АТИЛА

Опера от Джузепе Верди

Времетраене 2:10 Без антракт
Изпълнява се на италиански език, с български и английски субтитри
АТИЛА

Синопсис

„Атила” от Джузепе Верди – опера в пролог и три действия. 

Либрето: Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве, базирано върху драмата на Захариас Вернер от 1809 година „Атила, крал на хуните”.

Световна премиера: 17 март 1846, Венеция, Театър „Ла Фениче”.
Първо изпълнение в България: 20 юни 1976 г., Бургас.

Действащи лица:

Атила, вожд на хуните – бас
Ецио, римски пълководец – баритон
Одабела, дъщеря на градоначалника на Акуилея – сопран
Форесто, офицер от Акуилея, неин годеник – тенор
Улдино, млад бретонец, роб на Атила – тенор
Леоне, възрастен римлянин – бас

Място и време на действието: Италия, 452 – 453 година.

Пролог


Първа картина
Площад в Акуилея – римски град, разрушен и опожарен от хуните. Бойците на Атила празнуват победата си. В колесница, теглена от роби пристига техният предводител и сяда на трон от щитове и копия. Атила е поразен от красотата и смелостта на пленената римлянка Одабела, която не се страхува пред него да говори за невероятните жени в Италия, винаги готови да се сражават с враговете, а после настоява да й върнат меча. Впечатленият Атила подарява на Одабела собствения си меч, а тя вижда в този жест знак на съдбата: скоро ще дойде и нейният час. Младата жена иска да отмъсти за смъртта на баща си, управителя на Акуилея и за своя годеник Форесто, също загинал в битката с хуните. От Рим пристигат пратеници, предвождани от римския генерал Ецио – стар враг на Атила, когото обаче вождът на хуните дълбоко уважава като достоен противник. Римлянинът предлага мирно споразумение: нека Атила владее целия свят, но Италия да остави на Ецио. Вождът на хуните отхвърля предложението и заплашва, че скоро ще покори горделивия Рим и ще накаже императора.

Втора картина
Пустинен остров на река Алтус. След бурна нощ облаците се разпръскват, мъглата се вдига и изгряващото слънце осветява хоризонта. Няколко отшелници прославят Божията сила, усмирила нощната морска буря. Пристигат бежанци от Акуилея, водени от Форесто – годеника на Одабела. Той не е загинал при обсадата и начело на спасилите се от Атила римляни е готов да се бори за възраждането на родината си и да отмъсти на хуните.

Първо действие

Първа картина
Лагерът на Атила край Рим. Лунна нощ. Разплаканата Одабела вижда в преминаващ облак образите на скъпите й загинали – баща си и годеника си. Изведнъж пред нея изниква Форесто. Девойката радостно се хвърля в прегръдките му, но той я отхвърля. Младият офицер смята, че любимата му е изневерила, щом доброволно е дошла в лагера на враговете. Одабела го умолява да я убие, но да не я проклина. Тя припомня на годеника си историята на еврейката Юдит, спасила Израел от вавилонците като обезглавила техния предводител Олоферн. Одабела се е заклела да отмъсти, а и тиранинът сам й е дал в ръцете меча си. Форесто моли любимата за прошка и двамата, прегърнати, дават обет да умрат за родината.

Втора картина
Шатрата на Атила. Вождът на хуните спи, загърнат в тигрова кожа, но внезапно ужасен скача от ложето си. Пред него изниква гигантска фигура на белокос римлянин, който го спира пред вратите на Рим и го предупреждава: за варвари и езичници няма място във Вечния град, защото тази благословена земя принадлежи на Бога. Атила призовава жреците, вождовете и войската си – той е готов да се срази и с призрака, и с целия свят! На бойните тромпети на хуните отвръщат съвсем различни звуци. Улдино повдига балдахина на шатрата и Атила вижда как от съседните хълмове се спускат римски деца, млади жени и старци, облечени в бяло и с палмови клонки в ръцете. Водени от стареца Леоне, когото Атила е видял в съня си, римските жени и деца са се вдигнали да защитят града си. А от устата на Леоне Атила чува още веднъж съдбовното предупреждение. Изплашен до смърт, вождът на хуните пада в безсъзнание. Хуните са поразени – каква е тази сила, заставила могъщия Атила за първи път за моли за милост?

Второ действие

Първа картина
Лагерът на Ецио край Рим. Пълководецът си припомня славата на своя град, който сега е унизен, управляван от слаб и неспособен император – младия Валентиниан. Група роби на Атила пристигат с покана за голям пир. Сред тях е и Форесто, който предупреждава Ецио, че тази вечер вождът на хуните ще бъде убит, а когато римляните видят сигналния знак - запалени на хълмовете огньове, всички трябва да се вдигнат като един, за да извоюват свободата си. Ецио ликува. Дори и да падне убит в тази битка, цяла Италия ще оплаква него – последния велик римски генерал.

Втора картина
Лагерът на Атила в гората. Всичко е готово за пищното тържество. Хуните славят великия си пълководец. Появява се Атила, съпроводен от жреци и воини и заема почетното място. До него е и Одабела. Под звуците на тромпети пристигат римляните начело с Ецио, а Атила приветства благородния си враг. Преди началото на пира, друидите предупреждават вожда да се пази от римските си гости. Жреците на галите са видели лоши поличби в небето, но Атила не обръща внимание на предсказанията и заповядва на жриците да танцуват и да пеят. В разгара на тържеството Форесто открива Одабела и я пита дали е успяла да сипе отрова в чашата на Атила. Внезапно силен вятър помита огньовете. Всички са ужасени, но не и Атила – природната стихия само го е разгневила и той заповядва да запалят отново факлите и да продължат пира. Разгорещен и жаден, Атила решава да вдигне тост в чест на върховния бог на хуните – Водан, но в последния момент Одабела го спира и му разкрива, че в чашата има отрова. Форесто смело поема вината за покушението и вади меча си. Разбира се, той веднага е арестуван, но Одабела моли Атила да й предаде злосторника. Тя лично ще се разправи с него! Атила е съгласен. Трогнат от постъпката на Одабела, той заявява пред всички, че утре тя ще стане негова законна съпруга. А Рим трябва да се готви за битка – „Бичът божи“ се е събудил отново. В суматохата Одабела помага на Форесто да избяга. Младежът се заклева да отмъсти и на Атила и на невярната си годеница.

Трето действие
Утро в гората, разделяща лагерите на Атила и Ецио. Тук Форесто чака Улдино, който също е готов да отмъщава на вожда на хуните. Младият роб ще даде сигнал на Ецио и римляните да нападнат, когато Атила се усамоти в шатрата с младата си жена. Форесто страда за изгубената любов и проклина Одабела, която прилича на ангел, но в сърцето си таи зло. От лагера на Атила се чува празнична песен – водят Одабела към шатрата на вожда. Тя се опитва да избяга, преследвана от призрака на баща си и внезапно се появява пред Форесто в разкошната си сватбена рокля и с корона на главата. Девойката моли любимия да й прости, но той отказва да й вярва. Тогава Ецио ги призовава да забравят ревността и мъката – дошло е време за борба. Появява се Атила. Той е поразен да види любимата жена сред враговете, с които е бил тъй великодушен. Нея – робинята, той е направил своя съпруга; на Форесто – предателя, е подарил живота; а Ецио – вероломния римлянин, е спасил заради Рим! И всички те са в заговора против него! Но Одабела вижда до съпружеското ложе окървавения призрак на баща си; Форесто не иска живота си без родината и без любимата жена; и дори градът на Ецио да е спасен, Рим е презиран от целия свят, защото е заслужил кървавата сеч на Атила. Чувайки победните викове на приближаващите римски войници, Одабела хвърля короната, застава пред Атила и забива меча си право в гърдите му. Всички ликуват – най-сетне хуните са разгромени. Вечният град е спасен, а покорените от Атила племена и народи са отмъстени.

Виж всичко

08.04.2021 / 19:00 - Участват:

Постановъчен екип:

Велизар Генчев
Диригент

Велизар Генчев

Вера Петрова
Режисьор

Вера Петрова

Борис Стойнов
Сценограф

Борис Стойнов

Любомир Йорданов
Художник на костюмите

Любомир Йорданов

Виолета Димитрова
Диригент на Хор

Виолета Димитрова

Таня Лазарова
Ръководител на воклна група

Таня Лазарова

Риолина Топалова
Пластика и хореография

Риолина Топалова

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева

Йоланта Смолянова
Корепетитор

Йоланта Смолянова

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Сузана Шомова
Помощник-режисьор

Сузана Шомова

Румяна Димитрова
Помощник-режисьор

Румяна Димитрова

Превод и субтитри

Симеон Тодоров