Отново голяма звезда на балета в "Баядерка" - Даниел Димитров, БТВ Новините
21 яну 2020

Отново голяма звезда на балета в "Баядерка" - Даниел Димитров, БТВ Новините

Автор Даниел Димитров

Наричат го „новият Баришников“ и „явление в балета“, но при среща на живо най-впечатляващи са неговата скромност и... скоковете, които демонстрира и пред публиката в Софийската опера. Южнокорейският танцьор Кимин Ким е премиер солист на Мариинския театър в Санкт Петербург и поредното световно име, което гастролира у нас в „Баядерка“. През ноември 2018 г. гостуваха Светлана Захарова и Денис Родкин – две от най-големите звезди на Болшой театър.

Кимин Ким партнира на нашата прима Марта Петкова, броени дни след като двамата откриха сезона в Норвежката кралска опера, в Осло – също с „Баядерка“. Всъщност, Ким се завръща в България, десет години след като взима първа награда на Международния балетен конкурс във Варна и още много други отличия от престижни състезания в Ню Йорк, Рим, Москва и родния му Сеул.  

„Баядерка“ на Лудвиг Минкус е един от най-вълнуващите шедьоври на прочутия хореограф Мариус Петипа, вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и едноименната балада на Гьоте.

Трагично и лирично, със стремеж към щастие, любов и свобода, желание за възмездие и мъст, власт и надежди, очакване и страст, обещания и лъжи. Това са само част от емоциите и линиите, които преминават и преливат в тази творба, разказана в древна Индия. Всепоглъщащата любов на баядерката Никия (Марта Петкова) към смелия воин Солор (Кимин Кин) е белязана – не само с вярност, но и с измяна, искреност, коварство. След загубата на своята любима, Солор е безутешен, разкаян, потъва в света на виденията, от мрака пред него изниква царството на сенките. Между тях е и баядерката, която го извежда от реалния свят...

Целият този свят успя да се се слее с емоциите на публиката. И на 18 януари вечерта тя оцени заслужено вдъхновението, с което Кимин Ким, Марта Петкова и останалите почти 100 техни колеги успяха да направят на сцената. Доказаха, че професионализмът има смисъл, когато се надгражда с любов.

Постановката на „Баядерка“ е на Павел Сталинский (Русия), диригент – Борис Спасов,  сценография – Борян Белчев, костюми – Християна Михалева.

Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета – за „Баядерка“, гостролите в Софийската опера, Кимин Ким и публиката:

– Защо този спектакъл е специален лично за Вас?

„Баядерка“ е сред любимите ми спектакли. Много мечтаех за него, но като балерина не успях да го изтанцувам, защото у нас никога не е поставян целият. През годините е поставяно само последното, трето действие, наречено „Сенки“ – което се развива в отвъдното.

Радвам се, че успях да направя така, че моите колеги да танцуват „Баядерка“. Цялата организация беше дълъг период на безсънни нощи. Всяка една балетна пачка струва около 700 лева, а в този балет има над 200 костюма. Всеки може да си направи сметка какъв е бюджета само за това.

Снимка: Светослав Николов-Чапи

Не сме играли „Баядерка“ от миналата година, когато ни гостуваха Светлана Захарова и Денис Родкин – най-големите звезди на Болшой театър. Така че, на този спектакъл явно му тръгна на гастроли (Смее се – бел. а.).

– Що за артист е Кимин Ким?

Неслучайно е голяма звезда. Това, което мен лично ме впечатлява, е че носи силно изразен финес. Вижда се,че е одухотворен човек. Ние не напразно казваме, че сцената е огледало на душата и Кимин Ким го доказва. Уникалното при него са и невероятните му скокове.

– Как се сработихте?

Нашите колеги го чакаха с огромно нетърпение и радост. Много дълго си говорихме преди репетицията и спектакъла. Той сподели, че когато влиза в определен театър, веднага усеща атмосферата. „С влизането в Софийската опера, моментално усетих, че тук ще ми хареса“, каза той. След репетицията пък похвали колегите. Въобще, паснахме си, което е много важно, за да се получат нещата в един спектакъл.

Снимка: Светослав Николов-Чапи

Хубавото е, че класическите спектакли са с приблизително една и съща хореография. Ние играем петербургската версия на „Баядерка“, която се играе и в Маринския театър. Затова нямаше никакъв проблем, същата постановка е и при тях.

– Какво е усещането да чуеш добри думи от чужд колега?

Разбира се, всеки обича да чуе хубави думи за работата си. А когато са казани от артист на световно ниво, е още по-приятно.

В последните 10 години доста често чувам такива думи и не страдам от скрупулите, че имаме проблем с нивото на балета. Напротив, доста често съм канила външни хореографи и всички те казват, че трупата ни е на на много високо ниво. Така че няма как да не си ценим артистите. А това се усеща по пълните салони. Имаме си чисто балетна публика, има и публика, която идва от чужбина, има фенове, които поддържат непрекъсната връзка със солистите... Връзката с публиката я има, а те е много важна.

Снимка: Светослав Николов-Чапи

– Кои са следващите световни звезди, които ще танцуват на сцената на Софийската опера и балет? 

Регулярно каним супер звезди. В началото на сезона ни гостуваха Иван Василев и Екатерина Крисанова. Два пъти идва Светлана Захарова. Артемий Беляков, който в момента също е звезда номер 1 на Болшой театър, е гостувал два пъти при нас.

Видеорепортаж и връзка към сайта на БТВ
https://btvnovinite.bg/galleries/otnovo-goljama-zvezda-na-baleta-v-bajaderka-snimki-video.html?fbclid=IwAR1xjwNOzlEoE4vWc4-rT8EVqME776EVtwO-faB17iqd56eCYv-MApV3b9I