16 април

ЕЛЕКТРА

Опера от Рихард Щраус

Времетраене - 1:50 без антракт
Голяма зрителна зала 1000 София, ул. „Врабча" №1
Изпълнява се на немски език, с български и английски субтитри
купи билети
ЕЛЕКТРА

Преглед

Либрето на Хуго фон Хофманстал

Първо изпълнение: 25 януари, 1909 г., Дрезден

Действащи лица и изпълнители:

КЛИТЕМНЕСТРА
Мариана Цветкова /16.04/

ЕЛЕКТРА
Лилия Кехайова /16.04/

ХРИЗОТЕМИС
Цветана Бандаловска /16.04/

ЕГИСТ
Даниел Острецов

ОРЕСТ
Веселин Михайлов

НАСТАВНИК НА ОРЕСТ
Ангел Христов /16.04/

ДОВЕРЕНИЦА 
Силвана Пръвчева /16.04/

НОСИТЕЛКА НА ШЛЕЙФА
Станислава Момекова /16.04/

МЛАД СЛУГА
Ангел Антонов

СТАР СЛУГА
Димитър Станчев

НАДЗИРАТЕЛКА
Баясгалан Дашням

ПЕТ ПРИСЛУЖНИЦИ   
Румяна Петрова
Цвета Сарамбелиева
Александрина Стоянова-Андреева
Ина Калинова
Силвия Тенева

 

Синопсис

Пет прислужници се опитват да измият градината на двореца в Микена и коментират присмехулно Електра, чудейки се къде ли е тя и какво ли прави. В този момент Електра изплува от сенките с налудно изражение на лицето. Прислужниците обсъждат как тя е достигнала до това състояние и й се подиграват. Само една от петте проявява милосърдие към Електра, но веднага бива отведена и наказана от надзирателката.

Електра се появява отново за своя ежедневен ритуал в памет на баща й, който след завръщането си от Троя бива убит от Клитемнестра и Егист. Тя се отдава на кървави видения за бъдещо отмъщение и празненството след това, в което тя ще поведе триумфален танц. Хризотемис излиза от двореца. За разлика от Електра, тя е покорна, в добри отношения с Клитемнестра и Егист, наслаждавайки се на привилегията да бъде принцеса. Хризотемис предупреждава Електра, че Клитемнестра и Егист кроят план да я затворят в някаква кула. Електра я прогонва с презрение. По-малката сестра не иска да живее,  вгледана в мрака като Електра, а жадува за семейство и деца.

Суматоха и ужасяващи звуци се носят от двореца, Електра използва случая да се подиграе с Хризотемис, че това е нейното сватбено тържество. Истината е, че Клитемнестра отново се буди от своите кошмари как бива убита от Орест. Хризотемис моли Електра да я остави насаме с майка им. Следвана от свитата си, Клитемнестра иска да направи поредното жертвоприношение към боговете, за да намери покой. Тя ги пита каква е причината за страданията й, а Електра й отговаря успокоително, че самата тя е богиня. Въпреки протестите на спътниците си, Клитемнестра е готова да разговаря с Електра. Признава на дъщеря си, че е измъчвана от кошмари всяка нощ и все още не е намерила начин да омилостиви боговете. Казва, че ако някога това се случи, тя отново ще може да спи спокойно. Електра залъгва майка си с общи приказки относно каква трябва да бъде правилната жертва и обръща разговора към това защо Орест все още не се връща у дома. Клитемнестра се разстройва и отвръща, че той е изгубил разсъдъка си и е решил да живее сред дивите животни. Електра се противопоставя на тази теория и казва, че златото, което Клитемнестра е изпращала не е било с предназначение да помага на Орест, а да бъде убит от някого.

Тогава Електра разкрива какво трябва да бъде жертвоприношението – това е самата Клитемнестра. Започва дълго описание как точно е необходимо да се изпълни то – Клитемнестра трябва да бъде събудена посред нощ, а после да бъде преследвана като диво животно с брадва. Само когато тя се умори от това и осъзнае, че нейният истински затвор е тялото й – тогава брадвата, с която е убила Агамемнон, ще се стовари върху й от Орест и всичките кошмари ще престанат.

В този момент част от свитата на Клитемнестра се появява и тихо й съобщават нещо. Клитемнестра започва да се смее истерично. Електра се чуди какво ли са казали на майка й. Тогава Хризотемис идва и разяснява ситуацията: получени са новини, че Орест е бил премазан от собствените си коне. Електра не иска да повярва, но единственото, което я интересува истински е отмъщението – сега тя моли Хризотемис да й помогне вместо брат им. Изведнъж Електра започва да възхвалява красотата и нежността на сестра си и й обещава, че ще бъде нейна робиня на брачната й церемония, но в замяна трябва първо да помогне за отмъщението. Хризотемис отказва, а Електра я проклина.

Електра е решена да извърши всичко сама, но се появява мистериозен мъж. Той иска лично да предаде новините за смъртта на Орест. Представя се за негов приятел и се надява  Клитемнестра да го повика. Сега Електра скърби още повече, когато е убедена в смъртта на брат си. Странникът разбира, че такава мъка не е случайна и разкрива истинската си самоличност – това е самият Орест! Електра изпада в екстаз, но също така и се чувства засрамена от това, в което се е превърнала.

Предрешеният Орест влиза в двореца. След малко се чуват викове и суматоха сред прислужниците. Електра се усмихва, защото знае, че майка й вече е мъртва.

Егист се появява силно развълнуван от факта, че вестителят е тук и иска да се срещне с него начаса. Електра много мило го насочва къде да отиде. След миг Егист започва да крещи за помощ, но Електра му отговаря с думите „Агамемнон те чува!”.

След малко Хризотемис идва задъхана и казва, че Клитемнестра и Егист са убити, а в двореца се води битка между поддръжниците им и Орест с неговите хора.

Електра изпада в екстаз и иска да започне своя танц, но в началото не може да помръдне. След миг тя започва своя екстатичен танц, но когато стига до кулминацията му се свлича на земята.

Хризотемис тръгва към двореца, за да бъде с брат си. Когато пристига пред портата и чука на нея – няма никакъв отговор.

Виж всичко

16.04.2021 / 19:00
Участват:

Мариана Цветкова
Клитемнестра

Мариана Цветкова

Веселин Михайлов
ЕСКАМИЛИО

Веселин Михайлов

Ангел Христов
наставник на Орест

Ангел Христов

Силвана Пръвчева
Довереница

Силвана Пръвчева

Станислава Момекова
Носителка на шлейфа

Станислава Момекова

Ангел Антонов
Вестител

Ангел Антонов

Баясгалан Дашням
Надзирателка

Баясгалан Дашням

Румяна Петрова
Прислужница

Румяна Петрова

Цвета Сарамбелиева
Прислужница

Цвета Сарамбелиева

Ина Калинова
Прислужница

Ина Калинова

Силвия Тенева
Прислужница

Силвия Тенева

Постановъчен екип:

Свен Йонке
Сценограф

Свен Йонке

Фреди Франдзути
Хореограф

Фреди Франдзути

Лео Кулаш
Художник на костюмите

Лео Кулаш

Андрей Хайдиняк
Художествено осветление

Андрей Хайдиняк

Вера Петрова
Асистент-режисьор

Вера Петрова

Ивана Йонке
Асистент сценограф

Ивана Йонке

Асистент сценограф

Ваня Магич

Людмил Ненчев
Концертмайстор

Людмил Ненчев

Йоланта Смолянова
Корепетитор

Йоланта Смолянова

Ричард Уайлдс
Корепетитор

Ричард Уайлдс

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Сузана Шомова
Помощник-режисьор

Сузана Шомова

Свързани новини