Гледайте на живо в дома си операта "Джоконда" - в.24 часа
22 мар 2020

Гледайте на живо в дома си операта "Джоконда" - в.24 часа

"Скъпи приятели на Софийската опера,

Ако има нещо, което ни изравнява със света, това е оперното изкуство!", това каза в свое изявление академик Пламен Карталов.

В стрийм репертоара на Софийската опера днес, неделя 22 март , от 16.00 ч., можете да гледате операта "ДЖОКОНДА" от А. Понкиели в архивен запис от 1999 г. - ЕТО ТУК.

Тази постановка беше специално подготвена за първото гостуване на Софийската опера в Япония през декември 2000 г. От тогава до момента, националният оперен театър на България гостува седем пъти.

Ето и някои от отзивите за двете представени постановки на "ТУРАНДОТ" и "ДЖОКОНДА" в Токио, Осака и Нагоя, след завършване на гастрола:

„Гостуването на Софийската опера в Япония е много важно. Изключителен театър, един от най-добрите в света.”

Тамисуки Ватанака – председател на Долната камара на парламента на Япония

„Много можем да научим от тази първа постановка на "ДЖОКОНДА" в Япония. Макар, че либретото е много старо, този спектакъл звучи по новому, с интересни режисьорски хрумвания.”

Йошиюки Фуджита – музикален критик

„Прекрасен спектакъл, направо покорява. Всичко е чудесно.Не съм гледала по-добър спектакъл. Певците прекрасни и режисурата прекрасна, много близка до нас, японците.”

Тенкоко Синода

„Изключителни галсове, отекват надалече. Хорът и оркестърът много добри. Сцената е много ефектна, Получил се е органичен спектакъл.”

Проф. Тойо Осакава

„ Много хубаво е, че Софийската опера идва с нова постановка и то на "ДЖОКОНДА". Досега в Япония са гостували много състави, но все с познати оперни заглавия – „Кармен”, „Бохеми”, „Турандот” и др.

„За първи път оперен театър идва с непознато заглавие. Тази постановка на "ДЖОКОНДА" е изключително интересна. Гена Димитрова познаваме отдавна. Това и очаквахме от нея. България е позната с големите си певци. Чудесни са. Питам се какво има в България, че се раждат такива певци.”

Масака Нива – музикален критик

„Гордея се с това турне. Представленията минаха изключително успешно. Те грабнаха сърцата на японските почитатели на оперното изкуство. Много сме радостни от този факт. Софийската опера не отстъпва по нищо на световноизвестните театри, гостували тук, тя направи блестящи спектакли.

Японската публика оцени високо богатите гласови възможности на певците, хористите, оркестъра. Гена Димитрова несравнима, познаваме я много добре. Режисурата на маестро Карталов бе много добра. Сценичната реализация много допадна на публиката. Силно впечатление направи и балетът. Като цяло представленията бяха много близки до чуствителността на чпонската душевност.

Досега България не беше много позната в Япония, но мисля, че след това турне японците ще я чустват много близка.”

Ясуо Накато – президент на „Джапан артс.”

https://m.24chasa.bg/ojivlenie/article/8339202