Тържествен гала спектакъл

25 години балетна школа "Маша Илиева"

Тържествен гала спектакъл

Преглед

Балетна школа „Маша Илиева“ чества 25 години от своето създаване.
Балетната школа е създадена през 1995 година първоначално като школа по класически балет към Дом на културата “Средец”, Столична община. От началото на учебната 2000-2001 година тя се обособява като частна балетна школа “Маша Илиева” с капацитет от 70 ученици. Още от самото начало школата си създава име на престижно място с изключително професионално обучение.

Първи педагози в нея са Мария Илиева, прима балерина на Националния балет, и Любов Фоминих, прима балерина на Пермския и Одески балет – Русия, а също така на балета на Софийската опера, по-късно преподавател в САЩ, Росица Банова, солистка на Софийска опера и балет и дългогодишен преподавател в балетното училище в София и на класическото балетно училище на остров Родос.

Ученици от школата успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и престижни училища по света.

Девизът на школата е "Обучение по престиж", а личният девиз на Маша Илиева е "Не се отказвай бързо". Това, според нея не означава, че се бори със зъби и нокти, но винаги довежда нещата докрай!

Маша разказва: «В школата за международни и наши конкурси са се подготвяли: Кристина Чочанова- златен медал в Модика, Италия и бронзов медал в старша възраст на Международния балетен конкурс, Варна 2014 в момента солистка на СНО, тацува главни роли, Ралица Илиева - гранд при на МК "Малки звезди", София и бронзов медал в младша възраст на Международния балетен конкурс, Варна 2016 в момента балерина в СНО, Калина Петкова - първа награда на МК "Малки звезди", София и покана за обучение във Виенското балетно училище, в момента балерина във Виенския младежки балет , Румелина Дилчева - финалист на YAGP, Ню Йорк 2016 и покана да учи в Кралската академия за танц, Лондон, в момента учи в балетното училище Цюрих, Швейцария . Новото поколение малки балеринки са не по-малко талантливи!

Всички концерти и спектакли на школата са забелязани от медиите, като най-голям успех имат “Лешникотрошачката“, “Куклената фея”, “Първата Коледа,“Урок по танц”, „Легенда за София“,“Каменното цвете“. 'Първата Коледа', "Снежна приказка", "Коледни искри", "Първият сняг" и др. са създадени специално за коледните тържества. Някои от представленията – “Цветята на малката Ида”, „Пинокио“, „Снежната кралица“, „Урок по барок“ и др. влизат трайно в репертоара на Софийска опера и балет.

Художествен ръководител на школата е Мария Илиева (Маша- примабалерина на Националната опера). Освен, като изпълнител на световно ниво, тя също така успешно се изявява и като преподавател в Музикалната Академия “П. Владигеров”, а също така и като репетитор на Националния ни балет. Маша Илиева е автор на 4 книги, последната е „Исторически танци“.

В балетна школа „Маша Илиева“ могат  да се запишат могат всички, навършили 3-години, без ограничения в горната възрастова граница. В разпределението по групи се взима предвид възрастта, физическите данни и нивото на знания на новите ученици. Групите са разделени по възраст и ниво на обучаваните. Няма възрастови ограничения!

Предлагаме подготовка за участие в конкурси в класическите и модерните танци.

Консултации за кандидатстване в НУТИ, НМА, НБУ, НАТФИЗ и др.

Обучението включва участие в 2 постановки на школата, както и в различни концертни програми и TV – предавания за по-напредналите. Провеждат се ускорени курсове и семинари.

Всяка година се провежда уъркшоп по класически и модерен балет със специалното участие на известни балетни артисти и педагози от България и чужбина. Курсът свободно достъпен и за ученици извън школата!

Преподаватели в школата са:

Елена Андриенко - прима балерина на Болшой театър

Марта Петкова - прима балерина на Софийска опера и балет, класически екзерсис

Никола Хаджитанев - премиер солист на Софийска опера и балет, класически екзерсис

Катерина Петрова - прима балерина на Софийска опера и балет, класически екзерсис

Цецо Иванов - премиер солист на Софийска опера и балет класически екзерсис

Росен Канев - премиер солист на Софийска опера и балет, класически екзерсис

Боряна Петрова - прима балерина  на Софийска опера и балет, класически екзерсис

Ангелина Гаврилова - прима балерина  на балет Арабеск, модерни техники