18 август - 20 август

МЕДЕЯ

Опера от Луиджи Керубини - Премиера

"Опера на върховете" Белоградчик Открита сцена пред Белоградчишки скали, гр.Белоградчик
купи билети
МЕДЕЯ

Синопсис

Първо изпълнение: Театър Федо, Париж, 13 март 1797 г.

Действащи лица:
Медея, магьосница – сопран
Язон, предводител на аргонавтите – тенор
Креон, цар на Коринт – бас
Дирсе (в други версии Глауче), дъщеря на Креон – сопран
Нерис, робиня на Медея – мецосопран
Две прислужници на Дирсе – сопрани
Двете деца на Медея – роли без пеене


Първо действие
Дворецът на Креон в Коринт. Дъщерята на царя Дирсе (Глауче) се готви да стане съпруга на славния Язон. Но тя е неспокойна – не вярва, че Язон е успял да преодолее влиянието на жрицата Медея, с която преди време са били страстно влюбени и която му е родила 2 деца. Цар Креон и Язон също не са спокойни – народът в Коринт иска смъртта на Медея, хората заплашват да убият децата ѝ. Но Креон я защитава, а трогнатият от великодушието на царя Язон моли за разрешение в знак на благодарност да поднесе на бъдещата си жена Дирсе златното руно, което с Медея са успели да вземат от Колхида. Аргонавтите тържествено поднасят руното. Дирсе отново е изпълнена с мрачни предчувствия, които Язон се опитва да разсее, уверявайки я, че вече не изпитва любов към Медея.
Появява се неизвестна забулена жена. Оказва се, че това е самата Медея, която напомня, че все още е съпруга на Язон. Той пък заявява, че тя вече няма власт над него. Тя го заплашва, че ще убие децата, той обаче остава непоколебим: Медея трябва да напусне Коринт.

Второ действие
Медея е разкъсвана от ревност и обида. Слугинята Нерис ѝ предлага да избяга, защото гневна тълпа се е насочила към двореца. Жителите на Коринт искат да се разправят с магьосницата. Но Медея твърдо отказва, дори когато Креон ѝ заповядва да напусне Коринт, защото той се бои да не успее да укроти гнева на хората. Тогава Медея се обръща с молба към царя: тя ще се откаже от Язон и няма да пречи на щастието му, но нека ѝ позволят да остане тук и да не се разделя с децата си. Креон обаче не вярва – той познава коварството на жрицата, затова ѝ отказва. Отчаяната Медея моли да ѝ разрешат да остане само за един единствен ден в Коринт, за да се прости със синовете си. И Креон отстъпва. След като царят си тръгва, пристига Язон. Той много добре знае колко хитра и коварна е бившата му жена. Но въпреки това, Медея успява постепенно да събуди съчувствие у него със спомени за тяхната любов. И когато остава сама, тя тържествува, защото смята, че е измамила и Креон, и Язон. Дошло е времето да си отмъсти. Медея изпраща Нерис да доведе синовете ѝ, а след това ѝ заповядва да занесе подарък на Дирсе – дреха, пропита с отрова.
В храма на Аполон започва брачната церемония, всички славят бог Хименей, покровител на брака. Скрита зад колоните, Медея проклина новобрачните.

Трето действие
Нерис е довела синовете на Медея, за да се срещнат с майка си. Но Медея е обзета от тревога. В нея се борят майчината любов и яростта на изоставената жена. Потънала в мрачни мисли, тя в първия момент не може да познае децата си, след това разпознава в техните очи добре познатите ѝ очи на Язон. Замахва с кинжал, после го захвърля. Моли боговете да смирят яростта в сърцето ѝ. Пита Нерис дали е предала на Дирсе подаръка – отровната дреха. Когато получава утвърдителен отговор, Медея съвсем обезумява: децата на Язон трябва да умрат.
Чуват се викове на ужас: народът е потресен от смъртта на Дирсе и на Креон, който е докоснал отровеното тяло на дъщеря си. Всички искат смъртта на Медея, а Язон разбира, че жрицата на тъмните сили няма да остави живи децата му.
И наистина – Медея повежда синовете си към вътрешността на храма, проклинайки Язон. Той самият, с меч в ръка се втурва навътре, за да предотврати убийството. Но е късно. Медея се изправя пред него с окървавен кинжал, тържествуваща в отмъщението си.

Виж всичко

Авторски състав:

Луиджи Керубини
Композитор

Луиджи Керубини

Постановъчен екип

Франческо Роза
Диригент

Франческо Роза