Световноизвестният певец Владимир Стоянов получи отличието "Златен век" - БНТ
04 фев 2020

Световноизвестният певец Владимир Стоянов получи отличието "Златен век" - БНТ

Световноизвестният певец Владимир Стоянов беше удостоен днес от министъра на културата с отличието "Златен век". Утре вечер топ баритонът излиза на сцената на Софийската опера в ролята на Риголето. Това е първият му спектакъл в родината, след като в края на миналата година в Италия го обявиха за Рицар на Верди.

"Защото вече не е само важно да се изпее добре една роля, вече хората са толкова глезени, че не им стига - те искат Холивуд на живо".

В момента Владимир Стоянов един от световните топ баритони. На която и престижна сцена да пее, той неизменно печели сърцата на публиката и суперлативите на критиката. За него това не е повод за прекомерна гордост. Остава винаги скромен, вглъбен в изкуството си с желание да даде на публиката своя максимум. Българските му почитатели ще имат щастието да го гледат в ролята на Риголето. Това е една от партиите, с които има престижни ангажименти зад граница. Ще я пее през лятото отново на фестивала в Брегенц. Въпреки безспорния си успех, Владимир Стоянов е категоричен, че задачата на оперния певец в 21 век става все по-тежка.

Владимир Стоянов - баритон: Живеем във време, в което ако нямаш картинки да ти мърдат, телефони, тренди и не знам си какво, то няма никакъв ефект. Вече не ни стига само да прочетем историята, трябва да я видим, трябва да се движи и да се движи в 3D формат. Така, че нашата задача изобщо не е лесна, защото някой може да дойде, да не му хареса и повече да не се върне в театъра. Номерът е да запалиш хората, да кажат "гледай го тоя той ме развълнува тази вечер" и като ми го кажат това, значи аз съм си свършил добре работата.

Не харесва, когато на сцената нещата се представени повърхностно и смята, че дължи на своята публика дълбочина. Точно това артистично кредо е и обяснението за наградите и признанието, което получава от най-претенциозните меломани по света.

https://news.bnt.bg/bg/a/svetovnoizvestniyat-pevets-vladimir-stoyanov-poluchi-otlichieto-zlaten-vek