12-и конкурс за млади оперни певци „Клаудиа Таев“
21 апр 2021Софийска опера и балет

12-и конкурс за млади оперни певци „Клаудиа Таев“

Международният фестивал на оперната музика ПромФест, Пярну и Софийската опера и балет

представят: 

Първи кръг Прослушване за български певци

10-и май от 12.00 ч. в
Софийската опера и балет

Финалните кръгове на състезанието ще се проведат в Естония, в Пярну

на 14-19 септември 2021 г.

Главна награда:

Голяма оперна роля, избрана от победителя в състезанието и изпълнена през 2023 година.

Парични награди:

1-ва награда – 4500 евро
2-ра награда – 3400 евро
3-та награда – 2300 евро
Финалист – 500 евро

- Възраст на участващите певци:
- жени, родени след 20 септември 1990 г.
- мъже, родени след 20 септември 1987 г.

Жури / договори:
Софийска опера, Deutsche Oper Берлин, Естонска национална опера, Национален театър Манхайм, Вроцлавска опера, Anger / Nantes Opera, фестивал PromFest и други.

Регистрация и правила на уебсайта на конкурса: promfest.ee/competition

КРАЕН СРОК: 3-ти май 2021 г.

Условия за прослушването:

1. Певците трябва да изпълнят с акомпанимент на пиано две пиеси с различен характер. Поне една от тях трябва да е оперна ария. Пиесите трябва да се изпълняват по памет.

2. Такса за регистрация 50 евро. Плащане по време на регистрацията.

NB!

Ако състезанието бъде отменено поради пандемията, таксите за регистрация ще бъдат възстановени (без таксите за трансфер).

Ако певецът, избран за втория кръг, не може да участва поради глобални ограничения за пътуване или виза, конкурсът ще възстанови 50% от таксата за регистрация.

Отстъпката за певци, избрани за предишното състезание (2019), е 50%.

3. Използването на пианист за прослушването струва 30 лева, изплатени в брой директно на пианиста преди началото на прослушването. Певците могат да доведат свой пианист.

Защо човек трябва да участва?

Това е уникален конкурс, при който победителят може да поиска наградата, която желае.
PromFest е продуцирал вече девет постановки за победителите в предишните конкурси – Rigoletto, Demon, Carmen, Thais, Attila, Tsar’s Bride, Aida, La traviata, I Capuleti e i Montecchi и тази година ще бъде Il turco in Italia.

Дори и да не сте победител, все пак имате шанс да бъдете поканени в тези постановки. Например, носителката на 2-ра награда през 2013 г. Анна Денисова нямаше роля в Aida, която бе продуцирана за победителя през 2013 г. Jomante Šlezaite, но имаше шанс да пее Виолета през 2017 г., защото победителят от 2015 г. Алекс Ким пожела да пее Алфредо.

Имате възможност, при откриването на конкурса на 14 септември, да видите предишни призьори да пеят в Il turco в Италия: Саргис Бажбеук Меликян като Селим, Анна Твердова като Фиорила, Владислав Тлушч като Поета, Камиле Бонте като Заида, както и носителя на 2-ра награда от 2017 г. Тарас Бережански като Геронио и носителя на 3-та награда 2015 г. Юрий Ростоцки като Нарцисо.

В журито са директори, кастинг мениджъри и диригенти - хора, които могат да повлияят на кариерата ви, като ви дават договори.

https://www.promfest.ee/competition/applications

Диана Гуглина, участничка в предишното състезание „Клаудия Таев“ 2019:

„Конкурсът „Клаудия Таев“ беше интересен за мен, защото се запознах с изключителни артисти, които отвориха врати за мен, на които даже не бих посмяла да почукам. Конкурсът е много добре организиран, с една красива палитра от музиканти и артистични личности в журито. Помнете, не е от значение докъде ще стигнете в дадения конкурс. Много по-важно е да ви чуят интелигентни уши с отворена душа, която възприема вашия талант и иска да ви даде шанс. Конкурсът „Клаудиа Таев“ беше щастливо съвпадане на звездите за мен, защото ме чу и видя директорът на най-важния оперен театър в България – Академик Пламен Карталов. Безкрайно съм му благодарна, защото той повярва в моя талант и ми даде шанса да направя своя дебют като Електра на сцената на Софийската Опера и Балет.”