Петър Одажиев - Заместник директор Художествено-творчески въпроси и производствена дейност

Петър Одажиев е завършил оперно пеене и музикално-сценична режисура в НМА “Панчо Владигеров”, София и филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, София. През 2013 защитава докторска дисертация в НБУ по “Музикознание и музикално изкуство”, а през 2016 докторска дисертация в Института за изследване на изкуствата, БАН по “Кинознание, киноизкуство и телевизия”. Специализирал е продуцентство в Колумбийския университет в Ню Йорк и арт мениджмънт в Щатския университет на Ню Йорк. Главен асистент в Института за изследване на изкуствата, БАН.

Автор е на множество проекти в областта на музикално-сценичните и екранни изкуства - игрални и документални филми, телевизионни сериали, опери, мюзикъли, показвани и награждавани на авторитетни световни фестивали, сред които наградата за най-добър чуждоезичен документален филм на Фестивала на независимото кино в Ню Йорк за филма “Един киноман в началото на века”. Реализациите на Одажиев на оперна и театрална сцена като продуцент, режисьор и/или изпълнител включват заглавия като “Тайният брак”, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай”, „Дон Жуан”, „Сватбата на Фигаро”, „Елексир на любовта”, „Кармен”, „Севилският бръснар”, „Кармина Бурана”, “Палячи', “Селска чест” и др., както танцови и театрални представления.

Членува в Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE), American Musicology Society, Society for Cinema and Media Studies, USA.

Новини и събития