ШРЕК ПРОПЯ НА БЪЛГАРСКИ - МИЛА МАНОЛОВА, В. 24 ЧАСА

 

 

Мюзикълът за добродушното чудовище е на 14 февруари в Софийската опера

Шрек пропя на български

Изключително скъпите авторски права на мюзикъла “Шрек” са отказали доста кандидати по света да го поставят на своя сцена, включително и у нас.

Но директорът на Софийската опера проф. Пламен Карталов успява да ги издейства - той си знае как, и след две седмици зеленокожото чудовище с рогца като на охлюв, но с добра душа ще запее на български.

Софийската опера представя за първи път в България мюзикъла “Шрек” от Дейвид Линдзи-Абер и Джанин Тезори - оригинална бродуейска продукция на DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions. Премиерата у нас е на 14 февруари от 19 часа. Режисьор на “Шрек” е Уест Хайлър (САЩ).

Диригент на софийската постановка е Игор Богданов, асистент-диригент Светослав Лазаров, художник на декорите - Чарлз Мърдок Лукас, художник на костюмите - Уитни Локър, художник на осветлението - Зак Блейн, тонрежисьор - Владимир Владимиров, хореография - Риолина Топалова.

Зрелищният мюзикъл е

създаден по

култовата анимация

и книгата на Уилям Стайг. Преводът е на Лора Димитрова, Мирослав Димов и Борис Панкин.

Популярният в цял свят мюзикъл “Шрек” е подходящ за деца и възрастни. Пуританите твърдят, че анимацията води по точки пред живите изпълнители, но други не са съгласни и Бродуей не се отказва от приказните герои и техните “изпети” приключения.

Уест Хайлър е

бродуейски режисьор

Поставял е впечатляващи заглавия, сред които – “Цирк дьо Солей” (Бродуей и Германия), “Малкият принц” (Полша), “Панда” (Национален театър - Пекин), кукления мюзикъл “Авеню Q” (Столичен куклен театър, София, отличен с наградата “Икар”) и др. Бил е гост-режисьор на Шекспировия фестивал в Грейт Ривър, Нюйорския музикално театрален фестивал, Националния театър на Луисвил Арс Нова и др.

Композиторът на “Шрек” е Джанин Тезори. Тя е най-уважаваният театрален композитор жена в историята - с пет Бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите “Тони”.

Мюзикълът “Шрек”

има 8 номинации за

наградата “Тони”

и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл. Магичната история на предизвикващото симпатии у публиката зелено чудовище Шрек и приятелите му - прочути приказни герои, сред които Пинокио, Питър Пан, Злата фея, Грозното патенце - да не пропуснем говорещото магаре, по въздействащ начин пред публиката ще разкажат артистите Константин Икономов, Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др. В спектакъла участват балетът и оркестърът на Софийската опера и балет.

Каква е тайната на Шрек, която той пази до последно в себе си в изпълнение на обещанието си - да върне у дома изгонените от кралството им приказни герои? Дали ще спечели любовта на принцеса Фиона, държана в плен от огнедишащ дракон в строго охраняван замък? Каква ще е развръзката, публиката ще може да научи на премиерните спектакли на 14 от 19 ч, на 15 и 16 февруари от 11 и от 19 ч и на 18 февруари от 19 часа в Софийската опера.https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8127311

Новини и събития