„Дон Жуан“ от Моцарт на 13 и 15 март в Софийската опера
05 мар 2020

„Дон Жуан“ от Моцарт на 13 и 15 март в Софийската опера

Премиерата на „Дон Жуан“ от Моцарт се състоя миналата година и беше посрещната с възторг от публиката. Това е четвъртата софийска постановка на Уго де Ана в Софийската опера. Той вече постави у нас „Аида“, „Самсон и Далила“ и „Норма“ и както винаги концепциите за декорите и костюмите са негови собствени. За вокалната подготовка на певците беше поканена голямата българска оперна звезда Анна Томова-Синтова, която е пяла Моцартов репертоар през цялата си кариера. Работата й с артистите е част от намерението на директора на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов за създаване на студия, в която певците да могат да усъвършенстват уменията си, като взаимстват опит от изтъкнати оперни певци.

В „Дон Жуан“ режисьорът Уго Де Ана предлага на публиката по един особено атрактивен начин  да съпреживее историята на прочутия покорител на женските сърца и авантюрист Дон Жуан и на хората от близкото  му обкръжение. Събитията, случили се в Севиля през 17 - ти век, които са в основата на сюжета на едноименната опера, пред публиката ще пресъздадат солистите Петър Найденов, Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Ангел Христов, Петър Бучков и др.

Операта „ Дон Жуан ” на Волфганг Амадеус Моцарт е смятана за един от малкото сполучливи образци в музикалната история, в който умело се превъплъщават драматични и комични ситуации. Самият Моцарт определя тази своя творба като весела драма в основата на сюжета на която стои историята за Дон Жуан . История, дала повод за създаване на множество литературни и музикални произведения, но обрисувана най-добре според критиците именно в операта на Моцарт. Работата по създаването й композиторът започва през месец май 1787 година в Прага, заедно с либретиста Лоренцо Да Понте.

Тя е завършена напълно през септември същата година, а месец по-късно – през октомври е и премиерата, която преминава при невероятен успех  в Прага.

 Интересна подробност около операта „ Дон Жуан ”, споменавана често когато се говори за създаването и, е че увертюрата към нея Моцарт е пише в деня на самата премиера. Музикалната критика е единодушна, че това е една от най-хубавите оперни увертюри на композитора.

 В София  „ Дон Жуан “ се играе за първи път през 1930 година. Постановката е на Николай Веков.

13.03, 19:00ч. и 15.03, 16:00ч.

Участват: ПЕТЪР НАЙДЕНОВ /ДОН ЖУАН/, Радостина Николаева /ДОНА АННА/, Даниел Острецов /ДОН ОТАВИО/, Ангел Христов /КОМАНДОР/, Габриела Георгиева /ДОНА ЕЛВИРА/, Петър Бучков /ЛЕПОРЕЛО/, Николай Войнов /МАЗЕТО/, Ина Петрова /ЦЕРЛИНА/

Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР
Режисура, сценография и костюми УГО ДЕ АНА
Вокално-интерпретационна подготовка камерзенгерин АННА ТОМОВА-СИНТОВ
Диригент на хора  ВИОЛЕТА ДИМИТРОВА
Хореография АНТОАНЕТА АЛЕКСИЕВА
Художник по осветление ВАЛЕРИО АЛФИЕРИ
Асистент-режисьор и асистент-сценограф Филипо Тонон
Асистент-режисьор Вера Белева
Асистент по костюми Кристина Ачети
Специалист по исторически костюми Кристиан Скалет
Корепетитори: Йоланта Смолянова, Милен Станев, Пелагия Чернева, Юрий Илинов, Светлана Ананиевска
Помощник-режисьори: Стефка Георгиева, Сузана Шомова

Оркестър, хор и балет на Софийската опера и балет

Времетраенето на спектакъла е 3:35 мин.

Билетите за спектаклите вече са в продажба на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg..