Директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов пред ПИК: Нека първо оживеем от тази заплаха, пък после ще мислим за новия сезон. Предлагаме спектакли антидепресанти за публиката - www.pik.bg

„Одобрявам извънредните мерки на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. Те може да са строги, но този вирус, който витае около нас, как можеш да го контролираш – коментира тежката ситуация директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов. - По-добре така, крачка назад, да се изчака по-спокойно време, да се оживее, както се казва от тая заплаха и тогава да се преосмислят нещата. И да се избере онази посока, която по абсолютно друг начин ще  ни очертае и мисленето, и взаимоотношения, и планирането – тук вече говоря за Националната опера и балет.

Аз бях планирал целия сезон перфектно, с много гости, с много хубави постановки… И какво от това. Всичко рухва. Сега трябва да се изчака. Пуснал съм всички в платен годишен отпуск. Ще изчакаме и ще видим".

Националната опера в момента поддържа духовния имунитет на своята публика с онлайн спектакли, които се излъчват на платформите са сайта на Операта, Facebook и Youtube.  Те стартираха на 15 март 2020 г. и до момента са гледани от над 150 000 онлайн зрители.

Бяха показани оперите „Борислав“ от маестро Георги Атанасов, „Дон Кихот“ от Жул Масне, „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели, „Трубадур“ от Джузепе Верди и „Набуко“ от Джузепе Верди, и балетите – „Корсар“ от Адолф Адам и „Баядерка“ от Лудвиг Минкус - все перли от богатия репертоар на театъра. Идните дни ще бъдат представени още заглавия.

„Ние работим денонощно, за да подготвим този материал. Защото нашите спектакли са антидепресанти за публиката в тези трудни времена”, добавя акад.Карталов.

https://pik.bg/

Новини и събития