ДЖАНИ СКИКИ, КОНЦЕРТЪТ - Опера от Джакомо Пучини и балет на хореографа Джером Робинс по музика на Шопен


Рамона Тулумани, сопрано
ролята на Лаурета от операта „Джани Скики” от Пучини/.

“ДЖАНИ СКИКИ” /кратко съдържание/

ДЖАНИ СКИКИ  - Постановъчен екип

„Джани Скики” (Gianni Schicchi)

Едноактна опера от Джакомо Пучини. Либрето - Джовакино Форцано. Първа постановка - Ню Йорк, 14 декември 1918 година, в една вечер с двете едноактни опери на Пучини „Плащ” (Il tabarro) и „Сестра Анджелика” (Suor Angelica), образуващи триптих.

В основата на сюжета са редове от XXX песен от „Ад” („Божествена комедия” на Данте), посветени на авантюриста и измамник Джани Скики, наказан за своите грехове. Той е разиграл роля пред умиращия богаташ и от негово име е съставил фалшиво завещание. Действието се развива във Флоренция през 1299 г. Богатият старец Буозо Донати умира, завещавайки цялото си състояние на манастира. Излъгани в очакванията си, наследниците решават да извикат на помощ мошеника Джани Скики, който и сам е кръвно заинтересован от наследството – неговата дъщеря Лаурета е годеница на Ринучо, племенник на покойния Буозо.

Тъй като никой в града още не знае за смъртта на стареца, Джани ляга в леглото, представяйки се за болния богаташ, и разпорежда да се повика нотариус. Мнимият Донати му диктува своята последна воля, завещавайки цялото си имущество на… Джани Скики, тоест на себе си. Наследниците са отново измамени, но са принудени да мълчат, разобличаването на тяхното участие в подправянето на завещанието ги заплашва със сурово наказание.

„Джани Скики” е черна комедия, единствената опера на Пучини от този тип, блестящ пример на съвременна опера-буфа, опираща се натрадициите на „Фалстаф” на Верди. Изразителният речитатив, бликащият като извор мелодизъм, острата характерност, стремителното темпо отличават музиката на операта.

Един интересен факт - кинорежисьорът Уди Алън прави през 2008 г. своя режисьорски дебют в операта с черната комедия „Джани Скики”.  За постановката си той получава наградата на Флоренция, която е бойкотирана от жителите на града. Ревниви към този успех на Алън, те възкликват  в различни интернет сайтове: „Толкова ли няма италианец, на който да се връчи наградата, а се даде на американец!”

25.03.2015 19:00
„ДЖАНИ СКИКИ”

Участват:
Бисер Георгиев, Рамона Тулумани, Цвета Сарамбелиева, Даниел Острецов, Красимир Динев, Елена Стоянова, Антония Иванова, Ангел Христов, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Благовеста Мекки-Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев, Кирил Стоянов, Мирослав Андреев


2 Ramona Tulumani 300Гостува солистката на Албанската Национална опера : Рамона Тулумани.

На 25 март Рамона Тулумани ще пее ролята на Лаурета в операта „Джани Скики” от Пучини.

През 2008 г. Тулумани беше избрана от Райна Кабаиванска да участва в Осмия международен майсторски клас в Нов Български университет, заедно с други млади изпълнители от пет държави.

Тулумани е една от водещите сопрани на Операта в Тирана. Тя участва всяка година в програмата Охридско  лято, на Античния театър в Охрид.

 Певицата е известна сред интелектуалците в Албания като приятелка на културата на България. На тържествен форум в Тирана, посветен на Деня на народните ни будители, организиран от нашето Министерство на външните работи, Тулумани изпълни концерт от оперната класика.

Рамона има български корени. Нейният прадядо Георги Лилов е бил строителен инженер и помага на архитект Лазар Парашкеванов при строителството на Софийската опера.
През 1963 г. Николета Лилова, дъщеря на Георги Лилов, бабата на Рамона, се омъжва за  албанеца Рамиз Ковач. По това време г-н Ковач учи оперно пеене при проф. Христо Бръмбаров. След като завършва следването си, той заминава със съпругата си за Тирана, Албания.

Рамиз Ковач е най-известният баритон в Албания. Той е удостоен със званието народен артист. Носител е на много награди. 

Рамона Тулумани е родена в семейството на артисти, което означава, както твърди тя, че съдбата й е предопределена да бъде свързана с изкуството. От 6 годишна тя се занимава с пиано, но по-късно интересите й са свързани с оперното пеене. „Първият ми идол беше дядо ми, Рамиз Ковач, а след това баща ми, Едмонд Тулумани, който ме научи на работа. За мене има два важни момента, когато стъпя на сцената. Първият е в началото. Тогава вълнението е изключително голямо. От вълнението идва и желанието да се покажеш на всяка цена. Така неусетно влизам в ролята. Другият важен момент е краят, когато се сблъсквам с реакцията на публиката, на обществеността. Аплодисментите означават, че съм се справила много добре. Обичам ролята на Виолета от „Травиата”. С радост пея в „Лучия ди Ламермур”, в „Бохеми”, „Любовен еликсир” и др.  Аз съм лирична певица и за мене италианския репертоар е преди всичко!”


Диригент ВЕЛИЗАР ГЕНЧЕВ

 

КОНЦЕРТЪТ”- балет

„Концертът” е комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила. Етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя за него хореографът  Киплин Хюстън, постановчик на творбата.

Това е може би най-популярният балет в спектакъла "Великите американски хореографи", поставен в Софийската опера.  Играе се почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е "лунатичен" и "шедьовър на комичното балетно  изкуство". Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически     концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.  

Киплин Хюстън признава, че когато е работил през 2013 г. в Софийската опера и балет е знаел имената на всички, дори тези на портиерите. „Научих това от Баланчин – споделя Хюстън. Той се обръщаше поименно към всеки в балета, дори към хора, които е виждал само веднъж.  Знаеше , че само това е начинът всички да се чувстват част от големия театър, от големия успех и голямата мечта.”

"В трупата ни има изключителни балерини и балетисти, изтъква Сара- Нора, директорка на балета при Софийската опера и балет. Тази година отново ще работим за четвърти път с "Американски балет за България". Аз съм  изключително горда, но също и трогната, че организаторите се доверяват изцяло на балетната трупа на       Софийската опера и балет".

 

Участват:

Марта Петкова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, Людмила Илиева, Вихра Маджарова

Диригент БОРИС СПАСОВ

 

                                 *

26.03.2015 19:00

„ДЖАНИ СКИКИ”

Участват:

Бисер Георгиев, Силвия Тенева, Цвета Сарамбелиева, Даниел Острецов, Красимир Динев, Елена Стоянова, Антония Иванова, Ангел Христов, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Благовеста Мекки-Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев, Кирил Стоянов, Мирослав Андреев

Диригент ВЕЛИЗАР ГЕНЧЕВ

 

„КОНЦЕРТЪТ”-балет –

 Участват:

 Марта Петкова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, Людмила Илиева, Вихра Маджарова

Диригент БОРИС СПАСОВ

ВИДЕО от "ДЖАНИ СКИКИ" - Опера от Джакомо Пучини

ВИДЕО от "КОНЦЕРТЪТ" Балет на хореографа Джером Робинс по музика на Шопен

Новини и събития