ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Балет от Пьотър Илич Чайковски - Международен ден на балета

3:20 без антракт
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Преглед

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и новата заповед на Министъра на здравеопазването Ви информираме, че спектаклите в посочения списък няма да се състоят.

За повече информация относно компенсациите вижте тук: https://www.operasofia.bg/news/vazhno-saobshtenie%2010

ХОРЕОГРАФИЯ
Мариус Петипа и Лев Иванов
ЛИБРЕТО
Владимир Бегичев и Василий Гелцер
ПОСТАНОВКА
Олег Дановски
ДИРИГЕНТ
Борис Спасов
ХУДОЖНИК
Иван Савов
АСИСТЕНТ-РЕЖИСЬОР
Риолина Топалова
РЕПЕТИТОРИ
Мария Илиева, Трифон Митев, Ясен Вълчанов, Иванка Касабова
КОНЦЕРТМАЙСТОР
Мария Евстатиева
КОРЕПЕТИТОР
Александра Иванова
ПОМОЩНИК-РЕЖИСЬОРИ
Риолина Топалова
Денис Бояджиев

ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА БАЛЕТА
Сара-Нора Кръстева

Синопсис

Първо действие
В замъка празнуват пълнолетието на принц Зигфрид. Забавните танци на Шута се редуват с грациозните танци на девойките и кавалерите им. Идва Владетелката, която подарява на сина си арбалет. Тя му съобщава, че на утрешния бал трябва да си избере невеста. Свечерява се. Младежите се разотиват. Зигфрид вижда в мечтите си образа на девойката, в която би могъл да се влюби. Шутът го изтръгва от дълбокия размисъл, като му показва прелитащите лебеди. Зигфрид тръгва на лов.

Второ действие
На брега на дълбоко езеро се извисяват мрачните развалини на старинен замък. В полунощ, когато всичко наоколо замира в дълбок сън, по езерото плуват бели лебеди. Появява се Зигфрид, привлечен от един прекрасен лебед, озарен от лунна светлина. Той се прицелва, но изведнъж отпуска лъка, поразен от внезапното превръщане на лебеда в принцеса Одета. Девойките-лебеди заобикалят Зигфрид. Одета му разкрива тайната на тегнещата над нея и приятелките й прокоба. Зъл магьосник ги е превърнал в лебеди и само нощем около тези развалини те отново могат да придобият своя човешки образ. Трогнат от тъжния разказ на Одета, Зигфрид предлага да убие магьосника. Тя печално отвръща, че това не може да развали магията. Само беззаветна обич на човек, който никога не се е клел в любов, може да победи проклятието. Злият магьосник, който живее в развалините на замъка, е подслушал разговора на Одета и Зигфрид. Той е решен да не допусне Одета да се освободи от неговата власт. Зигфрид е обхванат от любов и съжаление към прекрасната Одета и я кани на утрешния бал, където ще обяви техния годеж. Тя предупреждава Зигфрид, че магьосникът посредством коварство и хитрост ще се постарае да го накара да наруши клетвата си за вярност, а ако това стане и тя, и приятелките й ще загинат. Разсъмва се. Девойките отново трябва да се превърнат в лебеди. Зигфрид е сигурен в силата и трайността на своите чувства – той ще спаси Одета.

Трето действие
На бала в замъка Зигфрид не може да избере сред девойките своя годеница. Той е изцяло във властта на спомена за прекрасната девойка-лебед Одета. Фанфарни звуци известяват за появата на злия магьосник – Ротбарт. Той води и дъщеря си Одилия, която поразително прилича на Одета. Зигфрид решава, че това е неговата избраница Одета, девойката-лебед. Злият магьосник е заповядал на Одилия да очарова Зигфрид и да изтръгне от него любовно признание. Пленен от Одилия, принцът не забелязва прелитащите лебеди. Той съобщава на майка си, че е решил да се ожени за дъщерята на Ротбарт. Клетвата е нарушена, а Одета и нейните приятелки ще загинат. Когато магьосникът посочва появилия се на прозореца на замъка образ на Одета, Зигфрид разбира, че е измамен. Той бърза отчаяно към Лебедовото езеро.

Четвърто действие
Мрачна нощ на брега на Лебдовото езеро. Одета разказва на приятелките си за измяната на Зигфрид. Принцът идва и уверява любимата си, че не е забравил клетвата за любов, а в замъка е видял в лицето на Одилия своята Одета. Злият магьосник яростно призовава природните стихии срещу влюбените. Но нищо не може да сломи любовта им и да ги раздели. Чувствайки, че губи своята мощ, Ротбарт разрушава замък си, за да прегради пътя на влюбените. В двубой със Зигфрид Ротбарт загива. Одета и Зигфрид, заобиколени от девойките, срещат първите лъчи на изгряващото слънце.

 

Виж всичко

29.04.2021 / 19:00
Участват:

Постановъчен екип:

Мариус Петипа
Хореография

Мариус Петипа

Лев Иванов
Хореография

Лев Иванов

Борис Спасов
Диригент

Борис Спасов

Олег Дановски
Постановка

Олег Дановски

Иван Савов
Художник

Иван Савов

Сара-Нора Кръстева
Художествен ръководител на балета

Сара-Нора Кръстева

Мария Илиева
Репетитор

Мария Илиева

Ясен Вълчанов
Репетитор

Ясен Вълчанов

Риолина Топалова
Асистент-режисьор, хореограф и координатор на балета

Риолина Топалова

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева