Печат на тази страница

СИЛАТА НА СЪДБАТА - Опера от Джузепе Верди

Диригент - Франческо Роза


Режисьор - Пиер Франческо Маестрини
ПРЕМИЕРА

“СИЛАТА НА СЪДБАТА” -

ЕДИН ОТ ШЕДЬОВРИТЕ НА ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

Операта „Силата на съдбата“ е емоционално и действено наситен разказ за любовта между представителката на древен испански благороднически род Леонора и метиса Алваро. Невъзможността за щастие присъства чрез редица събития и перипетии за двамата влюбени, които се отдалечават все повече и повече, докато успеят да се намерят на самия финал на операта, но отново за бъдат разделени, този път завинаги.

Произведението е многопластово, разглежда не само неосъществимата любов, но и проблематиката на убийството, клетвата, потъпканата родова чест.

Режисьор – Пиер Франческо Маестрини; Дизайнер костюми – Лука дал‘Алпи; Сценография и видео – Хуан Гийермо Нова; Художествено осветление – Паскал Мера.

Можете да се насладите на великолепния спектакъл на „Силата на съдбата“ само на 25, 26, 27, 29 и 30 ноември 2016 г. на сцената на Софийската опера и балет.

„СИЛАТА НА СЪДБАТА” НА НАША СЦЕНА

Тази голяма Вердиева творба не е сред най- често поставяните по света, а също и в България. Тя изисква големи, издръжливи гласове, добър оркестър и режисьор, който да се справи, доколкото е възможно това!, с драматичното действие и не особено... Вижте още...

Опера в 4 действия (8 картини) Либрето Франческо Мария Пиаве (по драмата „Дон Алваро, или Силата на съдбата“ от Анхел Перес де Сааведра) Първо изпълнение: 10 ноември 1862 г., Мариинския театър, Санкт Петербург Първо изпълнение в Италия: 27... Вижте още...

115 години от смъртта на Джузепе Верди

10 октомври 1813 г., Бусето – 27 януари 1901 г., Милано В началото на юни 1832 г. на приемните изпити в Миланската консерватория се явил Джузепе Верди от село Ронколе, близо до градчето Бусето, провинция Парма. Той носел препоръчително писмо от своя... Вижте още...

Силата на съдбата

Съдържание

Първо действие

Испания. Маркиз Калатрава пожелава лека нощ на дъщеря си, Леонора ди Варгас. Тя споделя с прислужницата си Кура, че възнамерява да избяга с любимия си, дон Алваро. Леонора се колебае да изостави баща си, но Алваро я окуражава и тя се съгласява. Баща й се втурва с извадена сабя. За да избегне конфликт, Алваро захвърля пистолета си. Той гръмва случайно. Маркизът е смъртно ранен и умира, като проклина дъщеря си. Влюбените избягват.

Второ действие

Дон Карло ди Варгас, братът на Леонора, който се представя за студент, издирва сестра си и любимия й, за да отмъсти за смъртта на маркиза. Леонора, преоблечена като мъж, разпознава брат си. Разделена от Алваро при бягството им, тя пътува с един мулетар, Трабуко. Прециозила, циганка гадателка, казва на Карло, че той не е студент. Леонора мисли как да се спаси от отмъщението на брат си. Пристигат поклонници и всички се включват в обща молитва. По настояване на „алкаде”, местния кмет, Карло заявява пред събралите се, че е студент, и разказва за своя приятел Варгас, който иска да отмъсти за баща си, убит от любимия на сестра му. 

Край един манастир Леонора моли Дева Мария за прошка. Брат Мелитоне се опитва да я отпрати до другата сутрин. Когато идва падре Гуардиано, тя му казва името си и го моли да стане отшелничка и да се посвети само на Бога. Когато научава, че брат й иска да я убие, той се съгласява.

Трето действие

Близо до бойно поле в Италия войници играят хазарт. Алваро, който е постъпил в армията, се моли Леонора да се смили над него. Той чува вик за помощ, отзовава се и се връща с един офицер – Карло. Никой от тях не разкрива самоличността си пред другия. Карло благодари на Алваро, че му е спасил живота. Двамата се заклеват във вечна дружба.  

Раненият Алваро моли Карло да изгори документите му след смъртта му. Сред вещите му Карло открива портрет на Леонора. Когато хирург спасява живота на Алваро, Карло е във възторг – врагът му е жив и той ще може да му отмъсти.

Алваро се опитва да го успокои, като му предлага да търсят Леонора. Карло го предизвиква и те се сбиват, но един патрул ги разтървава.

Алваро се разкайва за гнева си и решава да влезе в манастир. С настъпването на утрото се събират хора, водени от Прециозила, която прави предсказания, и Трабуко, който предлага своите дрънкулки. Мелитоне ги упреква, че не почитат Бога.

Четвърто действие

Пет години по-късно. В испански манастир просяци чакат Мелитоне. Карло иска да се види с „Отец Рафаело”, както сега се нарича Алваро, и се зарича да го убие. Алваро го моли да се помирят, но Карло отново го предизвиква за дуел.

Идва Леонора, за да се моли за мир. Алваро е ранил смъртно Карло и се обръща към отшелничката да опрости греховете на умиращия. Те се разпознават и Алваро възкликва, че отново е пролял кръв на неин роднина. Леонора отива при Карло, който с последни сили й нанася смъртоносен удар. Падре Гуардиано усмирява отчаяния гняв на Алваро, а Леонора промълвява, че ще го чака на небето.  

Снимки: Светослав Николов