КЛОД-МИШЕЛ ШЬОНБЕРГ

Роден е през 1944 г. от родители унгарци. Започва кариерата си във Франция като певец, автор и продуцент на популярни песни. Работи в сътрудничество с Ален Бублил  и е съавтор с него на текста и композитор на мюзикълите „Френската революция“, „Клетниците“, „Мис Сайгон“, „Мартин Гер“ и „Кралицата-пират“. През 2008 г. мюзикълът му „Маргьорит“ в сътрудничество с Ален Бублил, Мишел Льогран и Хърбърт Крецмър има премиера в театър „Хеймаркет“ в Лондон.

Клод-Мишел е ръководил постановки отвъд океана и е съпродуцент на няколко албума на негови шоута с международен състав. През 2001 г. композира първата си балетна партитура „Брулени хълмове“, поставена от „Нордърн Балет“ през 2002 г. Балетът му „Клеопатра“, чиято премиера е през 2011 г., е второто му сътрудничество с Дейвид Никсън и седмата му завършена партитура. През 2012 г. Клод-Мишел е съавтор на сценария и преработва музиката за филмовата версия на мюзикъла „Клетниците“.

Носител на наградата „Златен глобус“, номиниран за „Оскар“ и наскоро лауреат на наградата „Грами“ за изключителен принос към творческата общност.  Шьонберг се жени за английската балерина Шарлот Талбът през 2003 г. Той е баща на един син и две дъщери.

Новини и събития