Печат на тази страница

БЬОРН УЛВЕУС

Бьорн Кристиан Улвеус (Bjorn Kristian Ulvaeus) е роден в Готенбург на 25 април 1945 г. Когато е шестгодишен, семейството му се мести в малкото градче Вестервик и именно там е пораснал Бьорн.

В средата на петдесетте години Бьорн се влюбва в рoкендрола и свири в самодейна група. До началото на шейсетте години той участва във фолк група, наречена West Bay Singers.

През 1963 година се включват в конкурс за таланти, организиран от шведското радио. Това довежда до откриването му от автора на песни и издател Стиг Андерсън (Stig Anderson) и от неговия партньор Бенгт Бернхаг (Bengt Bernhag). Стиг и Бенгт неотдавна са учредили звукозаписна компания, наречена Polar Music. Групата получава ново име – The Hootenanny Singers и бързо става една от шведските най-популярни групи от шейсетте години.

През 1966 г. Бьорн има възможността да срещне Бени Андершон (Benny Andersson), който е член на шведската поп-група номер едно – Hep Stars. Те се сприятеляват и пишат първата си песен заедно, „Не е ли лесно да кажеш“ (Isn’t It Easy To Say). Бьорн записва няколко сингъла в края на шейсетте години и от този момент започва да се насочва повече към сътрудничество с Бени Андершон.

През 1970 г. двамата започват да издават плочи като дует и поставят на сцена кабаретно шоу заедно с годениците си Агнета Фелтскуг (Agnetha Faltskog) и Анни-Фрид Люнгста (Anni-Frid Lyngstad). На 6 юли 1971 г. Бьорн и Агнета сключват брак. От 1972 г. и десет години след това Бьорн е зает с работата си с АВВА.

През 1983 г. Бьорн и Бени започват да пишат мюзикъла „Шах“ (Chess) с автор на текста Тим Райс.

През есента на 1984 г. е пуснат концептуален албум, а през май 1986 г. мюзикълът е представен за първи път в лондонския Уест Енд. През 1988 г. „Шах“ има премиера в Бродуей. Преработена версия на мюзикъла е представена в Стокхолм, Швеция през 2002 г. Към 1990 г. Бьорн и Бени решават да напишат нов мюзикъл. Този път те искат да го напишат само на шведски и избират за основа на творбата си поредицата новели „Имигранти“ с автор Вилхелм Моберг (Vilhelm Moberg). Мюзикълът „Кристина от Дювемала“ Kristina fran Duvemala (Kristina Frоm Duvemala) e представен за първи път през октомври 1995 г. Шоуто се представя в продължение на три и половина години в рзлични театри в шведските градове Малмьо, Готенбург и Стокхолм.

Най-новият мюзикъл на Бьорн и Бени е „Търси се помощ“ Hjalp sokes (Help Wanted), съвместна работа с авторката на пиеси Кристина Лун (Kristina Lugn) и с режисьора на Кристина, Ларс Рудолфшон (Lars Rudolfsson).

Бьорн пише много от стиховете за Оркестъра на Бени Андершон (Benny Andersson Orchestra) и се ангажира с поставянето на сцена на „Мама миа!“, както и с филмовата версия от 2008 г.