ПОХВАЛНО! БНТ ОТВАРЯ "ЗЛАТНИЯ ФОНД" И ЩЕ ИЗЛЪЧИ ПОРЕДИЦА ОТ ПРОДУКЦИИ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА - pressbgagency.wixsite.com
11 апр 2020

ПОХВАЛНО! БНТ ОТВАРЯ "ЗЛАТНИЯ ФОНД" И ЩЕ ИЗЛЪЧИ ПОРЕДИЦА ОТ ПРОДУКЦИИ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА - pressbgagency.wixsite.com

Автор: Иван Върбанов

Похвално! Ето Ви една от положителните страни на извънредното положение.

Българската национална телевизия се пробужда и подава ръка на оперното изкуство. Крайно време беше генералните директори: на БНТ - Емил Кошлуков, и на Софийската опера и балет - Пламен Карталов, да си стиснат ръцете и да реализират общ проект, който да демонстрира безрезервната подкрепа на националната телевизия за националния оперен театър. Така, както е в Италия и каквито са отношенията между РАИ и Ла Скала.

Ура! Вече в националния тв ефир ще звучат поредица от оперни заглавия. И то, емблематични продукции на Софийската опера и балет. Та нали идеята на "Златния фонд" на БНТ, а такъв има и БНР, е точно такава - да бъдат показвани всички образци от музикалната съкровищница на България свободно и на воля.

Иска ми се тази инициатива да не е временна, моментна и само за времето на изпитание, породено от коронавируса. Тази колаборация между обществената медия и първия оперен театър трябва да продължи. Към нея задължително е добре да се присъедини и БНР.

Форматът: не само системно излъчване на оперни и балетни продукции. Но и директни излъчвания от залата на "Врабча" 1, показващи мегапродукциите от откритите сцени и фестивали, на които се представя трупата на Софийската опера и балет, транслиране на мегазрелищните спектакли, които сътворяват артистите, хорът, балетът и оркестърът - аплодираните по цял свят изтъкнати и уникални български творци.

Запазете добрата инициатива г-н Кошлуков и след края на извънредното положение. Поканете и генералният директор на БНР да се включи в един културно-медиен триумвират. Мисиите, целите и функциите на двете национални обществени медии - БНТ и БНР, съвпадат с тези на водещия музикален културен институт на България. Създавайте, продуцирайте, съхранявайте и популяризирайте върховните постижения на оперното и балетно изкуство, господа!

И така, какво ще видим по БНТ 2, всяка поредна неделна вечер от 12-ти април:

12.04. "Севилският бръснар" от Росини, начало 20.30ч. В главните роли: Ирена Петкова, Камен Чанев, Петър Петров, Юлиян Константинов, Николай Добрев. Диригент - Емил Табаков.

26.04. "Дон Карлос" от Верди, начало 20.00ч. Юбилеен спектакъл с участието на Николай Гяуров, по повод 40 години от творческата му дейност. Участват още: Виолета Урмана, Калуди Калудов, Нико Исаков и др. Диригент - Адам Фишер.

3.05. "Лакме" от Лео Делиб, начало 20.00ч. В главните роли: Петя Иванова, Ирена Петкова, Хектор Сандовал и др. Диригент - Франческо Роза

10.05. "Адриана Лекуврьор" от Чилеа, начало 20.00ч. В главните роли: Александрина Милчева, Райна Кабаиванска, Румен Дойков, Петър В. Петров и др. Диригент - Борис Хинчев .

17.05. "Аида" от Верди, начало, 20.00ч. С участието на: Мариана Колпош, Румен Дойков, Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стоян Попов и др. Спектакъл, реализиран на пл. "Ал.Батенберг". Диригент - Георги Нотев.

24.05. "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, начало 20.00ч. С участието на: Никола Смочевски, Светлана Котленко и др. Постановката е реализирана на историческия хълм "Царевец", място на което режисьорът Пламен Карталов дава името "Сцена на вековете". Диригент - Димитър Манолов.

31.05."Кармен" от Бизе, начало 20.00ч. В главните роли: Надя Кръстева, Костадин Андреев Цветана Бандаловска и др. Диригент - Кейтаро Харада

https://pressbgagency.wixsite.com