Акад. Карталов: Да няма изкушения да правим мимикрия на творчество - БНР
13 май 2020

Акад. Карталов: Да няма изкушения да правим мимикрия на творчество - БНР

Подарихме на публиката нашите спектакли онлайн, сподели маестрото

 

"В седмиците на извънредното положение подарихме на публиката нашите спектакли онлайн". Това каза пред БНР директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов и уточни, че над 500 хиляди зрители са гледали тези опери, балети и концерти.

По думите на маестро Карталов трудностите са мотивация за справяне с всякакви проблеми. Той посочи, че Софийската опера има готовност да стартира с три постановки:

"Електра" на Рихард Щраус, балетът "1001 нощ" от Фикрет Амиров и "Дама Пика" от Чайковски. Но те ще имат сценичен живот, когато отворим голямата зала за публиката. Но имаме готовност".

В предаването "Нещо повече" акад. Карталов обяви, че отново се планират спектакли на открито на Софийската опера, които в момента се уточняват, за да бъдат изпълнени всички изисквания на санитарните мерки.

"Оперното изкуство е колективно. Един ансамбъл от солисти, хор, оркестър и балет включва около 200 души на сцената, като прибавим и зад кулисите още 100-150, плюс производствените ателиета - това си е една цяла фабрика за уникати".

По думите на маестрото артистите ще подписват декларация за доброволно участие, никой няма да бъде каран насила да излезе на сцената:

"Хората трябва да са убедени, че те влизат в битка със страха си, със самите себе си. Но да няма изкушения да правим мимикрия на творчество. От това най-много ме е страх".

Директорът на Софийската опера и балет каза, че следващата седмица, след принудителната почивка, всички творчески колективи се връщат на работа и той ще разговаря с всеки един от колегите си - солисти, оркестър, хор, балет, техника - да види как се чувстват, за да бъдат на разположение.

"Спектаклите, които определим, а има такива с по малко участници, да видим какъв ще бъде икономическият ефект - за самите нас, а и как публиката ще се чувства", посочи акад. Карталов и уточни, че е много важно да си покрият разходите, защото освен заплатите, които държавата осигурява, трябва да се анализира и какъв ще е смисълът да се правят представления, ако зрителите са 150-200 или 300 души. Той посочи, че на някои от представленията им на открито са събирали и до 2000 души.

"Много мъдро ще преценим какви са ползите и вредите от една такава наша отдаденост на дълга да изпълняваме професията си", заяви маестро Карталов.

https://bnr.bg/horizont/post/101274551/akad-kartalov-podarihme-na-publikata-nashite-spektakli-onlain