ТРАВИАТА - Опера от Джузепе Верди

29.02.2020 19:00

Голяма сцена Вход: ул. „Врабча” № 1. Времетраене 3:20
Антракти 2
01.03.2020 16:00

Голяма сцена Вход: ул. „Врабча” № 1. Времетраене 3:20
Антракти 2

Великата оперна драма „Травиата“ на Верди се завръща на сцената на Софийската опера на 12 и 13 декември
Гостуване на Диана Тугуи и Нунция де Фалко в ролята на Виолета Валери, Иля Селиванов и Милен Божков в ролята на Алфред Жермон
, Никола Мияйлович в ролята на Жорж Жермон

Музикалните критици определят „Травиата“ като най-дръзката опера на Верди. Не случайно навремето цензурата налага действието да бъде изместено с един век назад, за да бъдат защитени добрите нрави. В действителност композиторът разобличава предразсъдъците на обществото, в което самият той живее.

Виолета си проправя пътя в своя свят като куртизанка, но се влюбва в младия благородник Алфред Жермон. Баща му Жорж допуска грешката да я съди, не според човешката й същност, а заради професията й. Когато скъсва с Алфредо, тя го прави не само за негово добро, а също и, заради репутацията на семейството му.

Премиерата се състои на 6 март 1853 година в Гранд Театро Ла Фениче във Венеция. В България е поставена от Оперната дружба през 1910 година. Диригент на първата постановка е Т. Хаджиев, а режисьор е К.Михайлов – Стоян.

На 12  и 13 декември „Травиата“  се завръща на сцената на Софийската опера и отново ще се радва на многобройна публика, тъй като посланието й е универсално. Докато продължаваме да градим мнението си за другите въз основа на първите ни впечатления, дотогава „Травиата“ ще остане актуална, независимо от това, в коя епоха се развива действието й.

Малко информация за участниците:

DIANA TUGUI 600

Диана Тугуи – Виолета Валери ( 12.12  )

Тя е завършила  Музикалния университет в Букурещ със специалност класическо пеене.

Представя се блестящо в майсторските класове на Виорика Кортес, Далтон Болдуин, Тереза Берганца и Хайме Арагай.

Лауреат е на редица национални и международни конкурси: Renata Tebaldi International Voice Competition, Jaume Aragall Concurs Internacional de Cant, Vox Artis International Competition и др.

От 2003г. е солистка на операта в Крайова / Румъния/.

Нейният репертоар включва :       Памина - „ Вълшебната флейта”, Сузана – „Сватбата на Фигаро”, Дона Ана – „Дон Жуан” на Моцарт,     Лиу – „Турандот”, Мими и Мюзета – „ Бохеми” на Пучини; Микаела – „Кармен” на Бизе, Джилда – „Риголето”, Виолета – „ Травиата” на Верди ; Адина – „Любовен еликсир”, Лучия – „Лучия ди Ламермур” на Доницети ; Розина – „ Севилският бръснар” на Росини и други. Диана Тугуи е пяла на сцената на Софийската опера.

Nunzia2
Нунция де Фалко – Виолета Валери ( 13.12  )

От ранна възраст Нунция де Фалко свири на пиано, но по-късно се посвещава на пеенето. Нунция е артист с различен облик и много интереси. Дипломира се с голям успех в консерваторията „Джузепе Мартучи“ в родния си град Салерно и завършва филология, литература и антична история в университета там.
Специализира оперно пеене в Националната академия „Санта Чечилия“, при Рената Ското, Ана Ванди и Чезаре Скартон.

Лауреат е на много международни конкурси, измежду които - Международния конкурс по оперно пеене в Тенерифе и  Международния конкурс „Франческо Албанезе“, където взима награда в категория „Оперно пеене“ и „Неаполитанска песен“. Печели стипендия на  асоциацията на Сан Карло – „Джакомо Маджоре“. 

Играла е Виолета от "Травиата" на сцената на Театър Перголези в Йези, Жрицата от „Аида“, в театър Сан Карло в Неапол под диригентството на Пинкас Щайнберг и в театър Верди в Салерно, където дирижира Дейниел Орен. Други роли на сопраното са Дона Армида от „Мнимата парижанка“ на Доменико Чимароза в Парижката опера, Алис от „Фалстаф“ на Верди и Адина от „Любовен еликсир“ на Доницети в театър Флавио Веспазиано в Риети.

Паралелно с артистичната си дейност, Нунция е и музиколог и участва активно в семинари, концерти-уроци и културни срещи.

През 2016 сопраното издава и книга със заглавие: „Сирените на Одисей“ на Луйджи Даллапикола“.3Ilya Selivanov 600

Иля Селиванов – Алфред Жермон ( 12.12 )

Лауреат на VI Всерусийски фестивал-конкурс „Надежда Обухова“ (I награда, Липецк, 2012 г.)

Лауреат и получател на специалната награда на I и II Международен конкурс за млади оперни певци „Опера без граници“ (Краснодар, 2014 и 2015 г.)

Лауреат на Международния конкурс в Кохтла-Ярве (Естония, 2009 г.)

Лауреат на Международния конкурс за оперни певци (Калуга, 2013 г.)

Стипендиант на фондация „Мстислав Ростропович“ (2011-2012 г.)

Роден е в Ленинград. През 2007 г. завършва с отличие Хоровото училище „Глинка“. През 2012 г. завършва факултета по хорово дирижиране на Санкт Петербургската държавна консерватория „Римски-Корсаков“, а през 2013 г. – вокалния факултет (в класа на професор Юрий Марусин).

Солист на Бошой театър -  Москва (2018) - Връзка към сайта на театъра

Гастролирал е в Италия, Великобритания, Австрия, Швейцария, Франция, Германия. От 2012 г. е солист на Академията на младите певци към Мариинския театър.

Репертоар в Мариинския театър:
Ленски („Евгений Онегин“)
Царевич Гвидон („Златното петле“)
Царевич Гвидон („Приказка за цар Салтан“)
Грицко („Сорочинският панаир“)
Левко („Майска нощ“)
Анатол Курагин („Война и мир“)
Лученцио („Укротяването на опърничавата“, концертно изпълнение)
Граф Алмавива („Севилският бръснар“)
Алфред Жермон („Травиата“)
Принцът („Русалка“ на Антонин Дворжак)

Също в репертоара: Водемон („Йоланта“), Принцът („Спящата красавица“ на Респиги), Ринучо („Джани Скики“).

На сцената на  Софийската опера и балет е изпълнявал ролята на Ленски от операта „Евгений Онегин“, постановка на Вера Петрова.


BIG148917975031milen bozhkov

Милен Божков – Алфред Жермон (13.12  )

Той е роден във Варна.
Дипломира се в Музикалната Академия “П.Владигеров”- София и специализира оперно изкуство в Университета за музика  Graz-Austria при проф. Йоана Боровска. Непосредствено след това yсъвършенства певческата си техника при Красимира Стоянова, от която редовно получава професионални напътствия.

Първите му ангажименти са в Националната опера София под ръководството на академик Пламен Карталов. След натрупания опит, вратите на Opernhaus Graz се отварят за него.

От 2007 до 2009 е постоянен член в състава на оперния театър Maribor.
Следват концертни изяви в Япония,Австрия,Германия, Словения,Хърватия,Латвия и България.

След натрупания сценичен опит, успешно се превъплъщава в ролите на: Nemorino (L’elisir d’amore), Titus (La clemenza di Tito), Tamino (Die Zauberflöte), Vladimir ( Fürst Igor ), Rodolfo (La Boheme ), Werther (Werther), Il Duca di Mantova (Rigoletto), Des Grieux (Manon), Don José (Carmen), Gerald (Lakmé), Alfredo (La Traviata) и Riccardo (Un Ballo in maschera).

Едновременно  с многото гостувания на различни сцени и фестивали в Германия, Австрия и Швейцария, Милен Божков получава назначение през 2008/09 в Landestheater Coburg.

От 2013 той е на свободна практика.

nikola mijailovic 600

Никола Миайлович – Жорж Жермон ( 12.12)

Никола Миайлович е роден в Белград през 1973 г. Дипломира се като пианист, но продължава да се обучава във вокално майсторство при майка си, именитото сопрано Радмила Смилянич. Скоро прави своя дебют на 19-годишна възраст като Граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ във Виенската консерватория през 1992 г. под ръководството на Валдемар Кмент. Дипломира се във Виена, след което получава магистърска степен от Музикалния институт „Къртис“ във Филаделфия, където учи при Галина Вишневская. Приключва обучението си в Академията за усъвършенстване на лирични певци към Миланската „Ла скала“ през 1999 г.

Никола Миайлович е световен победител на Петия международен вокален конкурс „Лучано Павароти“ във Филаделфия през 1995 г., има Първа награда на певческия конкурс „Марио Ланца“ във Филаделфия през 1994 г., Трета награда на Международния вокален конкурс „Лейла Генсер“ в Истанбул през 1997 г., а през 2003 г. е финалист на конкурса „Опералия“.

Певецът прави професионалния си дебют в Болшой театър като Шонар в „Бохеми“ от Пучини през 1996 г. (а по-късно и като Марсел в същата опера), след което се изявява по цял свят във водещи оперни театри в Милано, Рим, Верона, Венеция, Монреал, Хамбург, Хановер, Бон, Дрезден, Лима, Хавана, Виена, Токио, Пекин, Шанхай, Ротердам, Тел Авив и др.

Репертоарът му включва над 40 главни оперни роли като Риголето, Макбет, Родриго („Дон Карлос“), Яго („Отело“), Граф ди Луна („Трубадур“), Жорж Жермон („Травиата“) от Верди, Евгений Онегин от Чайковски, Ескамилио от „Кармен“ на Бизе и много други.

Пял е заедно с певци като Лучано Павароти, Хосе Кура, Руджеро Раймонди, Лучия Алиберти, Кристина Гаярдо Домас и др. Сътрудничил е на някои от най-изтъкнатите диригенти от нашето съвремие: Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Леополд Хагер, Михаил Юровски, Никола Луизоти и др. Работил е с режисьори като Джанкарло дел Монако, Юри Александров, Кристоф Нел и много други.

Никола Миайлович се е изявявал концертно в „Кармина Бурана“ на Карл Орф (Рим, Равена, Павия, Белград, Сараево), „Камбаните“ от Рахманинов (Милано), „Меса ди Глория“ от Пучини (Лима, Белград), „Песни на пътуващия калфа“ от Малер (Монте Карло, Белград), „Любовта на поета“ от Шуман (Филаделфия, Белград) и мн. др.

През последните оперни сезони е изпълнявал ролите на Яго в Пекин, в театър „Колон“ в Богота и в Операта в Крайова, Алфио и Скарпия на турнето на Софийската опера в Япония и Риголето в Лайпциг, Белград и Виена, Тонио и Алфио в „Палячи“ и „Селска чест“ на Летния оперен фестивал в Хайденхайм, Германия, както и Ескамилио в Познанската опера.

Наскоро Никола Миайлович прави успешен дебют като Зурга в „Ловци на бисери“ от Бизе в Израелската опера в Тел Авив, както и в титулната роля в „Евгений Онегин“ в Тимишоара и Белград и като Набуко в Народния театър в Белград.   

Негови изпълнения са издадени на DVD: „Бохеми“ (постановката на Лучано Павароти от театър „Дела Фортуна“ във Фано, Италия, през 2004 г.), „Самсон и Далила“ (Фламандската опера в Антверпен през 2009 г.), „Кармен“ („Калър Лайн Арена“ в Хамбург през 2006 г.).

Паралелно с певческата си кариера Никола Миайлович е щатен преподавател в катедра „Солово пеене“ в Музикалния факултет на Университета по изкуствата в Белград от 2003 г.1Plamen Dimitrov Portrait 600

Пламен Димитров
Жорж Жермон ( 13.12)

Роден на 20.10.1977 г. във Варна. Завършва НУИ „Добри Христов” в родния си град, а през 2002 г. и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност оперно пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова - Добрева.

Младият певец изгражда десетки централни баритонови роли, които му донасят признание на много оперни сцени в Италия, Франция, Германия, Казахстан, Испания, Гватемала, Корея , Дания, Молдова , Япония, САЩ и др.

Oт 2010 г. е солист на Държавна опера – Варна.

Богатият репертоар на Пламен Димитров включва образите на Шонар и Марсел в „Бохеми”, Барон Скарпия от „Тоска”,  Шарплес от „Мадам Бътерфлай” , Пинг от „Турандот” , Леско от ,,Манон Леско’’ на Джакомо Пучини; Рембо в „Граф Ори” , Фигаро от ,,Севилският Бръснар,, от Джоакино Росини; Родриго в „Дон Карлос, Дон Карло от ,, Силата на Съдбата’’ , Амонасро в „Аида”, Граф ди Луна в „Трубадур”, Жорж Жермон в „Травиата”, Макбет в ,,Макбет’’ , Риголето в „Риголето” , Ренато в „Бал с маски” , Набуко в ,,Набуко’’ , Яго от ,,Отело’’ ,  Ецио в ,,Атила,, от Джузепе Верди; всички баритонови сола в „Кармина Бурана” от Карл Орф, Папагено от „Вълшебната флейта”, Жерар от ,,Андре Шение’’ от Джордано,  Мазетто от „Дон Жуан” от В. А. Моцарт; Ескамио от „Кармен” от Жорж Бизе, Д-р Малатеста от ,,Дон Паскуале’’ , Енрико от „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Доницети, Алфио от „Селска чест” на Пиетро Маскани, Тонио и Силвио от „Палячи” на Руджиеро Леонкавало, Осман Бей от ‘”Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев, Алберих от „Залезът на Боговете”, Алберих от „Рейнско злато” на Рихард Вагнер , Барнаба от ,,Джоконда’’ на Понкиели и др.

Участват още: Цвета Сарамбелиева, Благовеста Мекки-Цветкова, Хрисимир Дамянов, Димитър Станчев, Стоил Георгиев, Ангел Христов, Слави Манов, Ваньо Димитров

Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР
Режисьор ПЛАМЕН КАРТАЛОВ

Сценография и костюми: Иван Савов

Къщата на Виолета Валери в Париж. След дългото боледуване красивата куртизанка отново се връща към весел светски живот. Приятелите й са дошли, за да отпразнуват нейното оздравяване. Виконт Гастон е довел своя приятел Алфред Жермон, почтен момък, току-що пристигнал от провинцията. Алфред се влюбва във Виолета от пръв поглед. Той вдига възторжена наздравица. Виолета е развълнувана. В съседната зала започват танците. Всички се отправят натам. Виолета също тръгва, но почувствувала някаква слабост, сяда да си почине. Алфред остава при нея. Той я упреква за живота, който води. За да прикрие вълнението си, Виолета отвръща на пламенните му думи с шеги. След това тя му подарява една камелия и го поканва на следващия ден отново да я посети. Гостите започват да се сбогуват. Щастлив, Алфред също си тръгва. Виолета не престава да мисли за Алфред. Дали тази любов няма да й донесе само страдания?


Жилището на Виолета и Алфред в околностите на Париж. Вече три месеца двамата влюбени живеят щастливо. Те са свършили парите и Виолета тайно от Алфред започва да продава вещите си. Младежът разбира това от Анина и тръгва за Париж, за да намери пари. Останала сама, Виолета равнодушно преглежда пощата. С едно писмо Флора кани приятелката си на бал с маски. Но тези забавления вече не привличат Виолета. Неочаквано пристига Жорж Жермон. Бащата на Алфред осъжда Виолета - тя проваля живота на сина му, а тяхната връзка компрометира семейната чест. Виолета се опитва да защити любовта си. Тя разказва на Жермон за тежката си болест. Само любовта й към Алфред й дава сили още да живее. Трогнат от нейните чувства, бащата обяснява поведението си - дъщеря му скоро трябва да се омъжи, а любовта на брат й към куртизанката може да попречи на женитбата. Виолета е готова на изкупителна жертва - да се откаже от щастието си. Тя заминава, като оставя писмо на Алфред. Момъкът се връща и прочита писмото й. Той не може да повярва, че Виолета го е напуснала завинаги. Напразно баща му се мъчи да го успокои. Алфред по различен начин тълкува бележката на Виолета. Той е прочел и писмото на Флора. Изпълнен със съмнения, младежът тръгва към Париж.


Бал с маски у Флора. Домакинята е посрещнала и последните гости. Всички се веселят. Пристига и Алфред. Силно развълнуван, той сяда край игралната маса. Гостите оживено коментират неочакваната раздяла на Виолета и Алфред. В този момент влиза Виолета, придружена от стария си ухажьор барон Дюфол. Неочакваната среща с любимия засилва страданието й. Дюфол се чувствува неловко и сяда срещу Алфред. Двамата започват да играят на карти. Алфред печели непрекъснато. След играта той се среща с Виолета, но тя не се решава да му каже истинската причина за тяхната раздяла. Обърканият й разказ засилва съмненията на Алфред. Без да може да се владее, той пред всички демонстративно хвърля в краката на Виолета парите, които е спечелил на карти. Дълбоко оскърбена, Виолета припада. В този момент влиза Жорж Жермон и като разбира какво е направил синът му, гневно го упреква пред всички за жестоката постъпка. Отчаян Алфред избягва.


Спалнята на Виолета. Здравето на младата жена след скандала у Флора рязко се е вложило. Тя не иска да види вече никого. Напразно доктор Гренвил се мъчи да я окуражи. Виолета знае, че той сам не вярва на думите си. Болната е накарала Анина да раздаде всичко. Сега Виолета отново чете писмото на Жорж Жермон. Бащата е признал истината на сина си и го чака скоро да се върне. Навън продължава карнавалът. Внезапно в спалнята се втурва Анина. Тя бърза да съобщи на Виолета радостната вест - Алфред е дошъл. Изпълнена с надежда, Виолета нетърпеливо очаква неговото идване. Скоро влиза Алфред. Двамата отново са щастливи. Младежът моли Виолета да му прости. Той никога няма да я остави сама. Но вече е късно - Виолета умира в прегръдките му.

Новини и събития