31 май 2014

Фиоренца Косото получи възпоменателен медал „100 години Борис Христов“ - newsart.net - 30.05.2014


Още една мечта на меломаните у нас сбъдна миналата вечер прочутото мецосопрано Фиоренца Косото. Тя грабна сърцата на публиката с изпълненията си на “Панис Ангеликус“ от Цезар Франк и с не по-малко известната канцонета “Non ti scordar di me” от Ернесто де Куртис на сцената на Софийската опера и балет в края на гала концерта на участниците в нейния първи в България майсторски клас. Осъществен по покана на Министерството на културата и с неговата подкрепа, той включваше 13 участници от България, САЩ и Италия, както и ден на открити уроци за млади таланти, които не бяха селектирани за участие в курса. За тази своя дейност и за приноса й в юбилейните чествания на световноизвестния български бас Фиоренца Косото бе удостоена от Министерството на културата с възпоменатален медал „100 години Борис Христов“.

Преди дни изпълнителката сподели с много вълнение спомени от срещите си със считания за бас № 1 на 20-ти век певец и за особено топлото му отношение към нея. Тя пази сърдечен спомен от срещите си на сцената и извън нея с Гена Димитрова, Никола Гюзелев, не е забравила и големия тенор Никола Николов. „На всички тях, които са на небето и на тяхната памет ще посветя изпълнението си на „Панис Ангеликус“, каза Косото ден преди гала концерта на участниците в майсторския си клас. Заедно с тях тя съпреживяваше зад кулисите всяко от изпълненията им, възторгваше се и ги окуражаваше преди да излязат на сцената.

На пулта пред оркестъра на Софийската опера и балет този път бяха диригентите Стефан Линев и Николета Конти, помощници на Косото в заниманията й с младите таланти. Някои от тях, като сопраните Силвия Тенева и Ирина Жекова и мецосопраното Гергана Русекова, басът Александър Носиков и баритонът Крум Гълъбов са добре познати на софийската публика. Тя прие радушно и изпълненията на по-младите Георги Димитров, Мария Павлова, Аделина Галова, Гергана Дудина, както и на американските изпълнителки Катрин Мартинсън и Алиана Уитакър и на италианката Валерия Финкато.

Програмата на концерта включваше творби на Верди, Пучини, Моцарт, Джордано, Чилеа, Бърнстейн, Чайковски, Доницети. Сред възторжената публика беше победителят в шоуто „България търси талант“ на БТВ Томас Томов, придружен от родителите си, своя чичо и по-малкия си брат. Часове преди началото на концерта начинаещият 17-годишен изпълнител получи безценни съвети и напътствия от декана на Вокалния факултет на Университета в Питсбърг Генко Гешев.

Ваня Недева

Източник: 
newsart.net