Балетът „ 1001 нощ “ с премиера в Софийската опера през март

Балетът „ 1001 нощ “ е поредното премиерно заглавие в афиша на Софийската опера и балет. Театърът кани зрителите си и почитателите на балетното изкуство на 27, 28 и 31 март от 19 часа и от 16 часа на 29 март, да се докоснат до приказния сюжет, разказващ историите за цар Шахрияр, за Шехеразада, за приключенията на Синдбад мореплавателя, на Аладин, Али Баба и четиридесетте разбойници и останалите герои, познати ни от едноименното литературно произведение „ 1001 нощ “. Освен на играта на артистите от балетната трупа на Софийската опера, зрителите ще могат да се насладят и на музиката към балета, написана от азербейджанския композитор Фикрет Амиров, в чиято биография се вписват още много създадени от него балетни произведения, музикални комедии, камерни  и симфонични творби, филмова музика. В творчеството си Фикрет Амиров използва предимно азербайджански фолклорни мотиви и ритми, което придава особена колоритност на неговите произведения. 

 Хореографията на спектакъла е дело на Елдар Алиев, познат на българската публика с работата си в балета „ Корсар “, поставен на сцената на Софийската опера и балет. Елдар Алиев е главен балетмайстор в Мариинския театър. Паралелно с това работи и по подготовката на спектакли в повече от 40 държави. Има участия в „ Кенеди център “ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „ Ла Скала “, „ Ковънт Гардън “, в Берлинската държавна опера, Операта в Сидни и др. Като изпълнител Елдар Алиев е  гост - солист на балетните трупи на Болшой театър и Австралийския балет. Алиев е почетен професор на Шанхайската държавна консерватория на Китай в областта на танца. Носител е на множество национални и международни награди.

 Билетите за спектакъла вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет  на улица              ” Врабча” 1, както и на касите на Easy Pay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и Е-pay go  и в интернет на адрес: operasofia.bg.

Новини и събития