Печат на тази страница

Концертът „Жените на Пучини“- невероятно духовно преживяване

Гостуват: сопранът Светла Василева и диригентът Нодока Окисава от Япония

На 5 април в Софийската опера от 19:00 часа ще се състои концертът „Жените на Пучини“. Става въпрос за онези женски образи, които Джакомо Пучини ни е оставил в своите безсмъртни опери. Концертът ще озари музикалният живот на 2020 година и ще бъде истински празник за меломаните.  Гост-диригент ще бъде Нодока Окисава от Япония. С участието на сопрана Светла Василева- гост, на Мартин Илиев  и Даниел Дамянов - тенори, с хора и оркестъра на Софийската опера.

Нодока Окисава е родена в Япония, но живее и работи в Берлин. Тя е победител в 56-ия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон през 2019 година, както и в 18-ия Международен музикален конкурс за диригенти в Токио през 2018 година.

В програмата, която Окисава ще дирижира са включени : Арии и дуети от „Момичето от Златния запад“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Турандот“, „Джани Скики“, „Бохеми“, „Манон Леско“, „Сестра Анджелика“.

Сопранът Светла Василева изгради голяма част от кариерата си по световните сцени в Италия, Франция, Германия, Кралската опера в Лондон, Операта в Сидни, Австралия, Япония, Израел и др.

През лятото на 1998 г. се явява на фестивала в Равена, заедно с Пласидо Доминго, под диригентството на Рикардо Мути. Светла Василева е любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Певицата има много ангажименти, в най-добрите театри по света. Нейният репертоар включва Виолета от „Травиата“, Дездемона от „Отело“, Алис Форд от Фалстаф, Джилда от „Риголето“, Мими от „Бохеми“, Елизабет от „Дон Карлос“,  Адина от „Любовен еликсир“ от Доницети, Микаела от „Кармен“ от Бизе, Татяна от „Евгений Онегин“, Лиза от „Дама пика“ от Чайковски и много други.

През 2018 г. , Софийската опера чества 160-годишнината от рождението на великия италиански оперен композитор с концерта „Жените на Пучини“. Гост-диригент от Италия беше Беатриче Венеци. Вярваме, че и този път концертът ще бъде невероятно духовно преживяване за почитателите на оперното изкуство.