ДОБРИНКА ТАБАКОВА

Добринка Табакова е родена в Пловдив в семейството на лекари и учени. Нейният дядо е праплеменник на големият възрожденец Христо Г. Данов.      

Добринка е вдъхновена от огромната колекция плочи на дядо си и от оперните представления на Античния театър и пожелава да учи пиано. Премества се в Лондон с родителите си  през 1991 г., където е приета на 12-годишна възраст в специалния отдел за юноши на Кралската музикална академия. Там изучава композиция, пиано и дирижиране.

Впоследствие Табакова завършва и Консерваторията „Гилдхол скул“ и получава докторска степен по композиция от Кралския Колеж в Лондон.

14-годишна получава медала „Жан Фредерик Перену“ на Виенския международен музикален фестивал.

През 2002 г. получава първа награда за химн, написан по случай златния юбилей на английската кралица Елизабет II (премиерата е в Катедралата Сейнт Пол, Лондон).

През 2011 г. Добринка Табакова печели в Ню Йорк Първа награда на Конкурса за хорова музика „Сорел“. 

През 2012 г. Фестивалът на три хора, един от наи-старите форуми за класическа музика й поръчва специална Кантата, „Векове на размисъл“.

Първият  авторски албум на Добринка Табакова е на световноизвестната немска звукозаписна фирма „ECM Records“ и е номиниран за Грами през 2014 г. в категорията „Най-добър класически албум“.

Табакова е автор на „Фантазия” в памет на Шуберт, в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио с диригент Емил Табаков. Тя е представена на Международната композиторска трибуна в Хелзинки и е сред трите препоръчани творби на радиостанциите по света за 2014.

Легендарния френски кинорежисьор Жан-Люк Годар включва нейна музика във филма си „Сбогом на езика“, който получава наградата на журито на Филмовия фестивал в Кан (2015г.)

През 2015г. година Табакова е включена сред 10-те млади композитори, които променят лицето на класическата музика. https://theculturetrip.com/north-america/usa/articles/top-10-young-composers-who-are-redefining-classical-music/

Младата българка е сред малкото композитори, които са получавали поръчки от Кралското филхармонично дружество в Лондон. Сред поръчваните от авторитетната институция композиции в миналото са 9-та Симфония на Бетовен, 4-та Симфония на Менделсон и 3-та Симфония на Сен-Санс.

Новини и събития