението пред таланта и респекта към човека? Възможно ли е години след една мълчалива раздяла да потърсиш прошка, защото искаш да простиш… и да бъдеш опростен? Отговори на тези въпроси се опитва да даде филмът за един от най-великите баси в оперния свят, Борис Христов, в навечерието на 100-годишнината от неговото рождение. Това не е биографичен филм, а много личен разговор за цената на успеха, за посвещаването, за достойнството – разговор с бившите хазяи на Маестрото, с негови приятели и колеги. Мнозина от тях го помнят отвъд кариерата и аплодисментите и ни помагат да се вгледаме в човешката му природа – противоречива, понякога взривоопасна, но пленителна с тайните, които носи този рицар на честта. Филмът не разчиства сметки с миналото – той събира свидетелствата на хора, допуснати или въвлечени в живота на един изключителен човек, чиято личност се разкрива пред нас като безусловно респектираща, но едновременно с това – твърде противоречива и в известен смисъл трагична. Уникалността на този човек е в това, че той успява да се издигне над идейните, политическите и естетическите конфликти, раздиращи ХХ век, и да се утвърди като един от най-великите артисти в историята на операта.