Премиера - ЕЛЕКТРА - Опера от Рихард Щраус

05.07.2020 18:00

Голяма сцена Вход: ул. „Врабча” № 1.

Либрето на Хуго фон Хофманстал
Първо изпълнение: 25 януари, 1909 г., Дрезден

Диригент   Ерих Вехтер    
Режисьор   Пламен Карталов    
Сценограф   Свен Йонке    
Костюми   Лео Кулаш    
Художествено осветление   Иван Лушичич    
Диригент на хора   Виолета Димитрова    
         
Действащи лица и   изпълнители:    
         
Електра
  Катрин Фостър, Лилия Кехайова, Диана Гуглина
   
         
Хризотемида   Цветана Бандаловска, Радостина Николаева    
         
Клитемнестра   Мариана Цветкова, Гергана Русекова, Йорданка Милкова    
         
Довереница на Клитемнестра   Силвана Пръвчева, Айла Добрева    
         
Прислужница на Клитемнестра   Диана Василева, Станислава Момекова    
         
Млад слуга   Росен Ненчев    
         
Възрастен слуга   Димитър Станчев    
         
Орест   Атанас Младенов, Веселин Михайлов    
         
Възпитател на Орест   Димитър Станчев    
         
Егист   Даниел Острецов, Емил Павлов    
         
Надзирателка   Баясгалан Дашням    
         
Първа прислужница   Румяна Петрова    
         
Втора прислужница   Цвета Сарамбелиева    
         
Трета прислужница   Александрина Стоянова-Андреева    
         
Четвърта прислужница   Ина Петрова    
         
Пета прислужница   Силвия Тенева, Айла Добрева    


Действащи лица:
Електра, дъщеря на Агамемнон – сопран
Хризотемида, нейна сестра – сопран
Клитемнестра, тяхна майка – контраалт
Довереница на Клитемнестра – сопран
Прислужница, която придържа шлейфа на Клитемнестра – сопран
Млад слуга – тенор
Възрастен слуга – бас
Орест, син на Агамемнон – баритон
Възпитател на Орест – бас
Егист, любовник на Клитемнестра – тенор
Надзирателка – сопран
Първа прислужница – контраалт
Втора прислужница – сопран
Трета прислужница – мецосопран
Четвърта прислужница – сопран
Пета прислужница – сопран

Пет прислужници се опитват да измият градината на двореца в Микена и коментират присмехулно Електра, чудейки се къде ли е тя и какво ли прави. В този момент Електра изплува от сенките с налудно изражение на лицето. Прислужниците обсъждат как тя е достигнала до това състояние и й се подиграват, само една от петте проявява милосърдие към Електра, но веднага бива отведена и наказана от надзирателката.

Електра се появява отново за своя ежедневен ритуал в памет на баща й, който след завръщането си от Троя бива убит от Клитемнестра и Егист. Електра се отдава на кървави видения за бъдещо отмъщение и празненството след това, в който тя ще поведе триумфален танц. Хризотемида излиза от двореца, но за разлика от Електра е покорна и пригаждаща се, останала в добри отношения с Клитемнестра и Егист, наслаждава се на привилегията да бъде принцеса. Все пак тя предупреждава Електра, че Клитемнестра и Егист кроят план да я затворят в някаква кула. Електра я прогонва с презрение. Хризотемида не иска да живее вгледана в мрака като Електра, а жадува за семейство и деца. Суматоха и ужасяващи звуци се носят от двореца, Електра използва случая да се подиграе с Хризотемида, че това е нейното сватбено тържество. Истината е, че Клитемнестра отново се буди от своите кошмари как бива убита от Орест. Хризотемида моли Електра да я остави насаме с майка им. Следвана от свитата си, Клитемнестра иска да направи поредното жертвоприношение към боговете, за да намери покой. Тя ги пита каква е причината за страданията й, а Електра й отговаря успокоително, че самата тя е богиня. Въпреки протестите на спътниците си, Клитемнестра е готова да разговаря с Електра. Признава на дъщеря си, че е измъчвана от кошмари всяка нощ и все още не е намерила начин да омилостиви боговете. Казва, че ако някога това се случи, тя ще може да спи спокойно отново. Електра залъгва майка си с общи приказки относно каква трябва да бъде правилната жертва и в един момент обръща разговора към това защо Орест все още не се връща у дома. Клитемнестра се разстройва и отвръща, че той е изгубил разсъдъка си и е решил да живее сред дивите животни. Електра се противопоставя на тази теория и казва, че златото, което Клитемнестра е изпращала не е било с предназначение да помага на Орест, а да бъде убит от някого.

Тогава Електра разкрива какво трябва да бъде жвертвоприношението – това е самата Клитемнестра. Започва дълго описание как точно е необходимо да се изпълни то – Клитемнестра трябва да бъде събудена посред нощ, а после да бъде преследвана като диво животно с брадва. Само когато тя се умори от това и осъзнае, че нейният истински затвор е тялото й – тогава брадвата, с която е убила Агамемнон ще се стовари върху й от Орест и всичките кошмари ще престанат.

В този момент част от свитата на Клитемнестра се появява и й прошепват нещо на ухото. Клитемнестра започва да се смее истерично. Електра се чуди какво ли са казали на майка й. Тогава Хризотемида идва и разяснява ситуацията: получени са новини, че Орест е бил премазан от собствените си коне. Електра не иска да повярва на ушите си, но единственото, което я интересува истински е отмъщението – сега тя моли Хризотемида да й помогне вместо брат им. Изведнъж Електра започва да възхвалява красотата, нежността на сестра си и й обещава, че ще бъде нейна робиня на брачната й церемония, но в замнява трябва първо да помогне за отмъщението. Хризотемида отказва, а Електра я проклева.

Сега Електра е решена да извърши всичко сама, но се появява мистериозен мъж. Той иска лично да предаде новините за смъртта на Орест, представя се за негов приятел, надява се Клитемнестра да го повика. Електра скърби още повече сега, когато е убедена в смъртта на брат си. Странникът разбира, че такава скръб не е случайна и разкрива истинската си самоличност – това е самият Орест! Електра изпада в екстаз, но също така и се чувства засрамена от това, в което се е превърнала.

Предрешеният Орест влиза в двореца. След малко се чуват викове и суматоха сред прислужниците. Електра се усмихва, защото знае, че вече майка й е мъртва.

Егист се появява силно развълнуван от факта, че вестителят е тук и иска да се срещне с него начаса. Електра много мило го насочва къде да отиде. След миг Егист започва да крещи за помощ, но Електра му отговаря с думите „Агамемнон те чува!”.

След малко Хризотемида идва задъхана и казва, че Клитемнестра и Егист са убити, а в двореца се води битка между поддръжниците им и Орест с неговите хора.

Електра изпада в екстаз и иска да започне своя танц, но в началото не може да помръдне. След миг тя започва своят екстатичен танц, но когато стига до кулминацията му – се свлича на земята.

Хризотемида тръгва към двореца, за да бъде с брат си. Когато пристига пред портата и чука на нея – няма никакъв отговор.

Новини и събития