Софийска опера и балет ви пожелава
Весела Коледа и щастлива Нова година!

 

happy holidays

 

И през този сезон Софийската опера и балет ще ви предложи интересни и разнообразни срещи с творчеството на най-големите световни композитори. Ще ни гостуват диригенти и солисти, чието присъствие на сцената винаги се е превръщало в културно събитие. Верни на традициите си, ще ви представим спектали за всички възрасти и вкусове.

След силното начало на новия сезон с цикъла „Вива Верди“, който включваше премиерните заглавия  „Аида“ и „Травиата“ и балетите „Антигона“ и „Електра“, до края на годината ви очаква вълнуваща среща с единствената опера на Бетовен „Фиделио“ с двама световноизвестни солисти Курт Ридъл и Ендрик Водрих. Друго голямо събитие на нашата сцена е гала-концертът на Александрина Пендачанска, с който тя отбелязва 25 години от дебюта си в Софийската опера. Също през този сезон е премиерата на „Пепеляшка“ от Росини и гостуването на Ню Йорк Сити балет в съвместната продукция със Софийската опера и балет на Американски балет в България 4.

За децата сме избрали най-любимите герои и постановки – балетите „Пепеляшка“ на Прокофиев и „Спящата красавица“ на Чайковски, премиерите на „Вълкът и седемте козлета“ на Александър Владигеров и  „Хензел и Гретел“, както и „Аладин и вълшебната лампа“,“ Вълшебната флейта“, „Червената шапчица“,“ Мечо Пух“.

Предвидили сме извънредни спектакли за ученици и студенти, за хората от третата възраст, за хора с увреждания.

През 2014-а отбелязваме три големи годишнини -  100 години от рождението на Борис Христов, 85-години от рождението на Николай Гяуров и 90-години от освещаването на храм-паметника Александър Невски. Честванията под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков ще съберат през месец юни публиката под открито небе със спектакъла „Борис Годунов“.

Добре дошли и нека нашето изкуство ви зарежда с позитивни нагласи и ви доставя удоволствие.

                                     акад. Пламен Карталов

                                    директор на Софийската опера и балет

Новини и събития