29 януари - 28 март

ШРЕК

мюзикъл за младата публика по анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг

01:30 / Без антракт
Голяма зрителна зала 1000 София, ул. „Врабча" №1
купи билети
ШРЕК

Преглед

ШРЕК МЮЗИКЪЛЪТ
По анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг

Либрето и стихове ДЕЙВИД ЛИНДЗИ-АБЕР
Музика ДЖАНИН ТЕЗОРИ

Оригинална Бродуейска продукция на DreamWorks
Theatricalsи Neal Street Productions

Оригиналната постановка е режисирана от ДЖЕЙСЪН МУР и РОБ АШФОРД

Режисьор УЕСТ ХАЙЛЪР
Диригент СВЕТОСЛАВ ЛАЗАРОВ
Музикална подготовка СВЕТОСЛАВ ЛАЗАРОВ
Сценография ЧАРЛЗ МЪРДОК ЛУКАС
Костюми УИТНИ ЛОКЪР
Осветление ЗАК БЛЕЙН
Тонрежисьор ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВ
Втори тонрежисьор ВЕРОНИКА ТАБАКОВА
Хореограф РИОЛИНА ТОПАЛОВА
Превод ЛОРА ДИМИТРОВА, МИРОСЛАВ ДИМОВ,БОРИС ПАНКИН
Асистент-режисьор ВАНЕСА ЦВЕТКОВА
Концертмайстор ЛЮДМИЛ НЕНЧЕВ
Корепетитори СВЕТОСЛАВ ЛАЗАРОВ, АНГЕЛ НИКОЛОВ, ПЕЛАГИЯ ЧЕРНЕВА
Помощник-режисьори ТЕОДОР ГЕОРГИЕВ, РУМЯНА ДИМИТРОВА

ОРКЕСТЪР НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Технически служби и ателиета на Софийската опера и балет
Заместник директор по техническите въпроси Кристиян Стоянов 

Представя се по договор с Music Theatre International (Europe) Limited (www.mtishows.eu)и DreamWorks Theatricals


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА:

ШРЕК
Константин Икономов (29.01, 31.01, 6.02)
Атанас Йонков (30.01, 5.02, 7.02)
ФИОНА
 Кръстина Кокорска (29.01, 31.01, 6.02)
Весела Делчева (30.01, 5.02, 7.02)
МАГАРЕТО
Цветелин Павлов (29.01, 31.01, 6.02)
Боян Арсов (30.01, 5.02, 7.02)
ЛОРД ФАРКУАД
Камен Асенов
ЛАМЯТА
 Весела Янева

ПРИКАЗНИ ГЕРОИ:

ТАТКО МЕЦАН, СТРАЖА, ОКОВАН РИЦАР
Пламен Гранжан
ПИНОКИО, ЧУДНИЯТ СВИРАЧ, ТАНЦЬОР ДЮЛОК, АНСАМБЪЛ
Никола Попов
КАПИТАНЪТ НА СТРАЖИТЕ, ОКОВАН РИЦАР, АНСАМБЪЛ
Гьорги Георгиев
ФЕЯТА ОРИСНИЦА, АНСАМБЪЛ
Павлета Семова
ВЪЛКЪТ, ТЕЛОНИЙ, ЛАВА, АНСАМБЪЛ
Кирил Иванов
ЗАХАРНАТА ФЕЯ, ЛАВА, АНСАМБЪЛ
Аделина Томова
БАБА ЯГА, АНСАМБЪЛ
Рада Тотева
ЛУДИЯТ ШАПКАР, ТАНЦЬОР ДЮЛОК, ОКОВАН РИЦАР, ЕПИСКОП,
Радослав Владимиров
ХЪМПТИ ДЪМПТИ, ТАНЦЬОР ДЮЛОК, ОКОВАН РИЦАР, АНСАМБЪЛ
Георги Джанов
МАМА МЕЧКА, МАЛКОТО МЕЧЕ, АНСАМБЪЛ
Юлиана Катинова
ДЖИНДЖИ, КУКЛОВОД НА ЛАМЯТА, ЕЛЕН, АНСАМБЪЛ
Венцислава Асенова
ТИЙН ФИОНА, СИНЕГУШКА, ГРОЗНОТО
ПАТЕНЦЕ, КУКЛОВОД НА ЛАМЯТА, ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ, АНСАМБЪЛ
Ирен Лазаров
ЕЛФ, АНСАМБЪЛ
Боряна Йорданова
МЛАДАТА ФИОНА
Калина Асенова
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА, ТРИТЕ СЛЕПИ МИШКИ,
ТАНЦЬОР ДЮЛОК, СИНЕГУШКА /ГЛАС/, ЛАВА, АНСАМБЪЛ
Анна Вутова-Стойчева
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА, ТРИТЕ СЛЕПИ МИШКИ,
ТАНЦЬОР ДЮЛОК, АНСАМБЪЛ
Айла Добрева
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА, ТРИТЕ СЛЕПИ МИШКИ,
ТАНЦЬОР ДЮЛОК,
ЛАВА, КУКЛОВОД НА ЛАМЯТА, АНСАМБЪЛ
Михаела Драгоева
ДЖУДЖЕ
Антон-Марио Петров
ПИТЪР ПАН, АНСАМБЪЛ
Цветелина Коцева
БЕЛИЯТ ЗАЕК, ПОСРЕЩАЧ, СТРАЖА, АНСАМБЪЛ
Калин Душков
ПИНОКИО, ЧУДНИЯТ СВИРАЧ, ТАНЦЬОР ДЮЛОК, АНСАМБЪЛ
Ованес Каспарян


“I’m a Believer” (Neil Diamond) (c) 1966 Stonebridge Music, Foray Music

All rights administered by Sony/ATV Music Publishing LLC (SESAC), on behalf of Stonebridge Music,

and by Foray Music (SESAC). All rights reserved. Used by permission

Имало едно време...
В далечно блато живял ужасяващият огър на име Шрек, чието спокойствие, внезапно е разбито от нахлуването на досадни приказни герои. Всички те са били прогонени от царството си от злия Фаркуад. Решен да опази дома им, а също и своя, Шрек сключва сделка с Фаркуад - да отиде и да намери красивата млада принцеса Фиона и да я доведе при Фаркуад, за да се оженят. Но има една дълбока и тъмна тайна...

Синопсис

Първо действие
На седмия му рожден ден двама родители – чудовища –­  прогонват сина си Шрек от къщата си по широкия свят да си търси късмета. Те го предупреждават, че поради външния му вид, той ще бъде отбягван от света и ядосана тълпа ще бъде последното нещо, което ще види преди да умре. След няколко години един озлобен, пораснал Шрек живее в задоволство сам в едно блато. Все пак, самотата му е нарушена, когато в неговия имот се появява бежанска талига с приказни създания (Пинокио, Трите мечки, Трите прасенца, Големия лош вълк, Питър Пан, Грозното патенце, Добрата фея, Злата вещица, Белия заек, Шапкаря, Захарната фея, Хъмпти-Дъмпти и Елф). Те обясняват, че са ги изпъдили от кралство Дюлок по заповед на злия лорд Фаркуад, който ги е осъдил на каторга затова, че са неестествени създания под смъртна заплаха, ако някога се върнат. Въпреки че се колебае, Шрек решава да замине да се види с Фаркуад и да се опита да си възвърне блатото, като същевременно върне на приказните същества техните домове.

По пътя Шрек спасява едно говорящо магаре от гардовете на Фаркуад. В замяна че го е спасил и му е предложил приятелството си, Магарето настоява да го придружи, за да му покаже пътя към Дюлок, с което Шрек неохотно се съгласява, за да не се загуби.

Междувременно в кралство Дюлок  Фаркуад измъчва Джинджифиловото човече, за да му разкрие местонахождението на други приказни създания, които все още се крият в неговото кралство, за да може да арестува и тях. Тъкмо когато Джинджи е готов да разкрие каквото знае, пристига Капитанът на гардовете и съобщава, че е открил Вълшебното огледало. Фаркуад пита Огледалото дали Дюлок е най-прекрасното кралство от всички. Огледалото му казва, че той все още не е истински крал, но може да стане такъв, ако се ожени за принцеса. То му показва три различни принцеси, за да си избере някоя от тях: Пепеляшка, Снежанка и Принцеса Фиона. По предложение на своя оръженосец Телоний Фаркуад избира Принцеса Фиона, която в момента е държана в плен в замък, заобиколен от вряща лава и охранявана от ужасен огнедишащ дракон. Приемайки това като задача, Фаркуад решава да се ожени за нея, за да стане крал  и изхвърчава навън, за да планира разиграването на лотария и да види кой рицар би бил достатъчно достоен да тръгне на път да спаси Фиона, преди Огледалото да успее да му каже какво се случва с нея нощем. След това Огледалото показва историята от детството на Фиона.

Седемгодишната Фиона мечтае за смел рицар, който, както ѝ разказват нейните книжки с приказки, някой ден ще я спаси от нейната кула и ще сложи край на мистериозното ѝ проклятие с първата целувка на истинската любов. Когато става тийнейджърка, а после и вироглава млада жена, тя изпада в лека лудост, но никога не губи вяра в приказките.

Шрек и Магарето пристигат в Дюлок, където Фаркуад изказва любовта си към своето кралство, съпровождан от своята жизнерадостна, изрязана от бисквитки армия от танцьори на Дюлок. Те се приближават към Фаркуад, който е впечатлен от размера и вида на Шрек. Фаркуад иска от Шрек да спаси Фиона, а в замяна той ще мъ върне блатото.

Двамата необичайни приятели поемат на път да открият Фиона, като Шрек става все по-раздразнителен от Магарето с течение на времето. След като прекосяват разнебитения стар мост и пристигат в замъка, Шрек тръгва сам да спасява Фиона, докато Магарето се натъква на свиреп женски дракон, който отначало иска да го изяде, но после решава да го пощади.  Когато Шрек намира Фиона,  липсата на интерес от негова страна да изиграе желаната от нея романтична сцена на спасяване я раздразва и той я повлича насила със себе си. Двамата се събират отново с Магарето и тримата се опитват да избягат, гонени от ядосания Дракон. Шрек устройва капан на Дракона и те стигат на сигурно място.

След това Фиона настоява Шрек да разкрие своята самоличност и е шокирана, че нейният спасител е чудовище, а не очарователният принц от приказките. Шрек ѝ обяснява, че той е просто нейният шампион. Вместо за него тя трябва да се омъжи за Фаркуад. Тримата започват пътешествието си обратно към Дюлок, но Фиона става угрижена, когато слънцето започва да залязва. Тя настоява да си починат през нощта и да я прекара сама в една близка пещера. Магарето и Шрек остават будни и Магарето пита Шрек кой би бил той, ако не трябва повече да е чудовище. Когато Шрек открива душата си пред Магарето кой би искал да бъде, Фиона се превръща в чудовище като част от нейното проклятие, което се случва по залез слънце. Тя остава настрана сама и слуша.

Второ действие
На следващия ден Принцеса Фиона става рано и запява с една пойна птица и танцува с една сърна, преди да взриви птицата и да изхвърли сърната от една скала. Тя помага на Ловеца на мишки да изпълни своите примамващи мишките задължения. Шрек ѝ разваля настроението, като се опитва да ѝ намекне някои неща относно бъдещия ѝ младоженец  и се подиграва на нещастните обстоятелства от нейното детство. Двамата започват съревнование, опитвайки се да се надминат един друг с историите от тяхното детство, но в края на краищата разкриват миналото си един на друг. Двамата признават, че са били изхвърлени от родителите си. Тази връзка, както и общата им любов към отвратителни телесни звуци, подклажда приятелство.

В Дюлок лорд Фаркуад е в своята вана, планирайки сватбата си като разкрива собственото си мизерно наследство, когато  Огледалото настоява той да покани баща си. Фаркуод отказва, обяснявайки как той го е изоставил в гората като дете.

Когато новооткритото другарство между Шрек и Фиона прераства в любов, Магарето настоява с помощта на Трите слепи мишки от неговото въображение Шрек да събере смелост и романтично да се сгоди с Фиона. Най-накрая Шрек, опитвайки се да излезе от своята язвителна, защитна черупка, се опитва да намери думите, с които да обясни чувствата си на Фиона.

Докато Шрек е изчезнал да търси цвете за Фиона, Магарето открива, че Фиона се превръща в чудовище нощем и тя му признава, че е била прокълната като дете и затова е била затворена в кулата. Само целувка от истинска любов ще я върне в истинския ѝ вид и тя моли Магарето да ѝ обещае никога да не разказва за това. Шрек пристига към края на разговора и разбира погрешно описанието на Фиона за самата себе си като грозно чудовище и си мисли, че тя говори за него. Наранен от предполагаемото ѝ мнение, Шрек гневно напуска.

На следващия ден, трансформирана обратно в човешкия си вид, Фиона решава да каже на Шрек за своето проклятие. Когато се опитва да му обясни, Шрек я отхвърля с дочутото от него „грозно чудовище“, карайки я на свой ред да го разбере погрешно. Тогава пристига Фаркуад да иска Фиона и казва на Шрек, че е изчистил блатото от приказните създания и че то отново му принадлежи.. Макар и да не е много впечатлена от Фаркуад, Фиона се съгласява да се омъжи за него и настоява сватбата им да се състои преди залез слънце. Докато Фаркуад и Фиона яздят обратно към Дюлок, Магарето се опитва да обясни недоразумението на Шрек (който е прекалено ядосан и разстроен, за да го слуша) и Шрек отблъсква и него, заявявайки, че ще се върне към своето блато сам и ще построи стена, която да го защитава от света.

Междувременно приказните създания са на път към сметохранилище, което ще бъде техният нов дом, тъй като са били принудени да се преместят от блатото. След като са се занимали с факта, че  Шрек не е спазил обещанието си към тях, все пак Джинджи говори с високопарни думи, че отношението на Фаркуад към тях е нетърпимо. Точно това, че са странни, не означава, че заслужават да са мразени, така че Джинджи събира приказните създания, за да извършат преврат срещу реда на Фаркуад. За съжаление, огорченият Пинокио (спомнящ си, че сега не им е позволено да се върнат в Дюлок), не иска приятелите му да бъдат наранени и им предлага просто да продължат да вървят и да изчакат, докато нещата станат по-добри, като същевременно си пожелава да бъде истинско момче. Раздразнен от отказа на Пинокио, Джинджи го убеждава да се присъедини към протеста, вдъхновявайки го да приеме това, което представлява той самият, както всички те са приели кои са. Те добиват ново доверие и сила в себе си, заявявайки, че ще издигнат своето знаме на чудаци високо срещу своите мъчители. Осъзнавайки, че са станали нещо повече от приятели, че са станали семейство, Пинокио повежда бандата си обратно към Дюлок, за да свали Фаркуад веднъж завинаги.

Шрек се е върнал при своето блато, но му липсва Фиона. Магарето се показва, опитвайки се да прегради своята половина от блатото със заоблени камъни, които Шрек захвърля. На свой ред Магарето ядосано порицава Шрек за неговите крайно упорити навици на саможивец, който е стигнал до там да изпъди Фиона. Ядосаният Шрек разкрива, че я е чул да говори за едно отвратително създание предната нощ, а Магарето му отвръща, че не са говорили за него, а за „някого другиго“. Когато обърканият Шрек пита кой е бил това, Магарето, искайки да спази обещанието си, но все пак да бъде с Шрек, отказва да говори. Когато Шрек се извинява и подава отново ръка за приятелство, Магарето му прощава.

Тогава двамата се връщат в Дюлок, където Шрек възразява срещу тази сватба, преди Фаркуад да може да целуне Фиона, а Фиона го убеждава да позволи на Шрек да говори с нея. Шрек най-накрая намира думите, с които да изрази чувствата си към Фиона и заявява любовта си към нея. Все пак Фаркуад се присмива на неговото признание в любов. Хваната между любовта и желанието си да сложи край на проклятието, Фиона се опитва да избяга от събитието. Точно тогава приказните създания нахлуват в сватбената зала и протестират срещу изпъждането им. Те са придружени от джуджето Гръмпи, едно от Седемте джуджета, което разкрива, че е бащата на Фаркуад. Той си мисли, че поканата му се е загубила по пощата и е изритал Фаркуад, когато е бил на 28 години, когато той изобщо не е искал да излезе от мазето, разкривайки, че Фаркуад също е чудато създание. По време на сборичкването слънцето залязва и Фиона се превръща в чудовище пред очите на всички. Фаркуад, бесен и отвратен от промяната, заповядва Шрек да бъде обезглавен, влачен и наказан по най-лош начин, заедно с приказните създания, а Фиона да бъде прокудена обратно в нейната кула. Когато Фаркуад се самопровъзгласява за новия Крал, Шрек подсвирква на Дракона, който е избягал от замъка и който е причината Шрек и Магарето да стигнат на сватбата точно навреме. Драконът минава през счупения от него прозорец с Магарето и изпепелява Фаркуад с горещия си дъх.

След смъртта на Фаркуад Шрек и Фиона признават любовта си един към друг и споделят първата целувка на истинската любов. Проклятието на Фиона е развалено и тя възприема истинския си вид: чудовище. Отначало тя се срамува от това как изглежда, но Шрек заявява, че тя е все още така красива. Двете чудовища започват нов живот заедно с Магарето и приказните същества и всички празнуват тяхното освобождение от заповедите на Фаркуад. Накрая Шрек и Фиона приемат гости на сватбеното си тържество.

Виж всичко

29.01.2021 / 19:00 - Участват:

30.01.2021 / 16:00 - Участват:

31.01.2021 / 16:00 - Участват:

05.02.2021 / 19:00 - Участват:

06.02.2021 / 16:00 - Участват:

07.02.2021 / 16:00 - Участват:

Автори и постановъчен екип:

Дейвид Линдзи-Абер
Либрето и стихове

Дейвид Линдзи-Абер

Уест Хайлър
Режисьор

Уест Хайлър

Светослав Лазаров
Диригент, музикална подготовка и корепетитор

Светослав Лазаров

Уитни Локър
Художник на костюмите

Уитни Локър

Зак Блейн
Художник на осветлението

Зак Блейн

Владимир Владимиров
Тонрежисьор

Владимир Владимиров

Вероника Табакова
Тонрежисьор - озвучаване

Вероника Табакова

Риолина Топалова
Хореограф

Риолина Топалова

Ванеса Цветкова
Асистент-режисьор

Ванеса Цветкова

Людмил Ненчев
Концертмайстор

Людмил Ненчев

Ангел Николов
Корепетитор

Ангел Николов

Теодор Георгиев
Помощник режисъор

Теодор Георгиев

Румяна Димитрова
Помощник-режисьор

Румяна Димитрова