Д-р Магдалена Манолова

Д-р Магдалена Манолова е музиколог, автор на книги, дългогодишен редактор, автор и продуцент в Българска Национална телевизия, създател на повече от 100 филми и предавания в "Златния фонд" на БНТ за класическа музика, водещ на предавания, които представя в над 30 страни по света.

Завършва музикология и киноведство в Чехия, там защитава докторска дисертация по специалност музикология. Специализира във Великобритания. Научните интереси съчетава с популяризиране на класическата музика по телевизията, работи като критик и журналист. Фокусира вниманието си върху темата за приноса на българското вокално-изпълнителско изкуства в историята на световния оперен театър. Като музиколог участва в международни семинари и срещи, а като автор на филми -  на телевизионни международни фестивали и конкурси.

Магдалена Манолова е автор на книги, както и на документални филми за Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Борис Христов и др. Водещ и автор е на рубриката "Преди премиерата", продуцент на юбилейни чествания на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова, водещ на "Преди премиерата" в Националната опера и балет.

Манолова е автор на мултимедийни проекти, тематично насочени към приноса на българските оперни певци в световния оперен театър, които представя в България и Европа.

 Манолова е автор на статиите за български композитори и жени композиторки, за музикалните градове в България в престижната английска кралска енциклопедия

"THE NEW GROVE'S DICTIONARY OF MUSIC AND MUSICIANS",  носител е на български и международни награди.

Д-р Манолова е номинирана от Международния Биографичен Център - Кембридж, Великобритания, включена е в “Кой, кой е” на 17-тото издание на  INTERNATIONAL BIOGRAPHICAL CENTRE CAMBRIDGE,1999г.

За постижения в музикалната критика, за изключителна продуктивност и творчество Манолова  е наградена с "КРИСТАЛНА ЛИРА" на СБМТД,2006, награда на СБК "Златното петолиние 2005", за музиколожко творчество на СБК,2004.

През 2004 г.Манолова е избрана за председател на Сдружение „Музей на българската музикална култура“, почетен председател на Сдружението и учредител е Гена Димитрова. Манолова е  автор на мултимедийни проекти на Сдружението, представени  у нас и в Европа – Париж, Берлин, Лондон, Рим, Милано.

200 453f9d11b753efc46c39df8b6b0d195a

ИЗДАДЕНИ КНИГИ

"Гена Димитрова" - издателство "Български художник", 2001 г.

"Българският оперен мит - тримата баси и трите сопрани" /Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова/ на български, английски, италиански, руски език на издателство "Български бестселър", 2005 г.

„Бог говори чрез гласа ми“ – книга за Гена Димитрова на англйски и италиански език.

Изд. „Български  бестселър“, 2016 г.

"Незабравимият маестро"-   издателство "Изток-Запад", 2007 г.

Новини и събития