Печат на тази страница

СИМОН БОКАНЕГРА - Опера от Джузепе Верди

СИМОН БОКАНЕГРА - Трагичен сюжет, в който любовта и омразата се сражават в мътните води на политически интриги и заговори.

Операта следва сюжета на пиеса от испанския драматург Антонио Гарсия Гутиерес. Верди харесва историята за първия дож на Генуа – Симон Боканегра, но вдъхновението се ражда от две емоционални писма на поета Франческо Петрарка. Композиторът пише до Джулио Рикорди:

„Две великолепни писма на Петрарка, едното до дожа Боканегра, другото до дожа на Венеция, с които ги упреква, че се готвят да водят братоубийствена война, защото и двамата са синове на една и съща майка – Италия… Това чувство за една италианска родина в онази епоха е сюблимно! … Всичко това е политическо, не драматично, но един умен човек би могъл да драматизира тези факти.“

Въображението на Верди създава историята на герои, изгубени в собствената си съдба, изгубени в реалността, на която принадлежат.

Симон Боканегра е център на сюжетното развитие, той е носител на основните смисли в творбата, чрез които се реализират всички останали персонажи. За него е невъзможно да намери своето място в действителността, която безвъзвратно е погубила най-съкровените му копнежи. Една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство.

Героите във Вердиевата опера са изправени един срещу друг, а гневът е всевиждащият кукловод, който определя действията на персонажите. Любовта е контрапункт на мракобесното настояще и единствената пътека, която води героите към надеждата.

На фона на тежки политически събития и размирици, дожът на Генуа е разкъсван от мъчителни спомени. Влюбен в дъщерята на най-големия си враг Фиеско, щастието му е невъзможно. Младата жена е загинала твърде рано и в неговото съзнание непрекъснато изплува образът на безжизненото ѝ тяло. Боканегра е на път да прекрати жестоките войни в Италия, но поредният заговор слага край на живота му. В последните си мигове той се помирява с Фиеско и успява да се огледа в чистите очи на отдавна изгубената си дъщеря. Сякаш за пръв път открил щастието, Симон Боканегра издъхва.


Ерих Вехтер

Ерих Вехтер
гост диригент

                                            Арабела Танасе
гост режисьор
     

Giuseppe Verdi Simon Boccanegra first edition libretto for the 1881 revision of the opera Restoration300
Действащи лица
и изпълнители