Балетът„Баядерка“ е сред върховете в сценичното изкуство
17 яну 2020

Балетът„Баядерка“ е сред върховете в сценичното изкуство

На 18 януари, от 19 часа, в Софийската опера ще се играе балета „Баядерка“ от Лудвиг Минкус. В ролята на Солор гостува премиер-солиста от Мариинския театър в Санкт Петербург – Кимин Ким. Той е носител на много международни награди, сред които:  Рим (I награда, 2008), Москве (II премия, 2009), Сеул (I премия, 2009), Джексън, Мисисипи, САЩ (II премия, 2010),  Варна (Голямата награда при юношите, 2010) и е смятан за един от най-талантливите балетисти в света. В ролята на Никия почитателите на балетното изкуство ще видят премиер-солиста Марта Петкова. Световноизвестният балетист Кимин Ким бе партньор на Марта Петкова на премиерата на „Баядерка“ в кралската опера в Осло. Очаквало се е южнокорейският танцьор да бъде най-голямата изненада за вечерта, тъй като участието му е пазено в тайна. Изненадата на вечерта е и Марта Петкова. Двамата откриха сезона с "Баядерка" по хореографията на първата дама на световния балет - великата Наталия Макарова в норвежката столица на 14 септември 2019 г. Макарова, Кимин Ким и Марта Петкова са носители на Голямата награда от Балетния конкурс във Варна. Чуждите медии пишат, че българската балерина е на такова ниво, което показва едно от най-големите постижения за българския балет за последните десетилетия.

В „Баядерка“ участват още солистите: Венера Христова, Александър Александров, Росен Канев, Румен Бонев.

Постановка Павел Сталински

Сценография Борян Белчев

Костюми Християна Михалева

Асистент-режисьор Риолина Топалова

Репетитори Мария Илиева, Милена Симеонова, Ясен Вълчанов

Диригент ще бъде Борис Спасов

Литературната основа на либретото на балета са  две творби - драмата на древния индийски поет Калидаса, наречена „Шакунтала“, и баладата „Бог и Баядерка“ на Гьоте. Въз основа на тези безсмъртни произведения хореографът на руската имперска трупа Мариус Петипа и драматургът С.Н. Худеков създават красивата история за нещастната любов, която става една от най-известните в руския балет. Придворният композитор на императора Лудвиг Минкус въз основа на тази история твори музиката, така се ражда най-доброто му произведение, балета „Баядерка“.

Цялостната, оригинална версия на „Баядерка“ е поставена за първи път в Софийската опера от Павел Сталински през 2012 година. Сталински е един от най-известните руски хореографи, който прави балетни постановки по целия свят. В тази си версия творбата не е играна в България. Това е един от най-трудните балети, подобно на „Лебедово езеро”. Той е сред върховете в сценичното изкуство. В него поединично и в масовите сцени се появяват над 80 човека. Сталински поставя „Баядерка” по Мариус Петипа, но се стреми да даде и много от себе си за идеалното изграждане на всеки образ и неговото самостоятелно звучене на фона на цялата постановка. Девизът на Сталински е обикновен, в него има много искреност и яснота: „Трябва да се танцува не само с тялото, но и с душата, да се приобщиш към ролята си така, както всеки вярващ се приобщава към Бога!”

Билетите за балетния спектакъл са напълно разпродадени и интересът към гостуването на Кимин Ким е изключително голям.