Оперната примадона, Камерзенгерин Анна Томова-Синтов със специално видеообръщение открива Великденската програма на Sofia Opera Pearls Streams

„Парсифал“ с извечната тема за Свещения Граал във Великденската програма наSOFIA OPERA PEARLS STREAMS

Софийската опера и балет продължава инициативата си да излъчва перли от репертоара си.

Началото на програмата на Sofia Opera Pearls Streams за Великден ще започне със специално видеообръщение на Камерзенгерин Анна Томова-Синтов, по повод празника и катарзиса, който светът изживява в тези трудни дни, 10 април от 16:30ч. и 12 април от 11:00ч.

600 2 10

Веднага след специалните думи на световната оперна певица, Камерзенгерин Анна Томова-Синтов ще бъде излъчен  балетът "Кармина Бурана" по музика на немския композитор Карл Орф и хореография на Фреди Франдзути, определян от критиката като „Младото италианско хореографско чудо“.  Сценичната кантата „Кармина Бурана“ е едно от внушителните съвременни произведения, в което Карл Орф е вплел песни от неизвестни средновековни автори. 

"Кармина Бурана" ще бъде излъчена в петък, 10 април, от 17ч.

В главните роли/балет/: Марта Петкова, Памела Пандова, Цецо Иванов, Джон Абенанти, София Цуцакова, Емил Йорданов, Александър Александров, Георги Банчев, Франческо Конджусти, Матю Уитъл и др.

Солисти: Станислава Момекова, Александър Крунев, Димитър Арнаудов.

Диригент - Игор Богданов, диригент на хора - Виолета Димитрова, сценография, художествено осветление и костюми - Фреди Франдзути


Записът е от 2019 г.


11 600
На 11 април, събота, от 17ч. ще бъде меломаните ще имат възможността да изживеят вълнуващата музика на познавача на руската душа  Пьотр Илич Чайковски и дълбочината и емоционалните състояния на Пушкин в един от шедьоврите на Чайковски, операта "Евгений Онегин". 

В постановката на Софийската опера и балет са избрани млади артисти, така както е пожелал за своята премиера композиторът - операта му да бъде изпълнена от млади студенти от Московската консерватория.

В главните роли участват: Наталия Павлова, Константин Бржински, Ирина Шишкова, Иля Селиванов, Ли ШуксинОркестър, хор и балет на Софийската опера.

Диригент Заурбек Гугкаев, режисьор - Вера Петрова, музикална и стилова подготовка Лариса Георгиева.

Запис от 2016 г.


12 600

Следващото заглавие в онлайн програмата за Великден е балетът "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус, който ще бъде излъчен отново, поради големия зрителски интерес,  на 12 април, неделя, от 11ч.

Един изключителен спектакъл с участието на  звездите на Болшой театър - Екатерина Крисанова в ролята на Китри и Иван Василиев  - Базил, както и солистите на балетната трупа на Софийската опера - Цецо Иванов, Боряна Петрова, Венера Христова, Памела Пандова, Милена Тодорова, Кирил Иванов, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Ивана Харизанова и др.

Диригент Павел Клиничев /Болшой театър/, постановка и режисура Петър Луканов.

Записът на спектакъла е от 19.10.2019 г.


SOFIA OPERA PEARLS STREAMS13 600

Четвъртък 16.04. / 16.00ч.

СПЕЦИАЛЕН ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ С КОНЦЕРТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
НА 16.04 / 16:00ч


ПОСВЕЩАВАМЕ НА ВСИЧКИ МЕДИЦИ И ПОЛИЦАИ ОТ МВР

За  техните грижи, денонощно внимание, и макар подложени на риск в борбата със заразата от COVID-19 медиците продължават да работят най-отговорно, за бдителните усилия на полицаите при осигуряването на реда в страната. 

Този поздрав е и нашата надежда и вяра, че скоро публиката ни ще се завърне в своя храм, жадна за любимото си оперно и балетно изкуство

БОГ С НАС!

Ръководство на Софийската опера600 17

На 17 април, Разпети петък, от 17ч. Софийската опера и балет предлага на соята публика "Реквием" от Джузепе Верди

Духът е повален, но не и сломен, това внушава величественото творение на маестрото на италианската революция, Джузепе Верди.

Той създава своя „Реквием“ във време на силни душевни сътресения, разочарования от живота и събития от политическата сцена.

Изключителната драматургия е изградена от конфликти и контрастни състояния.

Тя е разгърната в седем части: Трагчният пролог, /Реквием и Кирие/ е последван от страшния съд /Диес ире/.  Това е разтърсваща музика, последвана от трета част /Оферториум/, състояние на съзерцание. Четвъртата – Санктус е бунт срещу смъртта. Агнус деи, Лукс етерна са своеобразен лиричен център, а финалът – Либера ме е кулминацията, в която бушува страшния съд и неукротимата сила на живота.

Взривът от отчаяние внезапно секва, сякаш дъхът е спрял. Финалът, това е зловещ шепот, шепот на освобождаването на духа от тялото.

Цялото това внушение оживява под палката на маестро Джордано Беллинкампи и солистите – Красимира Стоянова, Виолета Радомирска, Камен Чанев, Максим Кузман-Караваев  с оркестъра на Софийската опера.

Записът е от 2018 г.


600 18

Специалната селекция включва "Селска чест" от Пиетро Маскани и "Джани Скики" от Джакомо Пучини, с излъчване на 18 април, събота, от 17ч.

По време на Страстната седмица, в събота, 18 април, от 17ч. Софийската опера и балет предлага на своята публика две едноактни творби – трагедията „Селска чест“ от Пиетро Маскани и черната комедия, „Джани Скики“ от Джакомо Пучини.

Трагичното и комичното в тези две едноактни опери разиграват страсти, присъщи на човешкото битие. Сюжети, които оживяват в намерения баланс в режисьорското решение на Пламен Карталов и внушението на изпълнителите.

В главните роли на "Селска чест" участват: Гергана Русекова, Костадин Андреев, Румяна Петрова, Никола де Микеле, Цвета Сарамбелиева.

Диригент: Алесандро Санджорджи, режисьор: Пламен Карталов.

В "Джани Скики участват: Владимир Самсонов, Силвия Тенева, Румяна Петрова, Кирил Шарбанов, Николай Павлов, Елена Стоянова, Ангел Христов, Светозар Рангелов, Антон Радев, Благовеста Мекки- Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев и др.

Диригент - Велизар Генчев
, режисьор  - Пламен Карталов.


1600 9


Неделя 19.04. / 16.00ч.
ОПЕРА ПРЕД ХРАМА - един филм за подготовката на постановката на БОРИС ГОДУНОВ
Модест Мусоргски


Автор на филма Миглена Стойчева

600 20.4

На 20 април, понеделник, от 17ч. ще бъде излъчен балета "Дамата с камелиите" по музика на
Джузепе Верди – Сергей  Онсоф.

Балетът е създаден по романа на Александър Дюма-син и музиката на операта "Травиата" от Верди, адаптирана за танци от руския композитор Сергей Онсоф.   Художественото внушение се постига от ефектната хореографска партитура – предизвикателство за балетната трупа.

В постановката на Софийската опера и балет участват: Катерина Петрова, Емил Йорданов, Росен Канев, Ясен Вълчанов, Теодор Воденичаров и др. Диригент - Борис Спасов, хореография - Ирен Шнайдер.

В тези трудни времена Софийската опера и балет излъчва своите спектакли и за най-младата си аудитория с образователна цел.


Поради огромния зрителски интерес, онлайн спектаклите могат да бъдат гледани от сайта, youtube и фейсбук страницата на Софийската опера и балет.

Новини и събития