SOFIA OPERA PEARLS STREAMS включва в третата седмица на онлайн спектаклите си ТРИ НОВИ предложения:


600 27.3

петък 27.03 17.00ч.
БАЯДЕРКА балет от Лудвиг  Минкус

В главните роли: Кимин Ким (премиер солист на Марийнски театър), Марта Петкова, Венера Христова, Росен Канев, Румен Бонев, Никола Арнаудов

Хореография Мариус Петипа
Постановка Павел Сталински
Диригент Борис Спасов

600 152428fd4d3e788653adbdd03d60ec9e
Кимин Ким, Марта Петкова и асамбъл на балета на Софийската опера

За балета „Баядерка“

„Баядерка“, един от най-вълнуващите шедьоври на прочутия Петипа е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и баладата на Гьоте „Баядерка”. Трагизъм и лирика, стремеж към щастие, любов и свобода се преплитат в тази приказна творба, чието действие се развива в древна Индия.

Сюжетът претворява страстната и всепоглъщаща любов на баядерката Никия към смелия воин Солор. Верност, измяна, искреност и коварство са в основата на този вълнуващ балетен спектакъл, властващ през времето като апотеоз на пламенната любов.

За първи път на сцената на Софийската опера и балет през 2012 година беше представена цялостната оригинална версия .

Павел Сталински е един от най-значимите руски хореографи, който поставя балетни спектакли по цял свят.Записът е от архива на Софийската опера / 18.01.2020 г. /

600 il trovatore 28

събота 28.03. 17.00ч. 
ТРУБАДУР от Джузепе Верди

В главните роли: Венцеслав Анастасов, Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Иванка Нинова, Даниел Дамянов.

Диригент Лоран Кампелон
Режисьор Филипо Тонон
Възстановка Вера Белева

600 il trovatore2
Сцена от операта "Трубадур" на Джузепе Верди„ТРУБАДУР“ от Джузепе Верди

Една от най-обичаните опери на маестро Верди е операта „Трубадур“. 

Либретистът Камарано е създал сюжет, в който се развихрят всички човешки страсти: любов, омраза, интриги и трагизъм.

Музиката на Верди е завладяваща. Това е пленяваща драматургия от арии, дуети, ансамбли, внушителни хорови сцени - истински бисери, които с голям успех живеят и на концертния подиум.

Записът е от архива на Софийската опера и е в съвместна продукция с ТВ 1 / 2019 г./

600 Nabucco 2
неделя 29.03. 16.00ч. 
НАБУКО от Джузепе Верди

В главните роли: Владимир Стоянов, Роберто Скандюци, Сузана Бранкини, Даниел Дамянов, Шай Блох, Кахабер Шавидзе, Силвана Пръвчева, Красимир Динев.

Диригент Михаил Синкевич
Режисьор Пламен Карталов
Мултимедия Вера Петрова

600 7R8A8625
Сцена от операта "Набуко" на Джузепе Верди

Постановка на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, която оживя под небето на София в прегръдката на най-величественият храм на Балканите - катедралата „Св.Александър Невски“ бе поредното осмисляне на нови знакови пространства за оперни спектакли на открито от режисьора Пламен Карталов, основателят на  „ Сцена на вековете“ на хълма на "Царевец" още през 1983г., монументалните спектакли на пл."Ал.  Бетемберг" в столицата, "Опера в парка на Военната академия", "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , площад "Св. Ал. Невски" и много др.

Как се разгръща библейската тема за превземането на Ерусалим от Навуходоносор и съдбата на поробените евреи в шедьовъра на маестро Джузепе Верди ще имате възможност да видите в програмата на най-новата ни инициатива SOFIA OPERA PEARLS STREAMS  в платформите на сайта и фейсбук страницата на Софийската опера на 29.03., неделя, от 16.00 часа.

Записът е архивен в партньорство с ТВ 1 и направен на живо.  Постановката е специално продуцирана и създадена за площадното пространство на историческия катедрален храм  в центъра на София.

Ще съпреживеете бурните страсти, които развихрят сюжета на операта с международен състав, "Рицарят на Верди"  Владимир Стоянов - Набуко, Сузана Бранкини - Абигайл, Роберто Скандюци - Захария, Даниел Дамянов – Измаел, Шай Блох - Фенена, Кахабер Шавидзе - Жрец, Силвана Пръвчева – Анна, Красимир Динев–Абдало.

Записът е от архива на Софийската опера в съвместна продукция с ТВ 1 /2016г./

С благодарност за съдействието и подкрепата на Министерство на културата и Столична община.

Поради огромния интерес на нашата публика, любезно Ви напомняме, че може да гледате спектаклите от сайта, youtube и фейсбук страницата на Софийската опера и балет

Новини и събития