ТУРАНДОТ

Опера от Джакомо Пучини / Голяма сцена

Времетраене 2:40 Без антракт
Изпълнява се на италиански със субтитри на български език
ТУРАНДОТ

Преглед

Либрето: Джузепе Адами и Ренато Симони
По едноименната приказка на Карло Гоци

Действащи лица: 

    ТУРАНДОТ китайска принцеса 
    АЛТУМ китайски император 
    ТИМУР детрониран татарски цар 
    ПРИНЦ КАЛАФ негов син 
    ЛИУ млада робиня 
    ПИНГ велик министър
    ПОНГ велик съветник 
    ПАНГ велик началник на императорската кухня
    МАНДАРИН Персийски принц (без пеене) 
    Палач (без пеене) 
    Императорска стража, помощници на палача, духовници, мандарини, висши чиновници, слуги, войници, сенки на покойници.

Синопсис

Кратко съдържание:

Първо действие

Залез слънце. Площад в Пекин. Мандаринът оповестява пред народа, че Турандот, дъщерята на императора Алтум, ще се омъжи за онзи, който отгатне зададените от нея три гатанки. Ако не се справи ще бъде обезглавен. Тълпата се вълнува, искайки незабавно да обезглавят поредната жертва – един персийски принц. Сред народа е и плененият татарски цар Тимур, придружен от робинята Лиу. В негово лице, принуденият да скрива своето име принц Калаф, разпознава баща си. Идва палачът със своите слуги. Когато луната се появи, ще започне очакваната с нетърпение екзекуция. Младостта на персийския принц предизвиква съчувствие и тълпата призовава Турандот – Съжали го! Съжали го! А проклятието застива на усните на Калаф, когато вижда принцесата, блестяща във властната си и почти нереална красота. Пренебрегвайки предупрежденията на министрите Пинг, Панг и Понг и молбите на Лиу, Калаф решава да изпита силите си в отгатването на гатанките.

Второ действие

Пинг, Панг и Понг оплакват участта на Китай, защото по волята на Турандот загиват много невинни хора. Те мечтаят за родните си места и за живота далеко от двореца. Голямото им желание е принцеса Турандот да се влюби. Оповестяването на началото на изпитанието ги връща към жестоката действи-телност в Пекин. Народът е изпълнил площада пред двореца. Императорът сяда на своя трон, заобиколен от мъдреците, които държат свитъци с отговорите на гатанките. Императорът се опитва да отклони Калаф от решението му, а Турандот разказва, че чрез своето изпитание отмъщава за похищението и убийството на една китайска принцеса. Но Калаф е непреклонен. Първият отговор на гатанката разгадава без колебание – това е надеждата! Следва вторият – кръвта! Яростна Турандот задава третата гатанка – какво е това, което замръзнало гори и може същевременно да те направи цар и слуга? Калаф отнова отговаря правилно – това е самата Турандот. Победената принцеса умолява императора да не допуска дъщеря му да стане робиня на чуждоземец, но Алтум й отговаря, че не може да наруши дадената дума. Калаф не иска да се ожени без да бъде обичан и се решава на смърт при едно условие - до изгрева на слънцето Турандот да отгатне неговото име. Народът приветства победителя и своя мъдър император. Трето действие Нощ. Чуват се виковете на глашатаите – нека никой не спи тази нощ в Пекин. Пинг, Панг и Понг се опитват да принудят Калаф да им разкрие името си. Лиу и Тимур са заловени, защото са били виждани с принца. Робинята, която отдавна крие любовта си към Калаф, се самоубива от страх да не издаде името му. Това силно развълнува Турандот, но истинското й преобразяване става в прегръдките на Калаф. Тя знае вече неговото име: то е ЛЮБОВ!

Виж всичко

Участват:

Постановъчен екип:

Свързани новини

ТОВА СИ ТИ, ТУРАНДОТ!

Незнайно кога, но със сигурност много, много отдавна, като във всяка приказка е съществувала ледената принцеса Турандот. За първи път  персийския автор Низами,...