10 май - ТУРАНДОТ - Опера от Джакомо Пучини - гостуващ театър Държавна опера - Русе

ТУРАНДОТ

„Турандот“ е символ на любовта, който трудно се дешифрира. В своята приказна драма „Турандот“ Джакомо Пучини поставя на жестоките изпитания на любовта всички герои от пиесата. Принцеса Турандот така силно копнее за любов, че копнежът ѝ се превръща в неутолима жестокост. В нея, без дори да е могъл да зърне лицето ѝ,  е влюбен младият принц в изгнание Калаф и любовта му достига до висините на саможертвената лудост. Някак тихо и незабележимо, но с неотстъпна твърдост в него е влюбена вярната на семейството му Лиу и с готовност заплаща за своята любов с живота си. Също в изгнание, старият принц Тимур – баща на Калаф, е останал немощен в слепотата си, но сякаш вижда много по-далеч във времето, защото пред него всичко е озарено от сиянието на бащината любов.

Турандот – мистичната принцеса от древната китайска легенда остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за любов, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.

Калаф, младият принц е изпаднал в изгнание и неуморно броди по света в търсене на истинската обич. Чист, наивен, облъхнат от идеалите на младостта, той навлиза в съдбовните предели, над които владее Турандот. Той навлиза в нейната мечта, потъва в нейния копнеж  и самият той превръща идеята за красивата и жестока принцеса в свой блян, в свой любовен копнеж, в своя съдба. Без дори да е видял силуета на нейната сянка. Любовното безумие предопределя съдбата му. Каква ще я види той след разкриването на нейните загадки – този въпрос остава отворен. Точно така, както се случва в реалния живот.

Лиу е символ на безкористната любов. Тази любов не търси ответ, не търси отплата, не търси непременна взаимност. Тази любов свързва с тежките вериги на непреходните добродетели, изковани от ударите на съвестта, които пулсират в съзнанието и вечно напомнят за мъчителната ѝ всеотдайност. Мъчително напомняне – и за влюбената Лиу, и за обекта на нейната любов – Принц Калаф. Пулсиращият трепет на влюбеното ѝ сърце ще утихне със саможертвената смърт, с която тя увековечава своята обич. Ехото на любовния ѝ стон, обаче, ще остане да кънти в обърканата душа на нейния любим до края на дните му.


Новини и събития