Интервю с Мария ГУЛЕГИНА за БТА на Оля АЛ-АХМЕД

Интервю с Мария ГУЛЕГИНА за БТА на Оля АЛ-АХМЕД Снимка Петра Стадлер


Мария Гулегина: Ролята, в която се чувствам истинска кралица, е ролята ми на майка!

Всеки може да си прави какви ли не планове, но Господ е този, който решава дали те да се осъществят.

Въпрос: Г-жо Гулегина, вие сте драматично сопрано. Какво точно ще рече това? Бихте ли пояснили?
Отговор:
Драматическото сопрано е глас с неограничени възможности. Той може да покаже и страст, и ревност, и завист, и отчаяние, и злоба , и любов, и нежност. Драматическото сопрано това е глас “Ферери”. Какво имам предвид? “Ферарито” и в гаража да си стои то пак си е “Ферари”. Всъщност това сравнение ми го лепна професор Бути. Той непрекъснато ми повтаряше :” Гулегина, ти си “Ферари” – с мощен мотор!”
Така че, извън сравненията, казано по-простичко – драматическото сопрано е мощен глас с необятни възможности. Драматическото сопрано може да изпълни абсолютно всичко, стига да има правилна постановка, а не само гласовите възможности дадени от Всевишния. Бих казала, че съм късметлийка, на която и се отвориха широко вратите на драматическото сопрано.
Започнах да обработвам гласа си в много млада възраст, бидейки 15 годишна. Не бях завършила още средното си образование, но още тогава отделях изключително много време на пеенето и на правилната постановка на гласа. Посещавах редовно вокални курсове. Сложността при драматическото сопрано възниква от липсата на педагози, които биха могли от самото начало да работят с гласовите възможности и правилно да научат изпълнителя да ги използва.
Бих дала още едно сравнение, за да стане ясно на всички. Ако на улицата случайно намерите диамант, който попадне в лоши ръце, той ще се потроши, каратите ще загубят стойността си и диаманта може да се превърне в обикновен стрит пясък, който не става и за боклука. Но ако парченцето диамант попадне в добри, професионални ръце, те така ще го гравират и обработят, че диаманта ще блести в пълната си мощ и красота и високият карат ще проличи сам по себе си.

121853600 16 10156306739555533 8762178627495202369 oМария Гулегина и Пласидо Доминго

600 Maria Guleghina Tosca Met 2006Мария Гулегина - Метрополитън Опера в Ню Йорк

Въпрос: Имате над 165 участия в Метрополитън Опера в Ню Йорк. Какво е да се пее в Метрополитън?
Отговор:
Повече са, над 200 участия имам в Метрополитън опера в Ню Йорк в главните роли в “Аида”, “Турандот”, “Тоска”, “Норма”, “Макбет”, “Набуко”, “Андре Шение”, “Дама пика”, “Селска чест” и много други.
Няма да ни стигне времето да ви ги изброя всичките. Ще кажа откровено с една единствена дума: уникално е! Обожавам да пея там. Това е едно неизмеримо ниво, класа. За последно пях в Метрополитън опера преди две години “Тоска”.

600 MG Nat Odessa IMP

Въпрос: Обявена сте от критиката за “Кралица на операта”, в коя роля се чувствате истинска кралица?
Отговор:
Ролята, в която се чувствам истинска кралица, това е ролята ми на майка! Щастието от тази роля никой не може да ми я замени с никоя друга изиграна на сцената. Аз съм майка на сина си и това ме прави най-щастлива в сравнение с целия блясък на сцената.
Ролята, в която съм в къщи, у дома при детето си. Ролята на майка, на жената в къщи. Това е моята най-главна и незаменима роля! Ролята – майка! Имам две деца, дъщеря и син. Разликата помежду им е двадесет години. Повтарям и отново ще повторя. Да съм майка – е най-главната ми роля, най-главната и съществена моя продукция, най-звездният ми миг.

600 Nabucco fotoNМария Гулегина в "Набуко" от Верди /снимка Н.Разина/

Въпрос : Наричана сте “Руското сопрано с Верди във вените. Защо Верди? Имате ли определена страст към произведенията на Верди?
Отговор:
Верди ме зарежда с емоционалност, с чувство, което е присъщо на мен самата и го преоткривам в неговите произведения. Има едно поверие, в Тибетското евангелие, което гласи, ” че е невъзможно човек да стане певец само за един живот”.
В Тибет твърдят, че певците са били и в предишните си животи също певци. Имах детски сънища, а може би и видения, че плувам по каналите на красивата Венеция.
От ранна възраст се отъждествявам с Консуела – слабичка, черничка, малко страшновата и с мощен разтърсващ глас. А аз наистина бях много, ама много слаба, дори малко и страшничка от слабост. Вероятно любовта ми към музиката, към определените произведения на Вреди, в случая, това цялостно притягане към музиката се е предало в мен от другите ми прераждания.

600 CHAP4705 1
Мария Гулегина - Кундри в "Парсифал" от Вагнер - Софийска опера и балет / Снимка Светослав Николов/

Въпрос: Да, но вие сте запалена и по Вагнер. Труден ли е прехода от Верди към Вагнер?
Отговор:
За мен Вагнер не е музика, а философия! Душевната нагласа, която е необходима, за да се занимаваш с музиката на този композитор е като да рисуваш икона – първо трябва да се причестиш. За да може човек да разбере Вагнер и да го постигне трябва да има много добър опит в италианската школа, но най-важното е човек да е узрял духовно. сложното и специфичното при този композитор са големите и различни интервали.
Години наред отказвах да пея Вагнер, но когато получих предложението на акад. Пламен Карталов да участвам в “Парсифал” реших първо да се запознае не само със самата творба, а с постановката на режисьора, неговото виждане, неговия начин на изразяване. Прочетох либретото, прослушах многократно музиката. Изгледах я много внимателно и накрая се реших да направя тази крачка. Започнах да изучавам немски език в Мюнхен. Летях непрекъснато до там, за да прекарвам часове и дни с преподавателя си по немски език, който наблягаше на конкретното и прецизно произношение на всяка една дума, а немски език е много сложен от фонетична гледна точка.

600 CHAP3780 1
600 CHAP3756 1
Мария Гулегина в "Турандот" от Пучини - Софийска опера и балет / Снимка Светослав Николов/

300 Maria Guleghina Въпрос: Как се работи с колегите ви от Софийската опера и балет?
Отговор:
За мен оперният театър е храм. Затова дойдох тук, в София, за да отдам своята почит към паметта на моите големи колеги и приятели – Гена Димитрова и Николай Гяуров.
С всички работя перфектно! Дори ме е страх да отбележа някого, и другите колеги да се обидят. Наистина съм искрена – с всичките си колеги от Софийската опера се разбирам прекрасно, работата ми тук е просто песен!

Въпрос: Г-жо Гулегина, вие сте носител на ордена на “Света Олга”, който се счита за най-високото отличие на руската православна църква. За какво ви връчиха този приз?
Отговор:
Не е хубаво човек сам да говори за делата си, Господ ги вижда отгоре. Винаги съм се занимавала с благотворителност, и ще продължавам. Помагам на детски домове, и на други нуждаещи се, но не обичам да говоря за това. Възстанових изцяло със свои лични средства иконостаса в храма в Москва “Св. Влкм. Флора и Лавра”.

Въпрос: Вашите бъдещи творчески планове?
Отговор:
Не обичам да правя дългосрочни планове, защото всички ходим по тази земя и сме подвластни на Бога. “Човек предполага, Господ разполага”.
През 2015 година сърцето ми скрои номер и ми отказа. Тогава всичките ми планове можеха да рухнат за един миг. Но в Мюнхен ме спасиха, и ето ме сега пред вас.
Два месеца след това аз вече бях на сцената в “Колонната зала” в Москва и пях. Три месеца след това, което се случи, аз вече стоях на сцената на Метрополитан опера.
Никой не знаеше и никой не разбра , че съм преживяла огромна, изключително сложна, буквално страшна операция на сърцето и на клапаните! Всички ми правиха комплименти, как прекрасно изглеждам. Знаете ли какво им казвах: имах прекрасна ваканция!
Така че, всеки може да си прави какви ли не планове, но Господ е този, който решава дали те да се осъществят.

36675550 10212048620627188 5236997840424665088 n 150


 /Оля Ал-Ахмед/


http://www.bta.bg/
Новини и събития