БНТ 2 ще излъчи историческата опера «Цар Калоян» от Панчо Владигеров на 24 май


БНТ 2 ще излъчи историческата опера «Цар Калоян» от Панчо Владигеров на 24 май

 

Записът на оперната постановка на Пламен Карталов е заснета на хълма "Царевец" като част от фестивала "Сцена на вековете"

 

На 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Българската национална телевизия ще излъчи величествения спектакъл «Цар Калоян» от Панчо Владигеров, начало 20:00 ч.  Оперната постановка е от 1987 година и е реализирана на историческия хълм «Царевец», място на което Пламен Карталов дава името «Сцена на вековете».

В мащабния спектакъл под небето на историческия хълм участват: Никола Смочевски, Светлана Котленко, Венета Радоева, Здравко Гаджев и др.

Операта «Цар Калоян» от Панчо Владигеров е по либрето на Николай Лилиев и Фани Попова-Мутафова. За работата си на хълма „Царевец“ Пламен Карталов споделя в едно свое интервю следното: „Този фестивал е стратегия за национална културна идентичност, привлекателност, доказана от хилядната публика и интереса й, от приоритетите с ясна концепция за новаторство и традиция, от откривателската й изява за българския талант, от утвърждаването на българското изкуство и предизвикателствата пред бизнеса да инвестира в сериозни неща. „Сцена на вековете“ е кауза.“

През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма "Царевец" операта "Ивайло" от Марин Големинов, в изпълнение на състав от Софийската опера и балет. Сцената под открито небе тогава е нова форма за Велико Търново - и твърде рядка изобщо в България, но разчупва познатите стандарти за продуциране и възприятие на оперните спектакли.

Първоначално предвиденото едно представление предизвиква толкова голям интерес и търсене от публиката, че демонтираните декори са върнати за още три извънредни представления. Общо 12 000 души посещават четирите представления.

През 1987 г. сред естествения декор на хълма «Царевец» се играят шест представления на операта «Цар Калоян» от Панчо Владигеров, с подобен по мащаби успех.

Всяка неделна вечер от 12 април БНТ 2 представя оперни и балетни постановки на Софийската опера от Златния си фонд. Досега са излъчени : «Севилският бръснар» от Росини, «Дон Карлос» от Верди, «Лакме» от Лео Делиб, «Адриана Лекуврьор» от Чилеа, «Аида» от Верди.

 

Новини и събития