Джанин Тезори - композитор на мюзикъла ШРЕК

Джанин Тезори (родена на 10 ноември 1961 г., позната по-рано в кариера ѝ като Джанин Левенсон) е американска композиторка и музикален аранжор. Тя е най-плодовитият и уважаван театрален композитор жена в историята, с пет Бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите „Тони“. През 1999 г. тя печели наградата „Драма Деск“ за изключителна музика в пиеса за постановката на Николас Хитнър на „Дванайсета нощ“ в център „Линкълн“, през 2004 г. – наградата „Драма Деск“ за изключителна музика за „Каролина, или промяната“ (Caroline, or Change), а през 2015 г. наградата „Тони“  за най-добра оригинална музика за „Весел дом” (Fun Home), споделена с Лиса Крън, ги превръща в първия дамски авторски екип, спечелил тази награда.

Основните ѝ произведения включват: „Весел дом” (Fun Home), „Каролина, или промяната“ (Caroline, or Change), „Шрек“, „Модерната Мили“ (Thoroughly Modern Millie), „Мулан II” и „Вайълет“.

Ранен живот и образование

Първият ѝ щурм в театъра е да види мюзикъла „Годспел“ извън Бродуей в театър „Промънейд“, когато е на четиринадесет години. За това събитие тя казва, че се е почувствала „някъде, където се случва нещо и че не желае да бъде никъде другаде“.

Тя отива в гимназия „Пол Д. Шрайбър“ в Порт Вашингтон, щата Ню Йорк. Завършва частния дамски колеж за либерални изкуства „Барнар“ със специалност „Музика“.

Кариера

Тезори прави своя дебют на Бродуей, правейки аранжимент на танцовата музика за възстановката от 1995 г. на „Как да успеем в бизнеса без да правим нищо“ (How to Succeed in Business Without Really Trying). През 1997 г. композира музиката за извън Бродуейския мюзикъл „Вайълет“, за който печели награда „Оби“,  Наградата на Кръга на Ню Йоркските театрални критици за най-добра музика и наградата „Люсил Лортел“ за изключителен мюзикъл, и аранжира музиката за ревюто на Джони Мърсър „Мечта“, което тя повтаря с възстановката от 1998 г. на „Звукът на музиката“ (The Sound of Music) и за ревюто „Суинг!“ през 1999 г. Също така работи като асистент-диригент за Бродуейските продукции на мюзикъла „Тайната градина“ и рок-операта „Томи“.

През 2000 г. Тезори обединява сили с лирика Дик Сканлан, за да напише единадесет нови песни за сценична адаптация на „Модерната Мили“. Успешното ѝ протичане в театър „Ла Джола“ в Сан Диего води до прехвърлянето ѝ в Бродуей през 2002 г. и Тезори бива номинирана за наградата „Тони“ за най-добра оригинална музика и за наградата „Драма Деск“ за изключителна музика.

Тезори си сътрудничи с Тони Кушнър три пъти. През 2004 г. пише музика за мюзикъла „Каролина, или промяната“, което ѝ носи втора номинация за наградата „Тони“ за най-добра оригинална музика. През 2006 г. композира инцидентно музика за новия превод на Кушнър на „Майка Кураж и нейните деца“ от Бертолт Брехт, поставен като част от сезон 2006 на фестивала „Шекспир в парка“ в театър „Делакорт“ от Обществения театър в Ню Йорк. През лятото на 2011 г. тяхната опера „Снежна виелица в Марбълхед Нек“ (A Blizzard on Marblehead Neck) има премиера на фестивала „Глимърглас“.

Тезори композира музиката за филмите „Нощи в Роданте“, „Диамантената сълза“, „Малката русалка: Началото на Ариел“, „Шрек Трети“, „Мулан II“ и „Омагьосаният император 2: Омагьосаният Кронк“.

Тезори пише музика за мюзикъла „Шрек“, който е поставен на Бродуей през 2008 г. и за който печели номинации както за награда „Тони“, така и за „Драма Деск“ за своята музика.

През 2011 г. композира музиката за мюзикъла „Весел дом” по текстове на Лиса Крън, базиращ се на автобиографичния комикс роман на Алисън Бекдел. Шоуто е ръководено от Филип Химберг, докато се разучава в Театралната лаборатория към института „Сънданс“ през 2011 г. във Флорида. Преди това е било разработено по време на Конференцията на драматурзите в Охай през 2009 г. То е открито извън Бродуей в Обществения театър на 17 октомври 2013 г., разпродадено е до 4 ноември 2013 г. с многобройни допълнителни представления и е свалено от сцената там на 12 януари 2014 г. Тук то също така печели награда „Оби“ за музикален театър. След успешното си представяне извън Бродуей то се прехвърля в Бродуей в театър „Съркъл ин дъ Скуеър“ със закрити представления, започнали на 27 март 2015 г. и официално откриване на 19 април 2015 г. Тезори и Крън печелят награда „Тони“ за най-добър мюзикъл за „Весел дом“, отбелязвайки първия път, когато един изцяло дамски композиторски екип е печелил.

Тезори е художествен ръководител на концертна серия от извън Бродуейски мюзикъли, продуцирани от „Анкор! Оф-Център“. Сезонът през юли 2013 г. включва „Люлката ще се люлее“ (The Cradle Will Rock), „I'm Getting My Act Together and Taking It on the Road“ и „Вайълет“. Нейната опера „Лъвът, еднорогът и аз“ (The Lion, The Unicorn, and Me) има премиера с Вашингтонската национална опера в център „Кенеди“ през декември 2013 г. Либретото е на Джей Ди Макклачи, базиращо се на книгата за деца на Джанет Уинтърсън и е режисирана от Франческа Дзамбело.

Английската версия на три песни от сценичното шоу „От страната на сенките“ (Out of Shadowland) в парка „Токио Дисни Сий“ през 2016 г. е написана от Тезори. Те са изпети на японски от поп певицата Анджела Аки.

Новият мюзикъл на Тезори, заедно с либретиста Дейвид Хенри Хуанг – „Нежна сила“ (Soft Power), започва представления в театър „Амансън“ в Лос Анджелис през май 2018 г. и предвидено да се премести в театър „Къран“ в Сан Франциско през юни.

През юли 2019 г. тя прави премиера на операта си „Блу“ (либрето: Тейзуел Томпсън) на фестивала „Глимърглас“ в Купърстаун, щата Ню Йорк. Операта се занимава с въпроса за афроамериканските момчета, превърнали се в основна мишена на полицейската бруталност в САЩ.

Личен живот

Тя е член на Гилдията на драматурзите в Америка. Живее в Манхатън със съпруга си Майкъл Тафтър и дъщеря си Сиена.

Новини и събития