22.11.2013, inews.bg - Величието на Верди, разкрито в операта „Травиата"
22 ное 2013

22.11.2013, inews.bg - Величието на Верди, разкрито в операта „Травиата"

Величието на Верди, разкрито в операта „Травиата“

Заглавието е премиерно за месеца в афиша на Софийската опера и балет
 
от iNews.bg | 22.11.2013 | 14:42 5  3 Виж всички снимки
 
Величието на Верди, разкрито в операта „Травиата“
Софийска опера и балет

Софийската опера и балет е пред премиерата на операта "Травиата”, която ще се играе на 28 ноември, тази година. 

Диригент е Ерих Вехтер, режисьор Маестро Пламен Карталов.

Това е четвъртата премиера за сезон 2013/2014 година на Софийската опера и балет. 

В юбилейната 2013 г. за Джузепе Верди, 200 години от неговото рождение, Операта ни представи "Бал с маски”, "Дон Карлос”, "Аида” и след броени дни зрителите ще видят и "Травиата”. С тази постановка се затваря цикълът "VIVA VERDI” в  Операта.

Шедьоврите на гениалния маестро Верди са постоянно в репертоара на Софийската опера и балет. Операта не може без Верди, чието творчество вълнува всички.

Сюжет на "Травиата”

Къщата на Виолета Валери в Париж. След дългото боледуване красивата куртизанка отново се връща към весел светски живот. Приятелите й са дошли, за да отпразнуват нейното оздравяване. Виконт Гастон е довел своя приятел Алфред Жермон, почтен момък, току-що пристигнал от провинцията. Алфред се влюбва във Виолета от пръв поглед. Той вдига възторжена наздравица. Виолета е развълнувана. В съседната зала започват танците. Всички се отправят натам.

Виолета също тръгва, но почувствувала някаква слабост, сяда да си почине. Алфред остава при нея. Той я упреква за живота, който води. За да прикрие вълнението си, Виолета отвръща на пламенните му думи с шеги. След това тя му подарява една камелия и го поканва на следващия ден отново да я посети. Гостите започват да се сбогуват. Щастлив, Алфред също си тръгва. Виолета не престава да мисли за Алфред. Дали тази любов няма да й донесе само страдания?

Жилището на Виолета и Алфред в околностите на Париж. Вече три месеца двамата влюбени живеят щастливо. Те са свършили парите и Виолета тайно от Алфред започва да продава вещите си. Младежът разбира това от Анина и тръгва за Париж, за да намери пари. Останала сама, Виолета равнодушно преглежда пощата. С едно писмо Флора кани приятелката си на бал с маски. Но тези забавления вече не привличат Виолета. Неочаквано пристига Жорж Жермон. Бащата на Алфред осъжда Виолета — тя проваля живота на сина му, а тяхната връзка компрометира семейната чест. Виолета се опитва да защити любовта си.

Тя разказва на Жермон за тежката си болест. Само любовта й към Алфред й дава сили още да живее. Трогнат от нейните чувства, бащата обяснява поведението си — дъщеря му скоро трябва да се омъжи, а любовта на брат й към куртизанката може да попречи на женитбата. Виолета е готова на изкупителна жертва — да се откаже от щастието си. Тя заминава, като оставя писмо на Алфред. Момъкът се връща и прочита писмото й. Той не може да повярва, че Виолета го е напуснала завинаги. Напразно баща му се мъчи да го успокои. Алфред по различен начин тълкува бележката на Виолета. Той е прочел и писмото на Флора. Изпълнен със съмнения, младежът тръгва към Париж.

Бал с маски у Флора. Домакинята е посрещнала и последните гости. Всички се веселят. Пристига и Алфред. Силно развълнуван, той сяда край игралната маса. Гостите оживено коментират неочакваната раздяла на Виолета и Алфред. В този момент влиза Виолета, придружена от стария си ухажьор барон Дюфол. Неочакваната среща с любимия засилва страданието й. Дюфол се чувствува неловко и сяда срещу Алфред. Двамата започват да играят на карти. Алфред печели непрекъснато.

След играта той се среща с Виолета, но тя не се решава да му каже истинската причина за тяхната раздяла. Обърканият й разказ засилва съмненията на Алфред. Без да може да се владее, той пред всички демонстративно хвърля в краката на Виолета парите, които е спечелил на карти. Дълбоко оскърбена, Виолета припада. В този момент влиза Жорж Жермон и като разбира какво е направил синът му, гневно го упреква пред всички за жестоката постъпка. Отчаян Алфред избягва.

Спалнята на Виолета. Здравето на младата жена след скандала у Флора рязко се е вложило. Тя не иска да види вече никого. Напразно доктор Гренвил се мъчи да я окуражи. Виолета знае, че той сам не вярва на думите си. Болната е накарала Анина да раздаде всичко. Сега Виолета отново чете писмото на Жорж Жермон. Бащата е признал истината на сина си и го чака скоро да се върне.

Навън продължава карнавалът. Внезапно в спалнята се втурва Анина. Тя бърза да съобщи на Виолета радостната вест — Алфред е дошъл. Изпълнена с надежда, Виолета нетърпеливо очаква неговото идване. Скоро влиза Алфред. Двамата отново са щастливи. Младежът моли Виолета да му прости. Той никога няма да я остави сама. Но вече е късно — Виолета умира в прегръдките му.


връзка към публикацията