20 март

ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН

Опера от Пьотр Илич Чайковски

Голяма зрителна зала 1000 София, ул. „Врабча" №1
купи билети
ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН

Преглед

Тази постановка на  Вера Петрова откри оперния сезон в Софийската опера през сезон 2016/2017, а по-късно през сезон 2017/2018 на театър „Верди“ в Триест. Едно тържествено начало и същевременно изключително успешно, а аплодисментите за премиерата са високата оценка, която международната публика даде на българския режисьор.  Светският Триест се събра в официално облекло в театър „Верди“, за да отпразнува премиерата на един луксозен „Евгений Онегин“. Копродукцията със Софийската опера се оказа както музикално, така и артистично успял празник, който приключи с бурни, продължили с минути аплодисменти.

Италианските критици пишат: „Пресъздаването на обстановката на „Евгений Онегин“ чрез оборудването, повече от реномирано на Софийската опера и балет, което гледахме на сцената на Оперния театър Верди, режисурата на Вера Петрова и декорите - реализирани  от Александър Костюченко и костюмите от Стив Алмериги, следват дословно указанията на Чайковски.   Един много изчистен спектакъл, който е игран  няколко пъти в София и винаги е очакван от публиката.

Тези, които видяха постановката на Вера Петрова твърдят, че тя напомня и за пиесите на Чехов – отначало със забавения ритъм в първо действие, а после с бурята от чувства в следващите действия. Добре подчинен на същественото, което преследва и Чайковски, спектакълът на Вера Петрова разказва историята като един сън на Онегин. Моментите на една неповторима поезия – трескавото безпокойство на прочутата сцена с писмото – историите на „дендито“ Онегин, на страстната Татяна, на лекомислената Олга, на мечтателя Ленски са пресъздадени от млади актьори-певци, в духа на Чайковски. Композиторът търси за „Евгений Онегин“: „1) неизвестни певци, но дисциплинирани и старателни; 2) певци, които освен това умеят да играят по естествен и убедителен начин; 3) декори и костюми, не толкова пищни, но точно пресъздаващи епохата; 4) един хор, който да не е стадо овце, както в имперските опери, но който реално да участва в действието; 5) един диригент на хора, който да не е знаменитост. Да става каквото ще, но няма да дам моята опера на Имперските оперни театри и ако не ми се отдаде да я поставя в Консерваторията, няма да види бял свят.”
  
Вера Петрова спазва изискванията на Чайковски. В софийският „Евгений Онегин“, както и  този в Триест, играят предимно млади артисти, които дават всичко от себе си. Публиката, която препълни салона в Триест , дълго аплодира от сърце спектакъла, защото той ѝ хареса. Едно много добро начало на сезона за театър „Верди“.  Тази постановка на Вера Петрова българската публика ще може да види на сцената в Софийската опера и балет.

Синопсис

Кратко съдържание:

Вдовицата Ларина живее със своите две дъщери – Татяна и Олга самотно в своето имение на село. По случай края на жътвата селяните от имението донасят на господарката си един сноп жито и пеят песни. Годеникът на Олга, младият поет Ленски, идва на гости и води и своя приятел Евгений Онегин, който ужасно скучае в дълбоката провинция. Романтичната Татяна от пръв поглед се влюбва в Онегин.

Девойката е напълно завладяна от чувствата си към интересния мъж. Те не й дават покой и Татяна решава да напише писмо на своя избраник. В него тя му признава любовта си и го моли за среща.

Татяна очаква с вълнение в градината Онегин. Той идва и вежливо, но студено, казва на девойката, че не може да отвърне с взаимност на нейните чувства. Отказът на Онегин напълно сломява мечтата на  нежното момиче.

По случай именния ден на Татяна в имението на Ларина пристигат много гости. Французинът мосю Трикé, обграден от гостите, пее куплети, посветени на именничката. Ленски отново  води Онегин, който дори и тук, на празненството, изпитва скука. За да се развлече и едновременно с това да подразни Ленски, Евгений започва да ухажва лекомислената Олга. Влюбеният Ленски е възмутен от фриволното държание на своя приятел и от суетността на годеницата си. Разгневен, той невъздържано отправя обвинения и обиди към Онегин. Избухва свада.

Изпадналият в отчаяние Ленски хвърля ръкавицата си на Онегин. Напразно присъстващите се опитват да помирят приятелите. Те решават да се дуелират на другия ден.

В ранното утро Ленски пристига със секундантите си  на уреченото за дуела място. Мислите му обаче са отправени към Олга. Онегин идва със закъснение и за секундант води своя личен слуга. И двамата бивши приятели осъзнават цялото безмислие на този дуел, ала „изостреното” им чувство на достойнство и криворазбрана гордост не им позволяват да се сдобрят. Секундантът Зарецки дава знак, отеква изстрел и Ленски пада мъртъв.

След смъртта на Ленски  Евгений заминава задълго в чужбина. Завърнал се в Петербург, той е поканен на бала в дома на своя стар приятел княз Гремин. За своя голяма изненада Онегин разпознава в съпругата на Гремин Татяна. Князът разказва на Онегин за щастливия си живот и му представя своята жена. Татяна хладно и резервирано поздравява Онегин и веднага след това се отдалечава. Онегин едва сега разбира какво е изгубил, отблъсвайки с пренебрежение нейната любов. За пръв път в живота си надменният Евгений е обхванат от изпепеляващи чувства и решава на всяка цена да се срещне с Татяна.

Младата дама все още обича Онегин и сега с вълнение чете неговото писмо. Влиза самият Онегин. Без да дочака отговор, той идва  при нея и й разкрива любовта си. Татяна му разказва за своите страдания, но на молбите за прошка на Онегин отговаря, че миналото никога няма да се върне. Тя ще остане вярна на своя съпруг.

Отчаяният Онегин остава сам в света…

Виж всичко

20.03.2021 / 19:00 - Участват

Постановъчен екип:

Андрей Галанов
Диригент

Андрей Галанов

Вера Петрова
Режисьор

Вера Петрова

Лариса Гергиева
Музикална и стилистична подготовка

Лариса Гергиева

Стив Алмериги
Художник на костюми

Стив Алмериги

Виолета Димитрова
Диригент на Хор

Виолета Димитрова

Риолина Топалова
Хореограф

Риолина Топалова

Проф. Людмил Димитров
Литературен консултант

Проф. Людмил Димитров

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева

Людмил Ненчев
Концертмайстор

Людмил Ненчев

Елена Шопова
Художник мултимедийни ефекти

Елена Шопова

Емил Динков
Художествено осветление

Емил Динков

Владимир Горчаков
Асистент-режисьор

Владимир Горчаков

Вера Белева
Отговорен помощник режисьор

Вера Белева

Румяна Димитрова
Помощник-режисьор

Румяна Димитрова

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Сузана Шомова
Помощник режисъор

Сузана Шомова

Йоланта Смолянова
Корепетитор

Йоланта Смолянова

Милен Станев
Корепетитор

Милен Станев