Изповед - Маша Илиева за ролята на мадам Ортанс в балета „Зорба гъркът"
20 ное 2013

Изповед - Маша Илиева за ролята на мадам Ортанс в балета „Зорба гъркът"

Изповед - Маша Илиева за ролята на мадам Ортанс в балета „Зорба гъркът"

Още от първата постановка в София (1995 г., възстановка: 12 юни, 2007 г.) бях  избрана за ролята на мадам Ортанс. Лично за мене това беше странен избор, тъй като по това време бях в най-силния си творчески период. Не бях гледала оригиналната постановка на балета, но определено знаех за образа на Буболина от книгата. Наложи се да я прочета още няколко пъти, за да разбера характера на героинята. В процеса на работа видях, че макар и „ходеща", ролята изисква много внимателен, прецизен и изчистен до най-малките детайли прочит. Когато думите са заменени с езика на танца, целта е публиката да почувства драматизма, да бъде съпричастна към чувствата, към съдбата на мадам Ортанс.

 

 

Смятам, че това е най-добрата роля, която изградих като цялостен образ, без да се използва танцувалната техника.

 

 

 

Моят принос е в това, че без въздействието на други артисти, пресъздали същия образ, се насочих към вътрешното си усещане и направих своя оригинална версия. Хореографът Лорка Масине не само я прие, но и призна. „Това е най-добрата мадам Ортанс на света", сподели той пред българските журналисти.

 

 

Със спектакъла „Зорба гъркът" съм имала една най-много турнета в Европа и го смятам за един от успешните в моята кариера!